Denník N

Vyhral som nefér, povedal by Trump, keby sa riadil podľa svojho Twittera

Do ulíc vás poslali médiá, obvinil Trump demonštrantov, ktorí ho nepovažujú za „svojho prezidenta“. Stal sa ním vďaka systému, ktorý kedysi označoval za nedemokratický. FOTO - TASR/AP
Do ulíc vás poslali médiá, obvinil Trump demonštrantov, ktorí ho nepovažujú za „svojho prezidenta“. Stal sa ním vďaka systému, ktorý kedysi označoval za nedemokratický. FOTO – TASR/AP

Donald Trump vyhral prezidentské voľby vďaka volebnému systému, ktorý kritizoval ako katastrofálny pre demokraciu.

Keby sa americké prezidentské voľby vyhrávali počtom celkových hlasov, a nie podľa počtu voliteľov jednotlivých amerických štátov, vyhrala by Hillary Clintonová. Získala (podľa nedeľných údajov) vyše 600-tisíc hlasov viac. Volilo ju 47,8 percenta voličov, Donalda Trumpa 47,3 percenta.

Podstatné však je, že Trump získal kľúčové štáty a s nimi aj viac voliteľov – 290 verzus 232.

Nejde o nijaký výnimočný fenomén. S menším počtom hlasov ako súper vyhral napríklad v roku 2000 George Bush nad Alom Gorom, keď sa museli prepočítavať hlasy z tesného súboja na Floride. Trump je tak piatym prezidentom, ktorý mal nakoniec vo finále menej hlasov.

V čom je to však iné, je to, že Donald Trump v roku 2012 osobne kritizoval systém voliteľov ako „katastrofu pre demokraciu“. V tom čase to vyzeralo, že Barack Obama vyhral voľby nad republikánom Mittom Romneyom s menším počtom hlasov. Trump preto volal po revolúcii. Lenže nakoniec vyhral Obama s pohodlnou väčšinou o takmer päť miliónov hlasov a štyri percentá.

Na rozdiel od Trumpa.

Protestujete? Poslali vás médiá!

Kým v roku 2012 počas volebnej noci volal Trump po tom, aby vyrazili ľudia na Washington, pretože americká demokracia je „travesty“ šou, v roku 2016 demonštrácie proti svojmu zvoleniu označil za konšpiráciu médií.

Hoci vo svojej víťaznej reči Trump hovoril, že bude prezidentom celej Ameriky bez ohľadu na vieru či rasu jej obyvateľov, netrvalo dlho a vrátil sa k svojej útočnej rétorike z kampane. Vyprovokovali ho množiace sa demonštrácie proti jeho víťazstvu, ktoré sa rozšírili po viacerých amerických aj svetových mestách.

Po príjemnom rozhovore v Bielom dome s prezidentom Barackom Obamom, ktorého kedysi obviňoval, že nie je Američan, napísal, že proti nemu „protestujú profesionálni protestujúci, podnecovaní médiami. Veľmi nespravodlivé!“

Neskôr zvolil znovu zmierlivejší tón. „Milujem skutočnosť, že malá skupina protestujúcich mala poslednú noc vášeň pre našu skvelú krajinu. Všetci sa spojíme a budeme hrdí!“ napísal o niekoľko hodín neskôr.

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Trump

Hoaxy a propaganda

Svet

Teraz najčítanejšie