Denník N

Šperky Naomi Kizhnerovej poháňa naše vlastné telo

Foto – Naomi Kizhner
Foto – Naomi Kizhner

Šperky izraelskej dizajnérky Naomi Kizhnerovej využívajú na svoj pohon – svetlo a pohyb mechanických častí – energiu nášho tela. Vyžadujú jediné: zapichnutie hrotov pod kožu.

Milujeme šperky, pretože nimi dávame najavo svoj sociálny status a vylepšujeme to, čo nám príroda práve nenadelila.

Lenže nie je šperk ako šperk. Izraelskej dizajnérke Naomi Kizhner sa podarilo vystúpiť z davu a navrhnúť skutočne pozoruhodnú sadu doplnkov, ktoré sú unikátne v tom, že na svoj chod – svetlo či pohyb – využívajú energiu priamo zo svojich nositeľov.

„Chcela som, aby sme sa zamysleli nad tým, ako ďaleko sme schopní zájsť, aby sme uspokojili našu závislosť na stále sa zmenšujúcich zdrojoch,“ povedala Kizhnerová pre Cosmopolitan.

„Energy Addicts“

Kolekcia má názov „Závislí od energie“ (Energy Addicts) a obsahuje tri druhy exemplárov, každý zlatej farby, ktoré sa pomocou dvoch hrotov vpichnú do žíl na rôzne časti tela. Buď medzi oči, na ruku, alebo na chrbát.

Napríklad doplnok umiestnený medzi očami funguje na nasledujúcom princípe: keď žmurkáme, zvyšuje sa prietok krvi v danej oblasti, čo je energia, ktorú šperk dokáže zbierať a poháňať ňou mechanizmus vo svojom vnútri.

Celý nápad bol inšpirovaný dilemou medzi obmedzenými vonkajšími zdrojmi na jednej strane a bohatstvom zdrojov nášho vlastného tela na strane druhej, dodáva Kizhnerová.

Tieto šperky sa vám nemusia páčiť, ale určitým zvláštnym spôsobom skĺbujú umenie, vedu a techniku. Tak čo, ozdobili by ste sa nimi?

7

Foto – Naomi Kizhner

4

Foto – Naomi Kizhner

5

Foto – Naomi Kizhner

6

Foto – Naomi Kizhner

2

Foto – Naomi Kizhner

3

 Foto – Naomi Kizhner

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra, Veda

Teraz najčítanejšie