Denník N

Milujú hry a komiksy, predvádzajú sa v kostýmoch. Boli sme na Anime Show

Na Anime Show kamarátov pod maskou nespoznáte. Foto N - Matej Dugovič
Na Anime Show kamarátov pod maskou nespoznáte. Foto N – Matej Dugovič

Anime Show láka pravidelne tisíce ľudí. Okrem hier tu majú nájsť aj japonskú kultúru.

Po bratislavskom Ružinove sa prechádza muž v zvieracom kostýme či zvláštne postavičky v oblekoch z hier a komiksov.

V miestnom dome kultúry sa až do nedele združujú fanúšikovia japonského kresleného anime, mangy, kartových, ale aj video hier na ôsmom ročníku festivalu Anime Show.

Foto N - Matej Dugovič
Foto N – Matej Dugovič

Vlastnoručné kostýmy

Na festival chodí pravidelne vyše desaťtisíc návštevníkov, najviac v sobotu, čo je cítiť aj na vydýchanom vzduchu. Poobede si už v šatni neodložíte ani bundu.

Kultúrny dom tlačenicu znáša ťažko, pohyb komplikujú aj obrovské kostýmy a niekoľkometrové zbrane. Tie treba podľa pravidiel dopredu nahlásiť, hoci to sú len makety.

Obrovský tvor pripomínajúci býka, Tauren, zo sveta hry World of Warcraft má problém predrať sa cez dvere. Vlastnoručné kostýmy však ľudí tak uchvacujú, že sa s postavičkami neustále niekto chce odfotiť.

Dvadsaťsedemročná Zuzana z Anglicka prišla v kostýme spoločne so spoluhráčmi z online sveta Warcraftu. Vyrábali ich asi tri mesiace. Jednoduché nie je ani obliekanie, celý proces trvá minúty. Kým niektoré obleky sú iba nemotorné, z ďalších veľa ich nosič nevidí a musia ho navádzať.

Veľké kostými prinášajú veľké problémy pri presunoch. Foto N - Matej Dugovič
Veľké kostýmy prinášajú veľké problémy pri presunoch. Foto N – Matej Dugovič

Plno pred konzolami

Ľudia sa rozliezajú na rôzne stanovištia, prekvapivo je plno aj pred hernými konzolami, ktoré prišli na svet skôr ako veľká časť návštevníkov. Predajcovia núkajú herné figúrky či kartičky Pokémonov.

Skupinky sa zabávajú pri stolových hrách, môžu si zájsť aj do menšieho kina napríklad na sci-fi film. Súťaží sa o najlepší kostým, niektoré postavičky sa zase dajú na karaoke.

Festival však nie je len o zábave, organizátor Róbert Žittňan vraví, že prednášajú o tvorbe kníh či komixov, predstavujú tradičnú japonskú hudbu a aj samotnú krajinu.

Starších ľudí však zjavne neláka ani japonská kultúra, medzi návštevníkmi ich veľmi nevidno a ak aj áno, často iba doprevádzajú svoje deti.

IMG_6377IMG_6210IMG_6277IMG_6265 IMG_6304IMG_6225 IMG_6217 IMG_6319 IMG_6323 IMG_6328 IMG_6191 IMG_6205 IMG_6184 IMG_6158 IMG_6270 IMG_6287 IMG_6362IMG_6167 IMG_6176 IMG_6334
Foto N - Matej Dugovič
Foto N – Matej Dugovič

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie