Denník N

Kiska si vybral do súdnej rady Pavla Žilinčíka od ombudsmanky

Rokovanie ombudsmanky Jany Dubovcovej s prezidentom Andrejom Kiskom. Pavol Žilinčík je vpravo vzadu. Foto – TASR
Rokovanie ombudsmanky Jany Dubovcovej s prezidentom Andrejom Kiskom. Pavol Žilinčík je vpravo vzadu. Foto – TASR

Ján Klučka v súdnej rade veľa diskutoval o etike a etických dilemách sudcov. Aj jeho nástupca by sa chcel venovať tejto téme prioritne.

Štyri mesiace trvalo, kým prezident Andrej Kiska našiel vhodného nástupcu Jána Klučku v súdnej rade. Dnes jeho hovorca Roman Krpelan potvrdil, že si vybrali právnika, v súčasnosti vedúceho odboru ochrany základných práv a slobôd kancelárie ombudsmanky Pavla Žilinčíka.

Za člena by ho mal prezident nominovať v najbližších dňoch.

Ako je to s etikou sudcov

Ak si viacerí členovia rady po Klučkovom odchode vydýchli, pretože neustále pripomínal sudcom etiku a etické otázky, tak by mali opäť spozornieť. Žilinčík sa chce venovať totiž v rade aj riešeniu etických dilem.

„Etika znie pre sudcov často veľmi nudne, no keď čelia sami nejakému etickému problému, tak si nevedia nájsť naň odpoveď,“ vysvetlil jeden z dôvodov, prečo sa rozhodol ponuku prezidenta prijať.

Žilinčík sa venuje justícii posledných pätnásť rokov. Pôsobil v organizácii Via Iuris, neskôr bol poradcom na americkej ambasáde a najnovšie pracuje v kancelárii verejnej ochrankyne práv.

V rokoch 2014 a 2015 absolvoval postgraduálne štúdium na Princetonskej univerzite. Tam sa venoval štúdiu úspešných a neúspešných reforiem justícií, pričom tieto poznatky by chcel zužitkovať aj teraz v súdnej rade.

Predsedníčka súdnej rady Jana Bajánková reagovala, že rozhodnutie prezidenta rešpektuje. „Teším sa na spoluprácu s novým členom,“ dodala.

Problémy mali aj v Taliansku

„Stále porovnávam to, čo som videl vlani na Ukrajine alebo v iných krajinách, napríklad v Taliansku. Všade sa po vytvorení takéhoto autonómneho telesa začali objavovať problémy, ktoré sa opakujú. Inde ich už dokázali pomenovať a ja verím, že to urobíme aj my a dokážeme sa posunúť,“ povedal na otázku, čo si myslí o súčasnom pôsobení súdnej rady.

Práve z jej fungovania bol totiž jeho predchodca Ján Klučka sklamaný. Poslednou kvapkou boli voľby našich zástupcov do medzinárodných súdnych orgánov. „Dospel som pri nich k presvedčeniu, že čím bol kandidát odborne menej spôsobilý, tým väčšie šance mal na to, aby ho súdna rada zvolila,“ povedal v rozhovore pre Denník N.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie