Denník N

Smer sa o poslancov, čo vo voľbách neuspeli, postaral za štátne

Foto - TASR
Foto – TASR

Riadiace funkcie v štátnej správe sa ušli aj neúspešným kandidátom Smeru, ktorí museli opustiť svoje poslanecké posty. Strážia úrady, lesy i eurofondy.

Ešte na jar boli poslancami Národnej rady s asistentmi a triapoltisícovým platom, po marcových voľbách sa 31 poslancov Smeru, ktorí vo voľbách aj kandidovali, z parlamentu muselo sťahovať. Smer je však opäť vo vláde, a o časť z nich sa v situácii, keď už nedosiahla taký výnimočný výsledok ako v roku 2002 (83 kresiel), bolo treba postarať.

Traja bývalí poslanci, ktorí sú stále regionálnymi straníckymi činovníkmi, sa v lete stali prednostami okresných úradov. Tie patria pod ministerstvo vnútra vedené Robertom Kaliňákom. Napriek postupnému ubúdaniu kompetencií okresnej štátnej správy majú právomoci v oblasti dopravy a ciest, pozemkov a lesného hospodárstva či živnostenského podnikania a šéfujú desiatkam štátnych zamestnancov s rozsiahlymi právomocami.

Traja okresní prednostovia

Šéfom okresného úradu sa stal okresný šéf Smeru v Rožňave Ján Babič, na kandidátke mu patrilo 101. miesto. Vysvetľuje to tým, že má na to skúsenosti, keď už od roku 1979 takmer 30 rokov pracoval v štátnej správe (okresný národný výbor, okresný úrad, obvodný úrad) v rôznych odborných a vedúcich pozíciách, a tak sa po skončení poslaneckého mandátu vrátil na pôvodné pracovisko.

Na otázku, kto ho oslovil, a ani na otázku, či sa na toto miesto dostal cez výberové konanie, neodpovedal. O Babiča sa už raz strana postarala. Bol poslancom v rokoch 2006 až 2010, a keď vypadol na dva roky z parlamentu, neúspešne kandidoval na primátora Rožňavy. Košický samosprávny kraj z neho bez výberového konania spravil „zástupcu riaditeľa pre riadenie projektov“ v miestnom zariadení pre seniorov.

Do parlamentu sa nedostala ani Babičova partnerka a okresná šéfka Smeru v Spišskej Novej Vsi Lea Grečková. Tá je viceprimátorkou Spišskej Novej Vsi, primátor je tam nominant Smeru.

Ján Babič. Foto - TASR
Ján Babič. Foto – TASR

Od Širokého k Medzilaborciam

Okresný predseda Smeru v Medzilaborciach Ľuboš Martinák sa stal prednostom okresného úradu v tomto meste. Nenápadný poslanec v parlamente zaujal len tým, že mu poslaneckú asistentku robila dcéra podnikateľa Juraja Širokého Dana Brhelová, ktorá sa vydala za syna ďalšieho podnikateľa z pozadia Smeru, Jozefa Brhela.
Martinákovi na kandidátke patrilo 71. miesto, pred ním sú ešte dvaja náhradníci.

Prednostkou Okresného úradu v Skalici je po novom tamojšia okresná šéfka strany a doterajšia poslankyňa Smeru Viera Kučerová, ktorá išla do volieb z 86. miesta kandidátky. Exekútorský úrad Viery Kučerovej za minulej vlády Smeru vymáhal pohľadávky ministerstva obrany. Konflikt záujmov v tom nevidela, keďže exekúcie viedol jej zástupca, nie ona sama.

Smer nie je jediná strana, v ktorej po voľbách rozdávali funkcie prednostov pre neúspešných kandidátov. Prednostom v Banskej Bystrici sa v lete stal syn mečiarovského privatizéra Karol Konárik mladší zo Slovenskej národnej strany. Na kandidátke bol 18., SNS má v Národnej rade len 15 poslancov.

Nezničiteľný Jasaň

Riadiacu funkciu na úrade vlády dostal Viliam Jasaň. Je to dlhoročný poslanec Smeru pôvodom z SDĽ, ktorý bol pred novembrom 1989 funkcionárom Komunistickej strany v Petržalke.

Dnes je riaditeľom odboru krízového manažmentu a bezpečnosti štátu a zároveň šéfom kancelárie bezpečnostnej rady. Znamená to, že pracuje s informáciami od polície, armády aj tajných služieb.

Jasaň chráni Fica pred Matovičom. Foto - TASR

Jasaň chráni Fica pred Matovičom. Foto – TASR

„Bol som na výberovom konaní a uspel som,“ vysvetľuje Jasaň.

Kedy bol konkurz?

„Zhruba pred dvoma týždňami.“

Prečo ste teda v telefónnom zozname úradu vlády na tejto pozícii už niekoľko mesiacov?

„No som. Dostal som ponuku, išiel som tam, potom som bol v dočasnej štátnej službe, následne bolo vyhlásené výberové konanie, kde som uspel.“

Ponuka podľa neho neprišla priamo od premiéra, ale od šéfa úradu vlády Igora Federiča. Nevie, koľko záujemcov v konkurze bolo, má už aj bezpečnostnú previerku na stupeň prísne tajné. „To mi robili v čase, keď som tam bol.“ Previerka podľa Jasaňa trvala zhruba štyri mesiace.

O Jasaňovej silnej pozícii v Smere svedčí nielen to, že stranu s Ficom zakladal a patrí ku krídlu bývalých členov SDĽ. Jeho poslaneckými asistentkami v minulosti boli partnerka Martina Glváča Soňa Chanečková, právnička Zuzana Kupcová aj Ficova súčasná asistentka Mária Trošková.

Zaujal aj Transparency International, podľa ktorej dotáciu od premiéra a aj štátneho Tiposu dostala aj neziskovka jeho ďalšieho asistenta Tomáša Tokoša, ktorý kedysi podnikal s firmou na erotické služby Dr. Strip.

Tichý návrat Kolesíka

Menšie uväzky získali aj ďalší dvaja exposlanci. Andrej Kolesík, ktorého priezvisko zľudovelo ako synonymum poslušného a snaživého poslanca Smeru, je dnes asistentom poslanca a okresného šéfa strany v Bánovciach nad Bebravou Ľubomíra Želiezku. Asistuje len za 550 eur mesačne. Kolesík je však aj prezidentom AŠK Inter Bratislava a syn Želiezku je v ňom riaditeľom. Kolesík sa tento rok dostal až na 82. miesto kandidátky.

Andrej Kolesík, šéf AŠK Inter. Foto - TASR
Andrej Kolesík, šéf AŠK Inter. Foto – TASR

Poslaneckým asistentom je len niekoľko týždňov exposlanec Michal Lukša zo Sniny, ktorý za štyri roky v Národnej rade nepredložil žiaden návrh zákona a ani pozmeňujúci alebo doplňujúci návrh a prehovoril len raz. Za to si vyslúžil až 102. miesto na kandidátke, no teraz za tri stovky asistuje poslancovi Mikulášovi Krajkovičovi.

Video: Najzbytočnejší poslanec Michal Lukša

Cicoň skončil v lesoch

Exposlanec Antonín Cicoň, ktorý sa v minulom volebnom období bil v parlamente s poslancami z Obyčajných ľudí o kartónovú maketu Fica, teraz šéfuje lesnej správe v Smolníku, ktorá patrí štátnym lesom. Na kandidátke mu patrilo 100. miesto.

„Som lesný inžinier. Celý život to robím. Vrátil som sa do lesnej prevádzky a robím správcu v Smolníku,“ vysvetľuje. Výberové konanie neabsolvoval. „Robím vo svojom fachu.“

Lesník Cicoň. Foto - vucke.sk
Lesník Cicoň. Foto – vucke.sk

Miesto šéfky Zariadenia pre seniorov, domova sociálnych služieb a špecializovaného zariadenia v Turčianskych Tepliciach pred niekoľkými týždňami dostala neúspešná kandidátka s číslom 87 Viera Šedivcová  Eva Hufková.   Do funkcie ju dosadila komisia menovaná poslancami žilinského VÚC, v ktorom má väčšinu Smer.

Na Prešovskej župe s eurofondami robila aj poslankyňa Smeru Svetlana Pavlovičová. V roku 2015 však z úradu odišla. Teraz je na oddelení eurofondov opäť. „V rámci platnej legislatívy som bola uvoľnená z VÚC na obdobie výkonu mandátu poslanca Národnej rady,“ vysvetlila tieto prestupy a návraty.

Niektorí už funkcie mali

Jednoduchšie to majú bývalí poslanci, ktorí už pred nástupom do parlamentu funkcie mali. Napríklad Peter Fitz, ktorý sa dostal len na 75. miesto, zostáva starostom Šenkvíc a poslancom Bratislavského samosprávneho kraja za Smer.

Niektorí z exposlancov sú zabezpečení Smerom už od roku 2012. Tohtoročné volebné číslo 106, Ján Zvonár, ktorý bol poslancom do roku 2012, mal miesto v štátnej správe už v minulom volebnom období – zamestnali ho u ministra obrany Martina Glváča a z lekára, ktorý vlastní rehabilitačné pracovisko a je špecialistom na termoterapiu, hydroterapiu, balneo a klimatoterapiu, sa stal šéf vojenského výcvikového centra v Lešti.

Teraz o mieste na Lešti môže rozhodovať minister obrany za SNS, a tak sa stal Zvonár členom Dozornej rady Západoslovenskej energetiky a šéfom Dozornej rady Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

V článku sme chybne v súvislosti so Zariadením pre seniorov, domova sociálnych služieb a špecializovaného zariadenia v Turčianskych Tepliciach uviedli bývalú poslankyňu za Smer Vieru Šedivcovú. V skutočnosti ide o bývalú poslankyňu Smeru Evu Hufkovú. Za chybu sa ospravedlňujeme.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie