Denník N

Ako hodnotia novú nemocnicu Penty ministerstvo, Beblavý či Visolajský? (anketa)

Vizualizácia novej nemocnice v Bratislave. Zdroj – Penta
Vizualizácia novej nemocnice v Bratislave. Zdroj – Penta

Skupina Penta ohlásila, že do roku 2021 postaví v Bratislave novú veľkú koncovú nemocnicu, stáť má sto miliónov eur. Čo na ňu hovoria odborníci?

Ako hodnotíte, že finančná skupina Penta postaví novú nemocnicu v Bratislave? Nezlyhal štát v tom, že to nestihol skôr?

Ministerstvo zdravotníctva

Na zámere ministerstva zdravotníctva postaviť novú univerzitnú nemocnicu sa vôbec nič nemení. Okrem špičkovej medicíny v nej bude zabezpečená aj plnohodnotná výuka lekárov a zdravotníckych pracovníkov. Ministerstvo vždy bude podporovať akékoľvek kroky, ktoré sú v záujme slovenského pacienta a teda aj aktivity súkromného sektora, ktorý má záujem investovať finančné prostriedky do systému poskytovania zdravotnej starostlivosti a ktoré budú využité v prospech slovenských pacientov.

Miroslav Beblavý, nezaradený poslanec

Nepatrím k fanúšikom Penty, ale Bratislava potrebuje nielen novú nemocnicu, ale najmä súťaž. Jeden moloch Univerzitnej nemocnice sa ukázal byť najhorším riešením pre pacientov aj personál a viedol k obrovským stratám, prebujeneniu byrokracie a rozpadávajúcim sa nemocniciam. Preto podporujem (nielen) v Bratislave súťaž o pacienta za jasne stanovených a pre všetkých rovnakých podmienok. Pri Pente musíme na to, samozrejme, dávať extra pozor, keďže historická skúsenosť je nedobrá.

 Jana Cigániková, poslankyňa SaS

Nezáleží na tom,  kto tú nemocnicu postaví, hlavne nech už stojí, nech je na úrovni a môžu sa v nej liečiť ľudia. Keď sa prejdete po slovenských nemocniciach, je vám na prvý pohľad jasné, že v tejto oblasti štát zlyhal úplne všade.

Milan Laurinc, Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek

Budovanie novej bratislavskej nemocnice pripomína nekonečný príbeh, keďže štát stavia nemocnicu Rázsochy už takmer 30 rokov. Občania a zdravotníci sa už smejú z ministrov zdravotníctva, ktorí sa donekonečna dohadujú na tom, kde a z akých peňazí má nemocnica stáť namiesto toho, aby ju už začali stavať. Je to hanba pre celé Slovensko, keď súkromník nahrádza štát, ktorý nedokáže vytvoriť podmienky pre poskytovanie zdravotnej starostlivosti v najmodernejších priestoroch. Novú nemocnicu si zaslúžia nielen pacienti, ale aj zdravotnícki pracovníci, vrátane sestier. Vítame, že budeme mať novú nemocnicu, otázka je, či v nej bude mať kto robiť a za akých podmienok.

Alan Suchánek, poslanec OĽaNO

Vláda sa nestará o budúcnosť Slovenska, teda o vzdelanie a zdravie občanov. Štát aj štátna VŠZP zlyhali na celej čiare. Nová Univerzitná nemocnica mala byť v Bratislave postavená už dávno, ale Smer a hlavne košická chobotnica sa v zdravotníctve starali len o svoje vlastné kontá a nie o zdravie pacientov, preto u nás zomiera zbytočne toľko ľudí.

Tam kde zlyhal štát, profituje súkromná spoločnosť, ktorá si ukrajuje, koľko jej štát dovolí. Doterajší ministri roky riešili či, kde, ako a za čo postavia nemocnicu v Bratislave. Penta v tichosti svoj projekt pripravila, predstavila a zrealizuje skôr ako štát. Štát je v defenzíve a bude sa musieť prispôsobovať Pente. Bude musieť už počítať s tým, kde a akú nemocnicu postaví Penta.

Z tohto pohľadu už štát nebude môcť postaviť nemocnicu na Rázsochách, nedávalo by zmysel mať dve nemocnice pár kilometrov od seba na jednom konci Bratislavy. Takže štát bude musieť stavať menšiu a na opačnom konci mesta. Otázka však je, či menšia nemocnica bude stačiť na výuku študentov Lekárskej fakulty Univerzity Komenského (LF UK), keďže sa ukazuje akútny nedostatok lekárov v najbližších rokoch.

Je škoda, že štát je v defenzíve a ťaží z toho niekto iný. Vidieť to aj na poisťovni Dôvera, ktorá má svoj vlastný informačný systém za malý zlomok toho, čo vynaložil štát na niečo, čo stále nefunguje.

Na druhej strane môžem konštatovať, že ak štát dokáže postaviť svoju nemocnicu na opačnom konci Bratislavy, rýchlo a dobre, dokáže ju dobre prevádzkovať a bude dobre slúžiť aj pre LFUK a výchovu študentov, môže z toho profitovať pacient – budú dostupnejšie dve nemocnice, pre veľkú časť Slovenska, ktorá odosiela pacientov do Univerzitnej nemocnice môže byť táto nemocnica prístupnejšia vo východnej časti Bratislavy. A nakoniec konkurencia môže priniesť lepšie a kvalitnejšie služby v každej z nich.

Peter Visolajský, šéf Lekárskeho odborového združenia

Medializovaných škandálov Penty ako je pokuta pre Privatbanku za Kočnerov účet, spomínanie Privatbanky v Panama Papers či vytiahnutie 400 miliónov eur z poisťovne Dôvera do daňových rajov je veľa. Preto sa netreba čudovať, že je málo tých, ktorí ešte veria, že plány Penty majú za cieľ skvalitnenie slovenského zdravotníctva.

Nevidím problém ani tak v súkromnej investícii v zdravotníctve, ako v tom, že drvivá väčšina doterajších ministrov zdravotníctva bola médiami spájaná s Pentou. Rovnako viacerých ľudí, ktorí viedli hlavný kontrolný úrad v zdravotníctve aj VšZP často médiá spájali s touto skupinou. Ako môže v našom zdravotníctve existovať zdravá súťaž?

Najokatejším príkladom je bývalý minister Čislák. Nebol projekt novej Univerzitnej nemocnice spackaný na ministerstve naschvál? Nie sú štátne nemocnice schválne riadené viacerými neschopnými riaditeľmi? Komu tento žalostný stav štátneho zdravotníctva najviac vyhovuje?

Ak budete vidieť ako Univerzitná nemocnica v Bratislave redukuje lôžka, lekárov a sestry a zdravotnú starostlivosť, dokážete vysvetliť občanom, že to nie je riadená operácia v prospech konkurencie?

Štát však zlyháva v zdravotníctve pri tom najzásadnejšom – nedokáže nastaviť mantinely tak, aby bolo podnikanie v zdravotníctve efektívne pre pacienta.

Ak sa pozrieme na vytiahnutie 400 miliónov eur zo slovenského zdravotníctva cez poisťovňu Dôvera, tak mám skutočne obavy aby sa niečo podobné nestalo aj v zamýšľanej bratislavskej nemocnici. Máme nejaké opatrenie, ktoré tomu efektívne zabráni? Ak nie, tak sú takéto investície obrovské riziko.

Za 400 miliónov eur, ktoré akcionári Dôvery vytiahli zo slovenského zdravotníctva do daňových rajov, mohli byť postavené v Bratislave štyri také nemocnice, aké dnes zástupcovia Penty pompézne prezentovali.

Dušan Zachar, INEKO

Na jednej strane je pozitívom, že Bratislava dostane novú moderne vybavenú nemocnicu, ktorá bude financovaná zo súkromných zdrojov. Otázne je, ako sa to prejaví na fungovaní štátnej UNB a na plánoch výstavby novej UNB a či nová nemocnica Sveta zdravia nebude vyžadovať garancie zmlúv so zdravotnými poisťovňami, garanciu dopytu od štátu alebo iné ústupky, čo by však všetko malo byť predmetom tendra, aby sa nezvýhodňoval jeden súkromný subjekt. Podľa nášho názoru by bolo prínosné, keby Svet zdravia a skupina Penta dostala v zdravotníctve nového súkromného konkurenta, nakoľko len zdravá súťaž môže generovať lepšie služby a kvalitu pre pacientov a obmedzuje dominantné postavenie jedného subjektu na trhu. Štát totižto nevie dostatočne efektívne túto úlohu napĺňať, navyše má sám dominantné postavenie v zdravotníctve a zároveň mnohé konflikty záujmov v ňom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Bratislavské nemocnice

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie