Denník N

Banky znižujú ceny zo znaleckých posudkov, dotkne sa to najmä hypoték v menších mestách

Ilustračné foto – Fotolia
Ilustračné foto – Fotolia

Prísnejšie podmienky na nové úvery na bývanie prídu postupne, nie naraz od januára.

Najdôležitejšia nová informácia o hypotékach je, že sprísnenie požičiavania nepríde hneď od januára, banky majú obmedziť veľké hypotéky postupne. Veľkou hypotékou sa myslia úvery vo výške viac ako 80 % z hodnoty založenej nehnuteľnosti.

Ak teda niektoré banky v kampani vysvetľujú, že si treba zobrať hypotéku radšej teraz ako neskôr, lebo v novom roku to bude už len a len ťažšie, nemusí to byť až taká pravda. S Národnou bankou Slovenska sa totiž dohodli (NBS), že jej nové požiadavky nebudú platiť naraz a hneď od januára.

NBS už napríklad netrvá ani na tom, aby banky nutne od januára žiadali od klientov rezervu vo výške 20 %. Pod rezervou treba rozumieť sumu, ktorá má klientovi zostať po zaplatení splátky hypotéky a po odrátaní životného minima.

„Od 1. januára nedôjde k žiadnemu zásadnému sprísňovaniu podmienok,“ povedal šéf bankového dohľadu NBS Vladimír Dvořáček.

Banky však začali viac ako predtým obmedzovať hypotéky tak, že sa prísnejšie pozerajú na ocenenie nehnuteľnosti. Jednoducho povedané, znižujú hodnotu znaleckého posudku.

Tvrdšie na znalecké posudky

Krátky prieskum medzi piatimi sprostredkovateľmi ukazuje, že banky okresávajú znalecké posudky najmä v menších mestách, nie v Bratislave a v Košiciach. Výsledkom je tak nižšia hypotéka pre toho, kto o ňu žiada.

„Ak niekto uvažuje o hypotéke v menšom meste, asi by som radšej s rozhodnutím nečakal. Keď banky obmedzia 80-percentné hypotéky, môže to byť komplikovanejšie,“ hovorí Maroš Ovčarik z FinančnéhoKompasu.

V Bratislave sú banky prísnejšie na znalecké posudky vtedy, ak cena za štvorcový meter bytu vychádza na 2500 a viac eur, čiže keď ide o drahý a povedzme menší byt. „Keďže je záujem o hypotéky veľký, banky niektoré posudky nekontrolujú, lebo nestíhajú. S cenou 2500 alebo 3000 eur za štvorcový meter však majú problém“ hovorí finančný sprostredkovateľ Peter Cmorej.

Treba povedať, že objem poskytnutých hypoték rastie na Slovensku najrýchlejšie v rámci celej EÚ.

Ku koncu septembra bol tento nárast takmer o 14 % medziročne. Súvisí to jednak s tým, že je veľa refinančných hypoték, lebo v marci sa poplatok za predčasné splatenie hypotéky znížil na najviac 1 % (banky si pýtajú 1 %).

Ruka v ruke s tým ešte viac klesli úroky na hypotéky a banky sa predháňajú v reklamných kampaniach. Väčší záujem o hypotéky tlačí aj na rast cien bytov (ceny nehnuteľností medziročne stúpli o 9 %).

Zaujímavé je aj to, že banky častejšie ako predtým sú ochotné prehodnotiť a zlepšiť klientovi úverové podmienky.

Aktuálne kampane na hypotéky banky nastavili do konca roka. Na hypotéku lákajú klientov menšie aj veľké banky. Cmorej hovorí, že napríklad ČSOB dá 100-percentnú hypotéku aj klientovi, ktorému by to podľa jej hodnotenia ešte nedávno tesne nevyšlo.

Viaceré banky si neúčtujú poplatok za poskytnutie úveru (napríklad VÚB, SLSP, Tatra banka a Prima banka vtedy, ak si tam klient otvorí účet), SLSP prepláca poplatok za vklad do katastra. Každá z bánk ponúka nejaké zvýhodnenie, ale aj podmienky, ktoré ponúknutú úrokovú sadzbu zvyšujú, preto si treba radšej nechať vypracovať ponuku od viacerých bánk.

Pomalšie sprísnenie

Vráťme sa k opatreniam NBS. Od marca budúceho roka má platiť, že len 5 z 10 nových hypoték môžu prevýšiť 80 % z hodnoty založenej nehnuteľnosti a od júla môžu byť také veľké len 4 z 10 hypoték.

Dáta NBS ukazujú, že v treťom kvartáli dosiahol podiel takých hypoték 47 %, takže keď začnú platiť obmedzenia NBS, nič výrazné sa oproti súčasnosti nemusí ešte zmeniť. Aj keď aj NBS pripúšťa, že v niektorých regiónoch sa môžu hypotéky trochu sprísniť.

V kuloároch sa hovorí, že banky sa viac boja požiadavky na výšku finančnej rezervy.  No tá má byť vo výške 20 % až v roku 2018.

Nakoniec, obmedzenia na veľkosť hypoték platia už aj teraz. Banky sa vynašli a hypotéky začali kombinovať so spotrebným úverom, ktorý je ale niekoľkokrát drahší.

NBS už avizuje ďalšie sprísnenie pre spotrebiteľské úvery, zatiaľ ho bližšie nepopísala. Výsledkom je, že domácnosti sa na Slovensku rýchlo zadlžujú. „Úvery domácnostiam v pomere k ich príjmom rastú najrýchlejšie spomedzi všetkých krajín EÚ,“ uviedla NBS.

Požiadavka na finančnú rezervu (aká suma má zostať po úhrade splátky hypotéky a po odrátaní životného minima, čo je zhruba 200 eur:

  • marec až jún 2017: 5 % z čistého príjmu
  • júl až december 2017: 10 %
  • január až jún 2018: 15 %
  • od júla 2018: 20 %

Limit na podiel nových úverov prevyšujúcich 80 % hodnoty založenej nehnuteľnosti:

  • marec až jún 2017: 50 %
  • od júla 2017: 40 %

Zdroj: NBS

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie