Denník N

Víťazom volieb v USA je aj marihuana

Voľby boli aj o marihuane. Foto - TASR/AP
Voľby boli aj o marihuane. Foto – TASR/AP

Okrem Donalda Trumpa voľby v USA vyhrala aj marihuana, ktorej sa v štátoch dostáva čoraz väčšej podpory. V troch štátoch dostala po referende zelenú pre používanie na rekreačné účely.

Obyvatelia Kalifornie, Massachusetts a Nevady hlasovali za úplnú legalizáciu marihuany, čím sa pridali k doterajším štyrom americkým štátom.

Medicínske užívanie marihuany má v USA už dvadsaťročnú tradíciu a začalo v slnečnej Kalifornii. Hneď po nej nasledoval Oregon, ktorý už dokonca v roku 1973 užívanie marihuany dekriminalizoval. S legalizáciou rekreačného užívania začali štáty Colorado a Washington pred štyrmi rokmi.

Začiatok konca

,,Myslím si, že je to začiatok konca vojny s marihuanou v USA,” povedal pre Los Angeles Times kalifornský guvernér Gavin Newsom. Podľa neho môže mať zmena pozitívny dôsledok na situáciu s drogami v Mexiku či Latinskej Amerike.

Výsledok hlasovaní bude mať veľký vplyv na federálnu vládu a tiež môže mať potenciálne široký dopad aj na politickú a ekonomickú sféru v rámci celého sveta.

Voliči Arkansasu, Floridy a Severnej Dakoty rozhodovali, či by sa marihuana mohla považovať za medikament a mohli ju tak užívať legálne na predpis od lekára. V Montane voliči hlasovali za zmenu v zákone, ktorá by jej medicínske užívanie uľahčovala aj naďalej.

V štátoch Arizona, Kalifornia, Massachusetts, Maine a Nevada je marihuana na lekárske účely buď povolená, alebo dokonca dekriminalizovaná, avšak v tomto hlasovaní sa voliči rozhodovali či jej dajú úplnú podporu. V týchto štátoch sa tak droga zaradí medzi alternatívy k liečbe rakoviny.

Marihuana a legálny obchod s ňou je jedným z najrýchlejšie rastúcich priemyslov v Amerike. Niektoré analýzy predpokladajú nárast predaja do roku 2020 za skoro 20 miliárd eur.

Už dvadsať rokov je napríklad v Kalifornii možné kúpiť si marihuanu na lekárske účely. Jej obyvatelia starší ako 21 rokov teraz budú môcť „len tak“ držať, prenášať a kúpiť si až 28,5 gramu marihuany.

Oponenti legalizácie prízvukovali negatívne skúsenosti zo štátov, kde je marihuana povolená už dlhší čas. Argumentovali drogovou závislosťou u mladých a tiež nedostatočnou pozornosťou pri šoférovaní.

Podporovatelia legalizácie v Kalifornii zase zdôrazňovali problematiku sociálnej a kriminálnej spravodlivosti, pričom by zmena zákona mohla znížiť neúmerný počet zatknutí a odsúdení na základe drogovej činnosti medzi menšinami.

Kalifornia sa tak so štátmi Massachusetts a Nevada, pridali ku Aljaške, Coloradu, Oregonu a Washingtonu, kde ich obyvatelia môžu legálne drogu užívať. Percento dospelých Američanov v „zelených“ štátoch sa zvýšilo z piatich, na 20 percent.

image

Čo oči nevidia

Veľkú výhodu vidia podporovatelia zmien v legislatíve popri riešení sociálnej a kriminálnej spravodlivosti aj v tom, že sa bude marihuana považovať za obdobnú drogu, akou je dnes alkohol.

Rozdiel medzi konzumáciou medzi nimi možno nájsť v trochu väčšej diskrétnosti. V prípade, že má osoba viac ako 21 rokov, môže si drogu kúpiť, vlastniť a fajčiť, alebo inak užívať ju v podstate bez problémov, pokiaľ sa bude nachádzať na súkromnom pozemku.
Takisto môžu ľudia vlastniť až šesť rastlín.
Jedným z argumentov priaznivcov legalizácie bolo tiež ekonomické hľadisko a príliv peňazí vo forme daní. Kalifornský úrad predpokladá príjem jednej miliardy dolárov z predaja marihuany. Predaj rekreačnej drogy sa začne najskôr o dva roky.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie