Denník N

Do Bieleho domu sa dostanú aj alternatívne médiá, Trump si vyberal radcov

Steve Bannon pomohol Trumpovi vyhrať voľby. Foto - TASR/AP
Steve Bannon pomohol Trumpovi vyhrať voľby. Foto – TASR/AP

Steve Bannon zmenil Breitbart na vplyvný portál, ktorý sa hlási k takzvanej alternatívnej pravici. Od augusta bol šéfom Trumpovej kampane, teraz z neho urobili hlavného stratéga nového amerického prezidenta.

Jeden bol šéfom kontroverzného portálu, ktorý obviňujú z antisemitizmu a rasizmu. Druhý má Donaldovi Trumpovi zabezpečiť plynulú spoluprácu s Republikánskou stranou v Kongrese.

Novozvolený americký prezident ohlásil prvé dve nominácie do Bieleho domu. Ide o posty, ktoré budú mať veľký vplyv v jeho vláde. A obsadil ich dvomi úplne rozdielnymi ľuďmi.

Dva posty

Šéfom štábu v Trumpovej vláde sa stane šéf Republikánskeho národného výboru Reince Priebus. Donald Trump tým chce posilniť spoluprácu s republikánskym Kongresom, ktorú bude potrebovať, aby presadil svoje reformy ako zníženie daní či úplné zrušenie Obamacare.

Z tohto pohľadu si nemohol vybrať lepšie. Priebus je blízkym priateľom Paula Ryana, šéfa snemovne. Obaja pochádzajú zo štátu Wisconsin (kde v utorok prekvapujúco vyhral Trump). Pomáhali si počas kariéry v štáte aj na celoštátnej úrovni.

Priebus (44) ako jeden z mála mainstreamových republikánov celý čas stál pri Trumpovi, no zároveň udržiaval pevné vzťahy so stranou, ktorú Trump počas kampane často kritizoval.

Trumpova druhá nominácia lídrov v Republikánskej strane, a nielen ich, už potešila menej. Trump si za svojho hlavného stratéga vybral Steva Bannona, šéfa kampane a bývalého riaditeľa pravicovej stránky Breitbart, ktorá propaguje takzvanú alternatívnu pravicu.

„Steve a Reince sú vysoko kvalifikovaní lídri, pracovali na našej kampani, ktorá nás doviedla k víťazstvu,“ napísal Trump.

Najmä nomináciu Bannona vidia mnohí úplne inak. Niektoré organizácie bojujúce proti diskriminácii ho vidia ako „bieleho nacionalistu“ a antisemitu.

„Bol hlavnou silou, ktorá zmenila Breitbart na bielo-etno-nacionalistickú propagandu,“ napísala organizácia South Poverty Law Center.

Sám Bannon v júli priznal, že „Breibart je platformou alternatívnej pravice (alt-right)“, čo je názorový prúd, ktorý podporuje nacionalizmus či xenofóbiu. Nemá ďaleko od konšpiračných webov, ako ich poznáme na Slovensku.

„Aby bolo jasné, budúci prezident vymenoval rasistu a antisemitu ako rovného svojmu šéfovi štábu,“ napísal na Twitteri John Weaver, stratég republikána Johna Kasicha, ktorého Trump porazil v primárkach.

Kto je teda muž, ktorého Bloomberg v roku 2015 v titulku nazval „najnebezpečnejším politickým operatívcom“ v krajine?

Sklamal Carter aj Bush

Steve Bannon veľmi dobre pozná bielych robotníkov, ktorí posunuli Donalda Trumpa do Bieleho domu. Sám sa narodil do podobnej, írsko-katolíckej rodiny vo Virgínii, rodičia v tom čase volili demokratov.

Jeho rodinné politické presvedčenie zmenila služba v americkom námorníctve koncom 70. rokoch na krížniku v Perzskom zálive a Arabskom mori.

„Nezaujímal som sa o politiku, až kým som neslúžil v námorníctve a uvidel som, ako zle Jimmy Carter vedie krajinu,“ povedal pre Bloomberg v roku 2015.

Reince Priebus (vpravo) bude šéfom štábu Trumpa. Foto - tasr/ap
Reince Priebus (vpravo) bude šéfom štábu Trumpa. Foto – tasr/ap

Stal sa, a stále je (ako mnohí Trumpovi voliči) veľkým obdivovateľom Ronalda Reagana. Po návrate z námorníctva vyštudoval právo na Harvarde, pracoval ako finančník v Goldman Sachs. Vtedy precitol aj z lásky k vedeniu Republikánskej strany.

„Keď som riadil spoločnosti v Ázii v roku 2008 a videl som, že Bush konal rovnako zle ako Carter, obrátil som sa proti celému establišmentu. Celá krajina bola v zlom stave,“ dodal.

S radosťou privítal vzostup hnutia Tea Party, ktoré sa otočilo proti mnohým lídrom v strane. V tom čase točil dokumenty napríklad o Sarah Palinovej. Stal sa aj súčasťou vedenia konzervatívneho portálu Breitbart.

Jeho zakladateľ Andrew Breitbart v roku 2012 znenazdajky ako 43-ročný zomrel. Výkonným riaditeľom tohto média sa stal práve Steve Bannon.

Hore čísla aj radikalizmus

Počas jeho éry sa mu podarilo zvýšiť popularitu média. V roku 2014 malo 8 miliónov unikátnych návštevníkov mesačne, v lete tohto roku to už bolo 18 miliónov (9 percent trhu).

Zároveň však Breitbart posunul z konzervatívnej stránky typu Fox News na stránku, ktorá útočí na imigrantov aj vedenie Republikánskej strany a venuje sa aj konšpiračným teóriám ako napríklad miesto narodenia Baracka Obamu.

„Stala sa útočiskom pre ľudí, ktorí si myslia, že Fox News je príliš milá a príliš zmierlivá,“ napísal Bloomberg.

Ilustrovať sa to dá najradikálnejšími titulkami:

  • Parížske ulice sa zmenili na VOJNOVÚ ZÓNU násilníckymi migrantmi.
  • Chceli by ste, aby vaše dieťa bolo feministkou alebo dostalo rakovinu?
  • Kontrola pôrodnosti robí ženy neatraktívne a bláznivé.
  • Riešenie obťažovania na internete je jednoduché: ženy by mali byť offline.

Jedného republikána, ktorý kritizoval Trumpa, nazvali v titulku „odpadlíckym židom“.

Mnohí tiež obviňujú aj samotného Bannona, že má antisemitské názory. Jeho bývalá manželka pre súd napísala, že odmietal poslať svoje dcéry do istej školy, pretože tam chodí veľa židov. „Povedal, že nechce, aby jeho dcéry chodili do školy so židmi,“ napísala jeho bývalá manželka. Bannon to poprel a dcéry napokon danú školu navštevovali.

Diktátor

Niekoľko novinárov z Breitbartu za Bannonovej éry odišlo a neskôr pre americké médiá hovorili, aké bolo pracovať pod ním. Bývalý hovorca média Kurt Bardella ho nazval „diktátorom Breitbartu“. Iní ho podľa Politica obviňovali, že pravidelne nariaďoval podriadeným, aby písali články, ktoré chvália jeho priateľov a útočia na jeho odporcov.

Kam patrí Donald Trump, bolo jasné veľmi skoro od začiatku miliardárovej kampane v roku 2015.

Kým iné konzervatívne médiá podľa CBS Trumpovi vyhlásili vojnu, Breitbart bol „jeho hlasnou trúbou“. Často sa stretávali s Trumpovou kampaňou. Trump zase najčastejšie odkazoval na svojej stránke práve na články Breitbartu.

„Breitbart News už viac nie je novinárska firma. Namiesto toho sa stala niečím, čo pripomína mediálny Super PAC (podporný politický výbor) Trumpovej kampane,“ povedal v marci odchádzajúci reportér Jordan Schachtel.

V auguste tak neprekvapilo, že Trump si Bannona zvolil ako šéfa svojej kampane.

Podľa nemeckého magazínu Der Spiegel sa Bannon stal najdôležitejším mužom Donalda Trumpa. Jeho nápadom bola napríklad Trumpova návšteva Mexika, rovnako sa kandidát po jeho rade krotil pri zdravotných problémoch Hillary Clintonovej (na rozdiel od Breitbartu).

Bez neho by nevyhral?

Tvrdenie, že bez neho by voľby nevyhral, nemusí byť prehnané. Bolo jasné, že pre Bannona musí nájsť Donald Trump nejakú pozíciu.

Republikánska strana sa bála, že práve on sa stane šéfom štábu nového prezidenta. Trump nakoniec takticky zvolil Priebusa, no Bannon dostal pozíciu, ktorá podľa Trumpa „má byť na rovnakej úrovni“.

Podľa portálu Politico pozície rovnocenné nie sú. Šéf štábu Priebus bude mať na starosti každodennú politiku a jeho úlohou bude zaistiť priechodnosť Trumpových nápadov. Bannon bude síce vplyvný, avšak stále len poradca.

„Ľudia si myslia, že Trump ho má rád pre jeho ideológiu. Zle. Trump je biznismen. Miluje ho, pretože mu pomohol vyhrať, a preto je v Bielom dome,“ povedal pre Politico nemenovaný poradca budúceho prezidenta.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie