Denník N

Trump nie je môj prezident, protestujú Američania a zapínajú si zatvárací špendlík

Láska tromfne nenávisť – aj táto slovná hračka je heslom jeho protivníkov. Foto – TASR/AP
Láska tromfne nenávisť – aj táto slovná hračka je heslom jeho protivníkov. Foto – TASR/AP

Ľudia naprieč mestami Spojených štátov protestujú proti novozvolenému prezidentovi a jeho nenávistným postojom voči menšinám. Trump za tým vidí médiá.

Od zverejnenia výsledkov prezidentských volieb v USA sa v mnohých mestách rozbehli protestné akcie. Transparenty s textom „Not my president“ („Nie je môj prezident“) vidno v uliciach New Yorku aj Los Angeles.

Tisíce ľudí naprieč celými Spojenými štátmi, ale aj v niektorých mestách vo svete, vyjadrujú svoj nesúhlas s novým republikánskym prezidentom. Svojimi zhromaždeniami tiež zdôrazňujú podporu menšinám v americkej spoločnosti, na ktoré Donald Trump pravidelne útočil.

Väčšina protestov prebieha v pokojnom duchu, no desiatky ľudí polícia zatkla po útoku protestujúcich na policajtov.

Protesty v oregonskom Portlande patrili medzi najdramatickejšie. Polícia na svojom Twitteri vyhlásila, že už nejde len o demonštráciu, ale o vzburu. Masa ľudí sa podľa miestnej polície správala nebezpečne a v oblasti vzrástla kriminálna aktivita.

Policajti sa snažili fyzickou silou dav približne štyroch tisícok ľudí rozpustiť, pričom využili aj slzný plyn.

Trumpov žargón je späť

Ľudia sa združujú v centrách miest aj v univerzitných kampusoch. Mnohí študenti odišli z prednáškových miestností von do ulíc. Protestujúci sa zišli aj pred budovami, ktoré nový prezident vlastní, a naplánované sú už ďalšie demonštrácie počas víkendu.

„Ľudia sú od zlosti bez seba, a to nielen na základe volebných výsledkov, ale aj rétoriky Donalda Trumpa,“ povedal pre CNN Ahmed Kanna, usporiadateľ organizácie pre sociálne alternatívy v Berkeley.

Trumpovi kritici sa obávajú, že jeho rétorika namierená proti LGBT komunite, Hispáncom, ženám či ochrane životného prostredia sa prejaví aj v jeho vládnutí. Trumpov najnovší príspevok na jeho osobnom profile na Twitteri ukazuje, že sa vrátil k svojmu útočnému tónu ako počas kandidatúry.

Ani nie 48 hodín po jeho slávnostnom víťaznom prejave o „spájaní krajiny“ si vzal na mušku médiá, ktoré podľa neho zinscenovali protesty namierené proti jeho osobe. „Veľmi nefér,“ posťažoval sa.

„Cítim, že je potrebné vyjadriť nahlas, že mám z tejto voľby prezidenta vážne obavy a že rasizmus, sexizmus, xenofóbia a omnoho viac mňa, ani toľko mojich blízkych, nereprezentujú,“ povedala pre CNN Lauren Pecková, jedna z protestujúcich pred univerzitou v Minneapolise.

Za prezidenta sa počas kampane postavila napríklad skupina Ku Klux Klan a iné extrémne pravicové skupiny, od ktorých sa Donald Trump dištancuje.

Napriek tomu už od prvého dňa po jeho zvolení rezonuje v americkej spoločnosti čoraz viac rasistických, sexistických či inak xenofóbnych narážok na ľudí, ktorí sú na prvý pohľad odlišní.

election-protests-massachusett
Výsledok prezidentských volieb sa u mnohých nestretol s nadšením. Foto – TASR/AP

Zicherka ako solidarita

Amerikou sa šíri vlna nenávisti zo strany stúpencov Donalda Trumpa. Správy ľudskoprávnych organizácií hovoria o útokoch na etnické či iné marginalizované skupiny ľudí a hromadia sa trestné oznámenia na policajných staniciach.

Ľudia na sociálnych sieťach zverejňujú svoje zážitky z posledných dní. Zlostné rasistické komentáre ako: „Vypadni preč z tejto krajiny!“ či „Vráť sa, odkiaľ si prišiel!“ naberajú na intenzite. V uliciach Filadelfie sa na výkladoch miestneho obchodu objavil dokonca znak svastiky.

Mnohé ženy zverejnili nepríjemné skúsenosti napríklad z verejnej dopravy, keď ich muži sexuálne napádali, slovne aj fyzicky. Moslimky sa napríklad obávajú nosiť tradičné hidžáby.

Čoraz viac ľudí sa na verejnosti objavuje s nenápadným doplnkom – so zicherkou pripnutou na tričku či košeli.

Zatvárací špendlík symbolizuje znak verejnej solidarity a podpory tým, ktorí sa ocitli v pozícii obete Trumpovej kampane. Gesto pochádza z Veľkej Británie, keď sa po brexite začali šíriť násilnosti voči imigrantom a iným etnickým a náboženským menšinám.

V New Yorku si môžu ľudia verejne a zároveň v tichosti vyjadriť svoje pocity napísaním odkazu, ktorý nechajú na stene na stanici metra. Podľa zúčastnených má táto činnosť až terapeutické účinky.

Zdroj – youtube.com

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie