Denník N

Vlada Weissa čaká proti Litve veľký zápas

Vladimír Weiss. Foto – TASR
Vladimír Weiss. Foto – TASR

Nech urobí v piatok večer v kvalifikačnom zápase na svetový šampionát Weiss mladší čokoľvek, bude pod drobnohľadom. Ak zahrá dobre a vyhráme, ľudia budú spokojní; ak mu to nevyjde, schytá to od verejnosti on aj tréner Kozák.

S Litvou máme nevybavené účty. Je to súper, ktorého sme v ostrom kvalifikačnom zápase nikdy neporazili. Navyše, keď sme sa s Litvou stretli v kvalifikácii naposledy, takmer nás predbehla v tabuľke. Ak by v poslednom domácom zápase vtedajšieho cyklu (MS 2014) vyhrala, odsunula by nás na štvrté miesto. Ktovie, či by tým úplne nezmenila ďalší sled udalostí, ktoré nás napokon dostali do Francúzska.

Aj teraz platí, že s Litvou nie sú žiadne žarty. Slovinci proti nej zachraňovali remízu v tretej minúte nadstaveného času, Škóti minútu pred koncom riadneho. Litva je po troch zápasoch bez prehry. Úvody kvalifikácie Litve, momentálne 98. krajine v rebríčku FIFA, vychádzajú pravidelne – v tejto disciplíne sú veľmi silní.

Začiatky im vychádzajú

Keď sa usilovali o svetový šampionát v Nemecku 2006, neprehrali prvých päť zápasov a udržali na uzde aj Španielov. V kvalifikácii na majstrovstvá sveta v JAR 2010 začali výhrou v Rumunsku 3:0 a pokračovali výhrou nad Rakúskom 2:0. V tej ďalšej, na Euro 2012, im na úvod nedali gól Škóti a potom vyhrali v Česku. A aj posledný cyklus naštartovali výborne – dvoma výhrami, v ktorých nedostali gól.

Keď sa pozeráme na papierovú silu, tlačí sa pred piatkovým zápasom na jazyk klišé o povinných troch bodoch krajiny, ktorá je v rebríčku FIFA na 26. mieste. Keď sa pozrieme do (jemne skreslenej) tabuľky, v ktorej sme druhí od spodku, zatiaľ čo náš súper druhý od vrchu, táto povinnosť sa pocitovo znásobuje. Vyhrať však potrebujeme nielen v záujme tabuľkových rošád.

Výsledkovo pohodlná, no v skutočnosti tvrdo vybojovaná výhra nad nečakane aktívnym Škótskom vyvetrala v našej kabíne vzduch. Aspoň trocha. Do tímu sa aspoň čiastočne vrátila pohoda, ktorá chýbala po tom, čo sa na seba od Francúzska lepil jeden problém za druhým.

Dokázali sme ju obnoviť presvedčivou výhrou, ktorá nám vrátila aspoň nádej, že Kozák bude prvým trénerom, ktorý so slovenským futbalovým tímom dokáže nielen postúpiť, ale aj postupovať. To posledné, čo na záver reprezentačného roka potrebujeme, je zakopnúť doma s krajinou, ktorú športový svet berie vážne, len ak ide o basketbal.

To, že je to tím nepríjemný, vzdorovitý, nemá čo stratiť a je na výkonnostnom vzostupe, je pre verejnosť nepodstatné. Ak Slovensko nezvíťazí, bude sa to niesť veľmi ťažko. Bude to tak najmä po tom, ako fanúšika polarizoval návrat Vladimíra Weissa mladšieho do tímu.

Litovský útočník Fedor Černych strieľa gól proti Malte. Foto: AP
Litovský útočník Fedor Černych strieľa gól proti Malte. Foto – AP

Faktor Weiss

Je tu časť futbalovej verejnosti, ktorá by hráča najradšej vykopla z reprezentácie natrvalo, a je tu druhá časť, ktorej je to akosi jedno. Môžeme si byť istí iba jedným: Weiss bude najsledovanejší hráč zápasu. Každý jeho dotyk s loptou a každý jeho návrat do obrany bude pod drobnohľadom.

Vynára sa otázka, či je takýto tlak zdravý, či Weissovi prospeje alebo uškodí a či by mal nastúpiť v základnej zostave. Ján Kozák si síce pred ľuďmi trochu podkopal povesť neoblomného a principiálneho chlapa (čo v konečnom dôsledku Weissovej kariére môže pomôcť), no stále platí, že neexistuje v tejto chvíli nikto, kto by dokázal vyriešiť Weissovo využitie v praxi pragmatickejšie, než práve náš súčasný tréner.

Nechajme sa presvedčiť tým, že na konci dňa bude záležať iba na jednej jedinej veci: na konečnom výsledku. Ak vyhráme a Weiss zápas rozhodne gólom z ľavého krídla, zimovať budeme po nie najlepšom začiatku kvalifikácie relatívne spokojní. No ak sa nevyhrá a Weiss podá ďalší podpriemerný výkon, terče sú jasné a môžeme si byť istí, že zbombardované budú. Fanúšik si zgustne v oboch prípadoch.

Hráme teda nielen o body, ale aj o to, aby sa dali veci konečne do normálu a aby sa pred ďalšími zápasmi riešil už iba futbal. Všetci si to, samozrejme, želáme. Niektorí si to želajú až tak veľmi, že sú radšej ticho a s otázkou „Prečo sa po mesiaci do kádra vrátil hráč, ktorý vážne porušil disciplínu a medzičasom svoje meno nijako neočistil?“ Jána Kozáka neznepokojujú.

Odpoveď by takisto nahlas neodznela, aj keď ju všetci tušíme. Vrátil sa, pretože problémy, ktoré máme na útočných postoch, sú pre trénera o niečo vážnejšie ako nejaké opletačky s policajtmi. Aspoň jedného problémového dribléra do krídelných priestorov omilostiť potrebujeme a Miroslav Stoch to nebude.

Na „Weissovom poste“ hrali v posledných zápasoch títo hráči: Dušan Švento, Filip Kubík a Filip Kiss proti Anglicku; nikto, respektíve Greguš s Kuckom proti Slovinsku a Michal Ďuriš proti Škótsku. Nikto z nich pre súpera nebezpečný nebol.

Mladí sú v tíme

Je to však prvý zápas, v ktorom sa Kozák nemusí prispôsobovať programu juniorov – „hapalovcov“. Okrem zabudovaného Škriniara dostáva šancu konečne zabojovať Bero a Lobotka. Minimálne jedného z nich by sme si v základnej zostave predstaviť vedeli. Najmä Matúš Bero je univerzál, ktorý dokáže obhospodáriť dve až tri pozície, medzi ktorými je aj priestor, v ktorom sa pohybuje Weiss.

Fantasticky sa naposledy uviedol aj Jakub Holúbek, ktorého musí byť teraz ohromne ťažké posadiť iba na lavičku. Niečo podobné platí o Erikovi Sabovi, ktorý brilantne zastúpil nezastupiteľného Pekaríka. Na opačnej strane tohto spektra je Juraj Kucka, ktorý má veľmi slabý druhý reprezentačný polrok a okolo seba konkurencieschopných hráčov ako Škriniar, Greguš či Lobotka.

Ján Kozák mal pred Škótskom starosti, pretože nemal z čoho vyberať. Teraz ich má tiež, no sú príjemné, pretože viacerí príjemne prekvapili. Bude zaujímavé sledovať, ako to slovenský stratég s citom pre neočakávané zmeny poskladá tentokrát. A bude nesmierne zaujímavé sledovať, ako vážne myslíme teórie o nevyhnutnej generačnej obmene.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie