Denník N

Kiska vysvetlil Dankovi demokraciu

Andrej Kiska a Andrej Danko. Foto – TASR
Andrej Kiska a Andrej Danko. Foto – TASR

Predseda parlamentu sa mýli a prezident mu svojím vetom ukázal, kde a ako veľmi.

Keď Andrej Kiska nedávno kritizoval premiéra, urobil to, pretože chcel. Keď teraz vetoval nový rokovací poriadok, spravil to, lebo musel. Prezident si totiž o zákone Andreja Danka myslí, že je protiústavný. Preto nemal na výber a nemohol ho podpísať.

Jeho obsiahle zdôvodnenie je navyše podnetným čítaním. Kto má chuť, môže si teraz zmerať, či ho dokáže predniesť rýchlejšie, než je Dankom prikázaných dvadsať minút. Ak sa do tohto limitu nezmestíte, máte dôkaz, že nie je správne obmedzovať dĺžku diskusie.

Dá sa, samozrejme, namietať, že medzi Kiskovým uhladeným stanoviskom a expresívnymi prejavmi Igora Matoviča je rozdiel. Ide však o princíp. V slovenskom parlamente sa ešte nestalo, že by nejaký zákon neprešiel, lebo sa poslanci príliš rozrečnili. Bojovať proti jednému z nich – Matovičovi – tým, že zbavíte aj všetkých ostatných možnosti vystupovať tak dlho, ako potrebujú, je aj preto neprijateľné.

Dankov zákon je problémom čiastočne práve z tohto dôvodu. Prezident Kiska však upozorňuje aj na iné, pričom pokračovanie vedomého oslabovania postavenia parlamentu je jedným z nich. Servilnosť, s akou sa koaličná väčšina dlhodobo a často správa k vláde napríklad počas hodiny otázok, totiž robí z ústavne silnejšieho orgánu iba bábku v rukách premiéra a jeho ministrov. Skrátenie diskusie (a ďalšie obmedzenia) je síce z inej kategórie, ale aj ono sa uberá týmto smerom.

Či si to Andrej Danko uvedomuje, alebo to len vo svojej povrchnej snahe o slušnosť nevidí, treba mu to pripomenúť. Hoci je len minimálna šanca, že odkaz pochopí, za pokus nič nedáme.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Nový rokovací poriadok

Komentáre

Teraz najčítanejšie