Denník N

Nastane supermesiac: nezbláznite sa a neprehovára k nám vesmír

Mesiac. Foto – TASR
Mesiac. Foto – TASR

Ak sa niekto z nás v pondelok zblázni, havaruje alebo dostane epileptický záchvat, príčinou nebude Mesiac. Nie, vesmír k nám neprehovorí tajnými šiframi. Supermesiac je len prírodný úkaz.

V pondelok sa odohrá pôsobivé nebeské divadlo.

Oblohu rozžiari supermesiac, najbližší spln k Zemi od roku 1948. Rovnaký jav nastane až o ďalších 18 rokov.

Mesiac obieha okolo Zeme po elipse, takže je k nej niekedy bližšie, inokedy ďalej. Keď je Mesiac v splne a zároveň je k Zemi čo možno najbližšie, hovoríme o supermesiaci. Teleso sa bude javiť až o 14 percent väčšie ako v prípade, keď je od Zeme najďalej. Mesiac odrazí viac slnečného svetla, jasnejší bude až o 30 percent, píše NASA.

Už celé stáročia si ľudia myslia, že Mesiac, náš prirodzený satelit, sa zahráva s mysľou a telom ľudí a iných živočíchov. Keď je spln, údajne sa dejú zvláštne veci: nemôžeme spať, nemocnice majú plno, ľudia majú viac epileptických záchvatov a stane sa viac dopravných nehôd.

Supermesiac

  • nastane v pondelok 14. 11: Mesiac bude najbližšie k Zemi o 12:22 poobede, spln nastane o 14:52
  • jav sa bude dať pozorovať už v nedeľu v noci a v pondelok v noci
  • ďalší podobný supermesiac bude až v roku 2034
  • ešte bližšie k Zemi bol supermesiac v roku 1912 a 1930
  • Zdroj: Space a NASA

Citlivý na Mesiac?

Luna, antická bohyňa a zosobnenie Mesiaca, je básnickým pomenovaním pre Mesiac. Anglické slovo lunacy, čiže šialenstvo, vychádza zo slova Luna (Mesiac). O spojení Mesiaca a bláznovstva veršoval aj Shakespeare v Othellovi, píše Scientific American.

Antický filozof Aristoteles a rímsky historik Plínius starší považovali mozog za „najvlhkejší“ orgán v ľudskom tele, a preto aj najviac náchylný na vplyv Mesiaca, ktorý dokáže hýbať svetovým oceánom a zdvíhať jeho hladinu o celé metre.

Ak pohne Mesiac s gigantickou vodnou plochou, prečo by to nedokázal aj s našim drobným telom? Veď sme aj tak z väčšej časti zložení iba z vody.

Starovekí mudrci, rovnako ako ľudová intuícia, tu zlyhávajú. Vedci spravili výpočty a zistili, že komár, ktorý vám sedí na ruke, vyvíja na vaše telo väčšiu gravitačnú silu ako Mesiac. Astrofyzik Neil deGrasse Tyson k tomu povedal: „Ak ste jedným z tých ľudí, ktorí spia s vankúšmi na tvári, tak tlak, ktorý vyvíja vankúš na vašu hlavu, je biliónkrát väčší ako sila Mesiaca.“

Astrofyzik Neil deGrasse Tyson hovorí o vplyve Mesiaca na človeka. Zdroj – Youtube

Bez vplyvu, keď je Mesiac v inej fáze?

Po druhé, píše Scientific American, gravitačná sila Mesiaca vplýva len na otvorené vodné plochy, ako je oceán alebo more. Dodajme, že ani na Veľkých kanadských jazerách neprekračujú vlny výšku šiestich centimetrov. Pritom najväčšie z jazier, volá sa Horné jazero, zaberá plochu viac ako 82-tisíc km². To je viac ako jeden a pol Slovenska.

Najvyššie vlny sú aj vtedy, keď je Mesiac vo fáze, ktorá sa volá prvá štvrť. Lenže vtedy Mesiac krásne nežiari ako počas splnu. Ak je naozaj pravda, že Mesiac vplýva na našu psychiku, potom by sa zvýšené prípady šialenstva, nespavosti či dopravných nehôd mali vyskytovať úplne rovnako počas splnu a prvej štvrti.

Nedeje sa to, lebo naša myseľ systematicky chybuje: ak máme dopravnú nehodu a je náhodou spln, udalosti si mylne spojíme, lebo krásny a viditeľný Mesiac zaujme našu pozornosť. Nehoda a žiariaci Mesiac vystupujú z nudnej a nezaujímavej spleti stoviek iných udalostí, čo sa nám v ten deň stali. Preto tieto udalosti, ktoré spolu nijako nesúvisia, dáme dokopy.

Dopravné nehody

Nemáme žiadne hodnoverné dáta, že by spln (alebo supermesiac) a vyšší výskyt nehôd spolu akokoľvek súviseli. Jedna štúdia z roku 1982 takú súvislosť medzi splnom a nehodami odhalila, ale ako sa neskôr ukázalo, sledovala obdobie, keď k splnom dochádzalo počas víkendov.

Zhodou okolností ide o obdobie, keď viac ľudí, ktorí sú menej skúsení, cestujú (za rodinou, na cintoríny…). Vyšší počet nehôd tak nevysvetľoval spln, ale zvýšený počet menej skúsených šoférov na cestách.

KK8 Whittier - Na snímke silueta lietadla pred takmer úplným supermesiacom 11. júla 2014 v americkom Whittieri. Cez víkend na oblohe uvidíte superspln alebo supermesiac. Ide o moment, kedy je mesiac v splne a zároveò ve¾mi blízko Zeme. FOTO TASR/AP One day before a "supermoon," a commercial airliner crosses the waxing gibbous moon on its final approach to Los Angeles Airport as viewed from Whittier, Calif., Friday, July 11, 2014. (AP Photo/Nick Ut)
Supermesiac v roku 2014. Foto – TASR/AP

Epileptické záchvaty

Počas splnu ľudia vraj majú viac epileptických záchvatov. Nie je to pravda, píše sa v štúdii z roku 2004. Hlavný autor výskumu a neurológ Selim Benbadis z univerzity v Južnej Floride povedal, že v minulosti ľudia pripisovali epilepsiu posadnutosti diablom a mágii.

Dnes už časť z nás na diabla neverí, a tak sme prešli na iné vysvetlenie, konkrétne spln. Benbadis k tomu povedal: „Zdá sa, že niektorí ľudia stále uprednostňujú básnické, záhadné a iracionálne vysvetlenia epilepsie.“

Mnohé štúdie preukázali, že keď je spln, ľudia sa nezbláznia, takže psychiatrické oddelenia nehlásia nával pacientov. V štúdii z roku 2005, ktorá vyšla v časopise Psychiatric Services, sa píše: „Naše zistenia sú v súlade s dátami z iných štúdií, že neexistuje žiadne spojenie medzi splnom a zvýšeným príjmom pacientov (na psychiatrii, pozn. red.).“

Samovraždy, hospitalizácie a spánok

Metaanalýza (analýza iných analýz) 37 štúdií, ktorú publikovali v roku 1985, neukázala žiadne spojenie medzi akoukoľvek z fáz Mesiaca a počtom samovrážd, volaním na linky dôvery, hospitalizáciami v nemocnici či spáchanými zločinmi.

Štúdia, ktorá vyšla pred dvomi rokmi, nenašla žiaden vzťah medzi fázou Mesiaca a spánkom. Na tohtoročnej štúdii, ktorú robili na vzorke skoro 6-tisíc detí vo veku od 9 do 11 rokov v 12 krajinách, zistili, že keď bol spln, deti spali o päť minút kratšie.

Zo zdravotného hľadiska to nie je významné. Prečo k javu došlo, nevieme. Autori špekulujú, že by za to mohol žiarivý Mesiac, ktorý by deti počas splnu zobudil skôr.

Domáci maznáčikovia

Podľa štúdie, ktorá vyšla v roku 2007, vykazujú veterinári zvýšený počet úrazov domácich maznáčikov v dňoch okolo splnu. S najväčšou pravdepodobnosťou za to nemôže Mesiac, ale skutočnosť, že keď je spln a náš prirodzený satelit nám žiari nad hlavami, chodíme na dlhšie prechádzky, čo zvyšuje riziko úrazu.

Čo to všetko znamená? Že ak sa niekto z nás v pondelok zblázni, havaruje alebo dostane epileptický záchvat, príčinou nebude Mesiac. Nie, vesmír k nám zajtra neprehovorí tajnými šiframi. Supermesiac je obyčajný prírodný úkaz. Akým podivuhodným významom ho naplníme, záleží výhradne na našej nedokonalej mysli.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vesmír

Veda

Teraz najčítanejšie