Denník N

Slotovi zrušili podmienku, stačí pokuta šesťtisíc a zákaz šoférovania na šesť rokov

Ján Slota pred súdom. Foto N - Daniel Vražda
Ján Slota pred súdom. Foto N – Daniel Vražda

Sudkyňa Okresného súdu v Žiline si myslí, že na generálnu prevenciu a prevýchovu Jána Slotu, ktorý opakovane jazdil pod vplyvom alkoholu, stačí šesťtisícová pokuta a zákaz viesť akékoľvek motorové vozidlo na šesť rokov. Prokurátor nesúhlasí a odvolal sa.

Jánovi Slotovi sa napriek opakovanému šoférovaniu pod vplyvom alkoholu darí unikať čo i len podmienečnému trestu.

Podobne ako pred dvomi rokmi, aj tentoraz dostal len pokutu a zákaz šoférovať.

Okresný súd v Žiline mu vo štvrtok uložil trest pokuty šesťtisíc eur a zákaz šoférovať pol roka za to, že ho v januári tohto roku za volantom prichytili opitého. Pôvodne mu tá istá sudkyňa na jar dala trest aj šesť mesiacov podmienečne trestným rozkazom. To teraz zrušila. Rozsudok nie je právoplatný.

Pokutu šesťtisíc eur pri jeho dôchodku vyše tisíc eur mesačne a priznaných úsporách približne 30-tisíc eur zaplatí z vrecka.

Už aj v roku 2014 stačila odvolaciemu Krajskému súdu v Žiline pre Slotu za alkohol za volantom v Čadci aj polovičná pokuta a zákaz šoférovať na rok.

Slota si pripadal ako Trump

Ján Slota prišiel na pojednávanie v celkom dobrej nálade, a tá mu vydržala aj po vynesení rozsudku. Priznal vinu, odškodnil poškodených a oľutoval skutok. Napriek tomu stále hovoril o zdravotnej indispozícii a vysokom tlaku, ktoré podľa neho mali viesť k januárovej autonehode, nie alkohol.

„Pripadám si ako Donald Trump, čo som vyhral voľby?“ reagoval na otázky novinárov odchádzajúci Slota.

Jeden z poškodených, účastník Slotovej autonehody, nemal toľko dôvodov na úsmev. „Celé je to komédia. Cítim sa ako v rozprávke… Už by malo nasledovať len: a teraz príde tá o Popoluške,“ hovoril na chodbe súdu.

Prokurátor žiadal pre bývalého politika podmienečný trest deväť mesiacov so skúšobnou lehotou na dva roky plus zákaz šoférovania na šesť rokov. Priamo na pojednávaní sa voči rozsudku odvolal.

Ján Slota dostal v polovici mája trestným rozkazom za opakovanú jazdu pod vplyvom alkoholu šesť mesiacov podmienečne, ale trest neprijal. Prokurátor si na rozdiel od neho myslel, že podmienka na šesť mesiacov je málo, a navrhoval mu pridať ďalšie tri.

slota-pred-sudom

Alkohol alebo infarkt?

Keď Slota narazil v januári v Porúbke do auta pred sebou a odrazil ho do ďalšieho, podľa svedka nehody mal problémy s rozprávaním. Najprv vraj chcel ujsť, keď mu v tom však zabránili, pokúsil sa vyriešiť incident peniazmi.

Hliadka dala Slotovi „fúkať“, ale odmietol. Vyšetrenie krvi taktiež. Podľa Trestného zákona sa na takého vodiča hľadí, ako keby alkohol v sebe mal.

Podobné príbehy sa začínajú v cele predbežného zadržania a končia rozsudkom v takzvanom superrýchlom konaní. Nie však Slotov. Pomohla mu lekárska správa o nutnej hospitalizácii pre podozrenie na infarkt.

Pacient strávil približne tri hodiny na urgentnom príjme. Vyšetrovateľ ho nemohol vypočuť ani na druhý deň, a tak sa vyhol aj superrýchlemu konaniu. Po rozhodnutiach Okresného a Krajského súdu v Žiline aj väzbe, ktorú žiadal prokurátor.

Okresný súd v Žiline rozhodol po polroku od nehody. Slota dostal za alkohol podmienečný trest na pol roka a na šesť rokov si musí objednať osobného šoféra. Prokurátor aj Slota sa odvolali. Prokurátorovi sa to zdalo na rozdiel od Slotu málo.

Tritisíc eur za alkohol

Jána Slotu zadržala polícia už aj pred tromi rokmi. Mestským policajtom v Čadci sa zdal podozrivým potácajúci sa muž, ktorý nasadol do auta a odišiel. Nahlásili to dopravným policajtom. Aj vtedy Slota odmietol fúkať. Zadržali ho, ale po asi dvadsiatich minútach ho prepustili. Zaplatil tritisíc eur a na rok mu zobrali vodičské oprávnenie.

Slota stihol v živote veľa. Banský inžinier bol poslancom Federálneho zhromaždenia, slovenského parlamentu, Žilinskej župy a primátorom. Ako predseda SNS dostal stranu do parlamentu a do Mečiarovej a Ficovej koaličnej vlády.

Za jeho vedenia mala SNS najväčšie kauzy – nástenkový a emisný tender.

Kontroverzného Slotu neskôr z SNS vylúčili, nahradil ho dnešný predseda parlamentu Andrej Danko.

Slota, pilot a poľovník, člen Matice slovenskej a Zväzu protikomunistického odboja, držiteľ vysokých štátnych vyznamenaní Radu Andreja Hlinku a Kríža prezidenta, získal už azda všetko, okrem kresla premiéra a prezidenta republiky, kde kandidoval neúspešne.

Teraz ho čaká opäť súd pre alkohol za volantom a ďalší pre ohrozovanie mravnej výchovy mládeže pre návrhy sexu dvom šestnásťročným dievčatám.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie