Denník N

Prečo Američanky nevolili Hillary

2016 Election Clinton
2016 Election Clinton

Po Clintonovej prehre si ženy, ale aj strany ešte viac ako predtým rozmyslia, či sa do takéhoto boja pustiť.

A nechutná, hlasná žena v nohaviciach, s krátkymi vlasmi bude sedieť na najvyššom poste v Bielom dome, priniesli v roku 1916 noviny Washington Times svoju futuristickú víziu krajiny. Túto časť označili za „škaredý obraz“ a vyslovili nádej, že sa to nikdy nestane.

Píše sa rok 2016, v Spojených štátoch je bežné, že ženy nosia nohavice, krátke vlasy aj to, že sa nahlas ozývajú, keď majú pocit, že to inak nejde.

Nevyužitá šanca

Stále ich však častujú neslušnými, expresívnymi a ponižujúcimi prívlastkami. A občania nevyužili šancu zvoliť si prezidentku, hoci Hillary Clintonová bola skúsenejšia ako jej súper.

Rozhodol však o tom, že napokon prehrala s Donaldom Trumpom, jej rod alebo imidž? Alebo inak: boli Spojené štáty pripravené na prezidentku? Alebo ešte inak: na prezidentku Clintonovú?

CNN napísala, že podľa prvých povolebných odhadov si Clintonová počínala medzi ženami ešte horšie ako Barack Obama, ktorý v roku 2012 získal 55 percent z nich.

Clintonová mala o percento menej, pričom úplne stratila potenciál medzi bielymi ženami bez vyššieho vzdelania. Až 62 percent z nich podporilo Trumpa a zdá sa, že z rovnakých dôvodov ako ich manželia: teda preto, že majú strach o svoje robotnícke pracovné miesta, že sa boja, že imigranti z iných kultúr ohrozujú ich deti a vnúčatá.

Proti feminizmu

Tieto ženy nemajú ani veľa spoločného s feminizmom, ktorý presadzuje Clintonová, a môže ich urážať aj to, že v minulosti s dešpektom hovorila o ženách v domácnosti. To sa im zdá urážlivejšie ako Trumpovo chytanie žien na intímnych miestach.

Ani mladé ženy nevideli v Clintonovej nejaký vzor – skôr predstaviteľku establišmentu, niekoho, kto im nevie pomôcť so študentskými pôžičkami, škôlkami, materskou dovolenkou, starostlivosťou o dlhodobo choré deti.

Faktom je aj to, že Clintonová bola obeťou bezprecedentných Trumpových útokov. Podľa budúceho prezidenta bola nechutná, lebo jej pauza na toalete pri jednej z debát trvala dlhšie, a tak zmeškala nástup po reklamnej prestávke. Hovoril, že je slabá, chýba jej guráž, nemá takú kondičku ako on (kým on vedie kampaň, ona musí oddychovať v posteli) a tak podobne.

Prezidentské debaty boli prehliadkou toho, ako muž nemá komunikovať so ženou. Z Trumpovej strany boli plné predpojatosti, poučovania, nepočúvania, naznačovania, že Clintonová nevie, čo hovorí, a nezakrývania toho, že k svojej súperke nemá rešpekt.

Zlá, lebo je žena

Nie preto, že stojí na druhej strane politického spektra, ale preto, že je žena.

„Výsledkom mizogýnie (chorobného odporu k ženám) republikánskeho kandidáta je to, že feminizmus a Clintonovú samotnú to dostalo po polohy, keď sa musela brániť, namiesto toho, aby mohla presadzovať veci. Toto je neuveriteľne depresívne a dokonale to vysvetľuje, prečo je ešte aj v roku 2016 pre ženy také ťažké pohnúť sa dopredu,“ napísal magazín Quartz.

Namiesto toho, aby sa hovorilo o platovej nerovnosti, reprodukčných právach žien, či o tom, ako bude štát pomáhať čerstvým matkám alebo rodinám s deťmi, stále sa rozoberalo obchytkávanie, vulgárne vyjadrovanie, posudzovanie ženského vzhľadu či obvinenia zo sexuálneho zneužívania. Zdá sa však, že Clintonovej to nenahnalo voličky, ako s tým rátali jej stratégovia.

Clintonovej prehra spôsobí, že ženy, ale aj strany si ešte viac ako predtým rozmyslia, či sa do takéhoto boja pustiť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie