Denník N

Sendreiovci skvele zahrali rómske piesne s orchestrom (+foto)

Obvykle sú to dva rôzne svety, v projekte Le Orchestroha sa stretli. Po premiére na Pohode si Sendreiovci zahrali so Štátnym komorným orchestrom v Žiline a Piešťanoch.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Mohol byť na premiére svojej scénickej hudby v divadle Aréna alebo si mohol ísť prevziať cenu na galavečer SOZA, ale Slavo Solovic strávil štvrtkový večer v Žiline. Dirigoval tam projekt Le Orchestroha, rómske pesničky, ktoré upravil do symfonickej podoby. Vlani na Pohode to bolo pri premiére dosť divoké, silný vietor prevracal na stojanoch noty, v Dome umenia Fatra v Žiline boli podmienky ideálne. Na generálku sme stihli doraziť načas, no všetci hudobníci nie. Ako však s nadhľadom glosoval autor projektu, to nakoniec ani nik nemohol čakať.

2

„Nemám dobrý hlas, chce to koňačik. Tak to odporúča aj Peter Lipa,“ smeje sa Vlado Sendrei. Hoci so svojou kapelou už odohral množstvo koncertov na najrôznejších miestach, hodinu pred začiatkom žilinského večera už na nich začína byť vidieť tréma prameniaca zo silnejúceho pocitu zodpovednosti predviesť to najlepšie.

3

Živelnosť verzus disciplína. Kým klasickí muzikanti idú podľa nôt, Sendreiovci majú hudbu v hlavách a hrajú spamäti. Akurát úplne presne nevedia, čo bude kedy nasledovať, v ktorom momente hrajú všetci spolu, kedy len oni a kedy orchester so zborom. Na stojanoch sú preto okrem notových partov rozložené aj papiere popísané poznámkami pripomínajúcimi scenár nejakej televíznej relácie vysielanej v priamom prenose. Kľúčové je, aby všetci neprestali sledovať dirigenta. Niekedy to ide, niekedy menej, ale čaro a sila hudby vyvážia drobné nedostatky v súhre.
4 5

6

Volajú sa Čercheňora a nie je to len obyčajný spevácky zbor, ktorý tvoria deti z konzervatória v Rimavskej Sobote. Ide o rovnomenný alternatívny vzdelávací program fungujúci už jedenásť rokov. Skvelý príklad toho, čo sa dá robiť s mladými talentmi zo „sociálne znevýhodneného prostredia“. Robia niečo, čo ich baví, a vidia, že to má zmysel.
7

8

Kým Slavo Solovic je autorom projektu, Janka a Vlado Sendreiovci sú jeho dušou. Spievajú vášnivo aj precítene, ani v jednej sekunde sa nedostaví pocit, že by to mohol byť pre nich len nejaký ďalší kšeft. Veľmi si vážia, že môžu byť na jednom pódiu s orchestrom, a funguje to aj naopak. Viacerí muzikanti si pri hraní pospevujú alebo hudbu prežívajú oveľa inak, ako keď hrajú diela klasických skladateľov.
9

10

Posledné sekundy pred začiatkom koncertu. Nad trémou navonok prevládne zodpovednosť a radosť. Všetci sa už tešia a nevedia dočkať, kedy budú môcť predviesť divákom, čo si spolu naskúšali. V oblečení je kus symboliky – klasickí muzikanti sú tradične v čiernom, Rómovia majú iba biele košele. „Ale to preto, aby sme sa nepotili v sakách,“ smejú sa.
11 12 13

14

Vedenie Štátneho komorného orchestra Žilina spravilo sympatické gesto. Niekoľko lístkov na koncert venovalo aj deťom z domovov. Mnohé vidia orchester prvýkrát a sú hrdé, že hrá rómske pesničky. „To musím ukázať aj kamoškám,“ hovorí tínedžerka v prvom rade a robí si video na mobil.

15

Všetky skladby sú rýchle, od úvodnej melódie, ktorú Sendreiovci nahrali do soundtracku k filmu Sherlock Holmes (existuje lepší príklad pozitívnej inšpirácie pre vlastnú komunitu?), až po búrlivé finále. Je tu však výnimka. Najdojímavejší moment večera je jediné pomalé číslo, ktoré zaznie uprostred koncertu. Janka Sendreiová spieva skladbu Auschwizate, nápev náreku, ktorý skomponoval rómsky hudobník v Osvienčime. Pri krásnej ťahavej piesni majú mnohí v sále v očiach slzy. Je to naozaj veľká sila, Slavo Solovic po koncerte uisťuje, že to plánujú vydať. Búrlivé záverečné ovácie a dlhá klaňačka ukazujú, že má zmysel nahrať a vydať celý projekt Le Orchestroha.

161718

Organizátorom a producentom koncertu bola Asociácia pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC) a uskutočnila ho aj vďaka dotácii z programu Úradu vlády Kultúra národnostných menšín. Táto mimovládna organizácia od roku 1999 uskutočňuje projekty orientované na podporu medzinárodnej kultúrnej výmeny, upevňovanie a zlepšovanie komunikácie, medziľudských vzťahov, sociálnu oblasť a vzdelávanie. Organizuje napríklad ceny Roma Spirit zamerané na prezentáciu jednotlivcov a organizácií, ktorí sa aktívne podieľajú na zlepšovaní situácie Rómov na Slovensku (galavečer 8. ročníka bude 27. novembra). Stojí aj za projektmi ako Mesiac slovenskej kultúry v New Yorku, Sme na jednej lodi, Vitaj porozumenie, Urobme TO!, Nezakrývajme si oči, Slovenská sezóna vo Varšave, Biely pozdrav pre Bielorusko alebo Slovensko – Európa v malom.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie