Denník N

Bašternák a aktéri Gorily unikajú, aj preto majú šancu extrémisti

Foto – N a TASR
Foto – N a TASR

Prieskum medzi názorovými lídrami ukazuje, že ohrozením pre demokraciu sú Kotleba a Kollár, ale aj Smer a SNS.

Ľudia sú sklamaní z korupcie politikov a ich naviazania na oligarchov a podnikateľské skupiny. Politici tu nedokážu urobiť naozajstný poriadok.

Vláda a parlament demokracii škodia, podobne ako Ústavný súd a generálna prokuratúra. Pomáhajú jej prezident Andrej Kiska, ombudsmanka Jana Dubovcová či poctiví podnikatelia.

To všetko vyplýva z prieskumu think-tanku INEKO medzi ôsmimi desiatkami osobností a názorovými lídrami Slovenska.

Gorila, Bašternák, Kotleba

Demokracia na Slovensku sa za posledných päť rokov podľa väčšiny respondentov zhoršila. Môže za to napríklad aj nedoriešenie kauzy Gorila či novšej kauzy Bašternák, ale aj nástup Mariana Kotlebu a jeho ľudí do parlamentu.

Naopak, najviac podľa respondentov pomohlo zverejňovanie zmlúv na internete či nástup Andreja Kisku do funkcie prezidenta.

Medzi osobnosťami, ktoré v dotazníku odpovedali, boli aj šéf Transparency International Slovensko Gabriel Šípoš, šéf nemocníc Penty a predtým riaditeľ Sociálnej poisťovne Ľuboš Lopatka, riaditeľka Profesie Ivana Molnárová, analytik Dalibor Roháč, ktorý pôsobí v USA a v západnej Európe, či bývalá poslankyňa Magda Vášáryová. Na prieskume sa zúčastnili aj vydavateľ Denníka N Lukáš Fila a zástupca šéfredaktora Konštantín Čikovský (celý prieskum a aj zoznam zúčastnených nájdete tu).

Populisti sa dostávaj ľahko do médií

Po obviňovaní médií z podielu na víťazstve Donalda Trumpa aj z tohto prieskumu vyplýva, že aj u nás populistom a extrémistom pomáhajú médiá, hoci nie priamo.

„Autoritatívni a neštandardní politici ťažia z toho, že najsledovanejšie médiá na Slovensku sa namiesto hľadania pravdy väčšinou uspokoja s politickou vyváženosťou, v ktorej populizmus vyhráva,“ píše INEKO.

Najmä populistom sa podľa INEKO „darí využívať vplyvné médiá na šírenie nereálnych alebo klamlivých sľubov/riešení, ktoré sú nedostatočne, či iba niekedy konfrontované s realitou či hodnotením odborníkov“.

Úroveň demokracie na Slovensku je podľa prieskumu horšia ako v ČR a Rakúsku, ale stále lepšia ako v Poľsku, Maďarsku a na Ukrajine.

Nech sa deti naučia kriticky myslieť

Čo by pomohlo?

Elity hovoria, že napríklad dôveryhodne vyšetriť kauzu Bašternák.

Alebo aj preverenie najväčších tendrov, zverejňovanie majetkových pomerov politikov či funkčná polícia a prokuratúra.

„Deti a študenti by sa na školách mali učiť lepšie kriticky myslieť a rozumieť významu demokracie,“ píše sa tiež v odporúčaniach na dlhodobé zlepšenie demokracie.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Marian Kotleba

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie