Denník N

NKÚ zrušil kontrolu eurofondov, lebo nemal čo kontrolovať

Predseda NKÚ Karol Mitrík. Foto N – Tomáš Benedikovič
Predseda NKÚ Karol Mitrík. Foto N – Tomáš Benedikovič

Predseda NKÚ napísal premiérovi Ficovi, že by bolo treba niečo robiť, aby sa eurofondy začali čerpať.

Najvyšší kontrolný úrad chcel skontrolovať, ako sa čerpajú nové eurofondy, no zistil, že sa vlastne ešte poriadne nečerpajú. Preto kontrolu, ktorú si naplánoval vopred, nakoniec zrušil.

Kontrolóri chceli overiť postup riadiacich a sprostredkovateľských orgánov pri vyhlasovaní výziev, skontrolovať dokumenty aj proces  hodnotenia žiadostí o eurofondy. Keďže výziev je málo, nemali čo kontrolovať. Predseda NKÚ Karol Mitrík o tom listom informoval premiéra Roberta Fica (Smer).

„Vzhľadom na nedostatočný počet vyhlásených výziev v tomto období nebolo možné zo strany úradu zrealizovať praktický výkon tejto kontroly,“ napísal Mitrík Ficovi.

Eurofondy sa čerpajú minimálne

Slovensko môže už tri roky čerpať nové eurofondy (programové obdobie 2014 až 2020), ale keď to zoberieme podľa čísel, nevyzerá to pre nás vôbec lichotivo. Až na poľnohospodárov.

Brusel nám na roky 2014 až 2020 pridelil eurofondy v sume 15,3 miliardy eur. To je len o niečo menej, ako štát vyberie do rozpočtu za rok na všetkých daniach, odvodoch a rôznych poplatkoch. Najviac peňazí, takmer 4 miliardy, je v operačnom programe Integrovaná infraštruktúra, ktorý zahŕňa dopravné projekty a štátne IT.

Z balíka eurofondov v sume 14 miliárd (bez programu rozvoja vidieka) sa zatiaľ vyčerpalo iba 1,62 % (k 4. novembru). Niektoré operačné programy nemali v čase kontroly dokonca vypísané ani výzvy. Hrozí tak, že nestihneme dočerpať eurofondy, ktoré nám Brusel pridelil na roky 2014 a 2015.

Najrýchlejší pri čerpaní eurofondov sú poľnohospodári, ktorí čerpajú peniaze z Programu rozvoja vidieka. Zatiaľ bolo z neho rozdelených 878 miliónov eur, čo je približne 74,3 % z celkového limitu na podporu projektov. Zazmluvnené sú projekty za 539 miliónov eur (45,6 %), vyčerpaných je zatiaľ necelých 25 miliónov.

Čerpanie treba urýchliť

NKÚ vnímal kontrolu ako preventívny krok, ktorý môže včas odhaliť a upozorniť na prípadné nedostatky. „Včasným určením nedostatkov sa môže predísť prideleniu neoprávnených finančných prostriedkov pri výberovom procese, ktoré by následne mohlo viesť k vzniku nezrovnalostí s finančným dosahom,“ píše v liste predseda Karol Mitrík.

Úrad v liste odporúča, aby všetci, ktorí majú k tomu čo povedať, prijali kroky, aby sa čerpanie eurofondov zrýchlilo. „Zároveň by sa tým predišlo opakovaniu chýb z predchádzajúcich období a minimalizovalo by sa riziko prepadnutia prostriedkov EÚ určených Slovensku,“ uviedli kontrolóri.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie