Denník N

Slováci Litvu k ničomu nepustili a zvíťazili suverénne 4:0

Vladimír Weiss po návrate do reprezentácie priedviedol kvalitný výkon. Foto – AP
Vladimír Weiss po návrate do reprezentácie priedviedol kvalitný výkon. Foto – AP

Slováci dali tri góly už v prvom polčase, keď sa postupne presadili Adam Nemec, Juraj Kucka a kapitán Martin Škrtel. V závere druhého polčasu uzavrel vysokú výhru Marek Hamšík.

Zverenci trénera Jána Kozáka nadviazali na októbrový triumf 3:0 nad Škótskom a pripísali si do tabuľky ďalšie tri body. So šiestimi im po štyroch kolách patrí v tabuľke 3. priečka za Anglickom a Slovinskom, s ktorými v prvých dvoch dueloch prehrali zhodne 0:1. Najbližšie sa Slovensko predstaví v utorok 15. novembra vo Viedni v prípravnom meraní síl s domácim Rakúskom. Ďalším kvalifikačným súperom „sokolov“ bude 26. marca budúceho roka Malta, hrá sa na pôde outsidera F-skupiny.

Pre slovenskú reprezentáciu bol rok 2016 úspešný najmä vďaka účasti na finálovom turnaji Euro vo Francúzsku, na ktorom postúpila zo základnej skupiny do osemfinále. Pred duelom v Rakúsku je jej bilancia v trinástich zápasoch mierne priaznivá – 5 výhier, 4 remízy a 4 prehry.

Slovensko – Litva 4:0
Góly: 12. Nemec, 15. Kucka, 36. Škrtel, 86. Hamšík.

Slovensko: Kozáčik – Pekarík, Škrtel, Ďurica, Hubočan – Škriniar, Kucka – Weiss (89. Bero), Hamšík, Mak (84. Švento) – Nemec (77. Ďuriš)

Litva: Šetkus – Vaitkunas, Freidgeimas, Girdvainis, Andriuškevičius – Žulpa (33. Chvedukas), Kuklys – Novikovas, Slivka, Černych – Valskis (87. Ruzgis)

Krátko pred zápasom sa v Trnave spustil typický sychravý novembrový dážď, a to zjavne vyhovovalo domácim. Od začiatku sa pustili do súpera a dostali ho pod tlak. V 5. minúte pekne Mak obstrelom na ľavú tyč vyzval na výborný zákrok brankára Šetkusa, o minútu z podobného miesta vystrelil opäť, ale len do stredu brány. V 11. minúte napriahol nad Kucka z 25 metrov, ale to sa len zastreľoval. O minútu už trnavské publikum jasalo prvýkrát. Vysoký a presný center Pekaríka hlavou poslal nechytateľne do siete Nemec.

https://youtu.be/ShdToy15YHY

O dve minúty predviedli Slováci opäť peknú akciu, Mak si vymenil loptu s Weissom, následnú prihrávku si Kucka narazil s Nemcom a tvrdou bombou do pravého horného rohu brány vystavil Šetkusa do pozície bezmocného štatistu. V 20. minúte tvrdú strelu Hamšíka Šetkus opäť vyrazil na roh a to divákov vyprovokovalo k mexickej vlne.

Hostia na domácich nestačili v žiadnej hernej činnosti, v 34. minúte to skúsil Novikovas strelou tesne nad brvno, ale Kozáčik zasiahnuť nemusel. A tak opäť skórovali domáci, keď center Weissa z priameho kopu Kucka ešte nedočiahol, ale na zadnej žrdi sa prešmykol medzi hráčmi kapitán Škrtel a doklepol loptu do siete na 3:0. Nadšené publikum ešte zaujali dve delovky Hamšíka v 41., resp. v 45.+1. minúte, ktoré najprv v poslednej sekunde zblokoval obranca a neskôr brankár Šetkus s námahou vyrazil na roh.

https://youtu.be/DqeK1igSrpw

Aj do druhého polčasu vstúpili domáci aktívne, s Hamšíkovou strelou však Šetkus problém nemal. Viac práce mal v 49. minúte na druhej strane Kozáčik, keď s námahou a nadvakrát skrotil projektil Vaitkunasa spoza pokutového územia. Zaujímavý zápas pokračoval, o chvíľu to z hranice šestnástky po zemi skúsil Škriniar, ale tesne minul.

Domáci stále udávali hre tón, hrali uvoľnene a snažili sa pridať ďalší gól. Nedarilo sa im však vytvoriť si čistú príležitosť, a tak sa postupom času sústreďovali na kontrolovanie zápasu. V 81. minúte mohli streliť čestný gól hostia, Černychovu strelu však obrana zblokovala a následný pokus Chvedukasa išiel mimo. No v 86. minúte to Slovensku ešte raz vyšlo, keď Hamšík z prvej prepálil Šetkusa po centri striedajúceho Šventa a v 95. zápase v najcennejšom drese dosiahol jubilejný dvadsiaty gól.

Ján Kozák, tréner Slovenska: „Futbal sa hrá pre fanúšikov. Tí praví dnes prišli a chlapci sa im odvďačili výborným výkonom. Škoda, že nebol plný štadión, lebo chlapci aj v zápasoch, ktoré sa nevydaria a prehráme, hrajú na doraz a so srdcom. Konečne sa hráči dali do poriadku, teraz som disponoval prakticky najlepším, čo má Slovensko k dispozícii. Už predtým som chlapcom povedal, že všetko máme vo vlastných rukách. Anglicko je top favorit, ostatné mužstvá sú na našej úrovni.“

Martin Škrtel, kapitán Slovenska: „Prvý polčas sme jasne dominovali, súpera do ničoho nepustili. Som rád, že sme odpovedali všetkým pochybovačom, ktorí tvrdili, že to už je skončené. Vleteli sme do zápasu a tak by to malo byť aj v ďalších dueloch. Gól chutil, pretože ich veľa nedávam.“

Vladimír Weiss, stredopoliar Slovenska: „Som rád, že sme zvládli povinnú jazdu. Vedeli sme, že chceme streliť rýchly gól, a to sa nám podarilo. Myslím si, že výkon najmä v prvom polčase bol na jednotku.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie