Denník N

Sulíkovu SaS na jej vlastnej konferencii kritizovali Hríb aj Orlovský

Foto - tasr
Foto – tasr

Na rozdiel od nedávnej konferencie Smeru, na tej SaS-kárskej zaznela aj kritika do vnútra strany.

„Prečo tri roky pred voľbami? Vôbec nemusia prejsť tri roky do ďalších volieb,“ otvoril Richard Sulík programovú konferenciu SaS na Zochovej chate neďaleko Modry.

Sulík sa netají tým, že najsilnejšia opozičná strana chce byť v budúcej vláde, a preto chcú byť pripravení. Tým odpovedá na otázky, prečo hovoria o programe strany už teraz a prečo pred pár dňami predstavili novú víziu 2024.

Na konferenciu prišla asi stovka členov strany a hostí. Rečnili tímlídri strany a ich hostia, každý mal na svoj príspevok päť minút. Za zdravotníctvo hovoril Peter Osuský, ktorý už tímlídrom nechce byť, za školstvo Branislav Gröhling, ktorý nahradil Martina Poliačika.

Hríb: Neviem, či SaS budem voliť aj nabudúce (autorka: Martina Koník)

A potom prišla kritika

Sulík si pozval dvoch hostí, od ktorých sa dalo čakať, že stranu nebudú iba chváliť. Robert Mistrík strane poradil, aby stála na hodnotách a princípoch, na ktorých vznikla. Mistrík stranu spoluzakladal a potom z nej vystúpil.

Kritickejší bol šéfredaktor Týždňa Štefan Hríb. Sulík v úvode zľahčoval, že mu dáva toľko  času, koľko potrebuje. „On je ten, čo nám vždy niečo vytmaví.“

Hríb povedal, že pád Radičovej vlády považuje za Dzurindovo dielo, a nie SaS. Stranu pochválil za to, že bojuje proti korupcii, má najlepší ekonomický program a šikovných ľudí. Prítomní mu začali tlieskať. „Prosím, netlieskajte,“ reagoval. Pokračoval tým, že nevie, či stranu bude voliť aj nabudúce. „Nechceš tu skončiť?,“ skočil mu do reči Sulík, čo prítomných pobavilo.

„Z vás SaS-károv stále necítim empatiu voči ľuďom v ťažkostiach a veriacim.“ Vytkol im priveľa červených očí a pubertálneho vzrušenia z toho, že raz všetkých pošleme do basy. No pochválil ich za to, že riešia kauzy.

„Bolo mi úplne jasné, že nás tu nebude iba chváliť. Samozrejme, že si niečo z toho zoberieme. Napríklad to, že necítiť, že sme dostatočne štátnickou stranou,“ povedal počas prestávky Sulík.

Kritiky bolo oveľa viac. „Pôvodne som sem ani nechcel prísť, lebo som mal pocit, že strana Sloboda a Solidarita ustúpila z tých svojich slobôd a solidarít,“ povedal Orlovský.

„Moje posolstvo pre vás je, ísť na to more, lebo naozaj sa rútime na skaly, tým že sme zbabelí a že sa bojíme, že nás tu niečo ohrozí. Využite odvahu na to, aby ste sa dokázali priblížiť ľuďom čo najviac,“ dodal.

Ján Orlovský pred členmi SaS: Rútime sa na skaly, lebo sme zbabelí (autorka: Martina Koník)

Poliačik prišiel neskôr

Martin Poliačik, ktorý len nedávno skončil v SaS ako tímlíder pre školstvo, v prvej časti konferencie chýbal. „To by som aj ja chcel vedieť, prečo. Bol tu včera a dnes poobede je nahlásený do diskusie,“ povedal Sulík.

Poliačik tak zmeškal aj príspevok Branislava Grohlinga, ktorý je novým tímlídrom pre školstvo.

„Od tímlídrov vyžadujem, že sa venujú výlučne programu. Keď to robí 15 tímlídrov zo 16, očakávam od toho 16., že to robiť bude. Martin sa dlhodobo vyjadroval aj k množstvu iných tém. V poriadku, môže to robiť, ale nie ako tímlíder,“ vysvetľoval Sulík, prečo Poliačik o túto pozíciu prišiel. Kto je tímlíder strany, má aj lepšie postavenie na volebnej kandidátke.

Poliačik neskorší príchod vysvetlil tým, že mali stretnutie absolventov trnavskej univerzity. „Školstvu sa ďalej plnohodnotne venujem, na tom sa nemení nič.“

Hovorí, že so Sulíkom už prekročili čiaru, a čaká, či je líder SaS schopný vrátiť sa späť. Zo strany sa zatiaľ nechystá odísť. O tom, ako má vyzerať diskusia vo vnútri strany, čo má liberálna politika znamenať a čo sa má presadzovať, chcel debatovať na paneli strany. „Ak tam dokážeme nájsť zhodu a spoločnú cestu, pre mňa je SaS stále relevantnou stranou, kde sa vidím,“ povedal Poliačik.

Nevylúčil ani spoluprácu s Beblavého inciatívou V mojom mene. „Keď prídu ako iniciatíva s niečím rozumným, nemám problém to podporiť. Určite budem spolupracovať minimálne so Zuzanou Zimenovou.“

Nicholsonová nesúhlasí s tým, že by sa v strane pre rozpor Sulíka a Poliačikom posilňovali dve krídla. Strane však aj podľa nej chýba viac empatie. „Neviem si predstaviť svoju budúcnosť v inej strane ako SaS a myslím, že to takto cítime všetci vrátane Osuského, Poliačika a ďalších. Na tomto sa SaS určite nerozbije,“ povedala.

Poliačik: Už sme za hranicou, čakám, či sa Richard Sulík vráti o krok späť (autorka: Martina Koník)

Prioritou sa stáva zdravotníctvo

Osuský končí ako tímlíder pre zdravotníctvo, chce sa venovať zahraničnej politike. „Musím povedať, že v zahraničnej politike je nejaká konfrontačná zóna medzi Richardom a mnou. Ale v tom je čaro tej strany, že predseda aj poslanec strany majú na niečo rozdielne názory a ja nepovažujem za chybu, že nie sme kolesíci,“ povedal Osuský.

SaS chce začiatkom budúceho roku predstaviť „silný odborný tím pre zdravotníctvo“ a o rok reformu zdravotníctva, o jej detailoch nemá zatiaľ predstavu. Tím má zo začiatku viesť Sulík, nevylúčil však, že tímlíderkou môže byť aj Jana Cigániková.

„Vnímam sa ako energický človek, ktorý má energiu niečo manažovať. Ale to ešte nie je odpoveď na vašu otázku,“ reagovala Cigániková na otázku, či chce viesť tím SaS pre zdravotníctvo.

S kým chce tím spolupracovať, nie je zatiaľ jasné. Sulík potvrdil, že to bude napríklad Tomáš Szalay z HPI, ktorý radí ministrovi Tomášovi Druckerovi. Szalay vystúpil aj na programovej konferencii SaS.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

SaS

Slovensko

Teraz najčítanejšie