Denník N

Namiesto poslancov Smeru Kubánka s Chudíkom sú vinní Rómovia z Lomničky

Krajský predseda Smeru v Prešove a poslanec Stanislav Kubánek a prešovský župan zo Smeru Peter Chudík. Foto N – Monika Tódová
Krajský predseda Smeru v Prešove a poslanec Stanislav Kubánek a prešovský župan zo Smeru Peter Chudík. Foto N – Monika Tódová

Podozrenia z kupovania hlasov v rómskej obci sa podľa polície nepotvrdili. Obvinila preto Rómov z krivej výpovede. Tí už nechcú nič povedať.

Z podozrení z kupovania hlasov v obci Lomnička polícia neobvinila poslanca Smeru Stanislava Kubánka a župana za Smer Ladislava Chudíka, ale piatich Rómov, ktorí na začiatku kauzy v marci o kupovaní hovorili.

Rómovia v reportáži RTVS tvrdili, že Kubánek a spol. im cez prostredníka dali cigarety a žiadali za to krúžkovať čísla 17 a 19 na kandidátke Smeru. Obaja politici to popreli, polícia však začala vyšetrovanie.

Teraz ho ukončila a zistila, že „trestný čin sa nestal“. Na tlačovej besede to povedal policajný prezident Tibor Gašpar.

Kubánek a Chudík prekrúžkovali v Lomničke aj Roberta Fica. V konfrontácii so sprostredkovateľom už Rómovia kupovanie hlasov nepotvrdili a štyria z nich súhlasili aj s uzatvorením dohody o vine a treste pre trestný čin krivej výpovede.

„Vzhľadom na to, že v tomto prípade ide o podozrenie zo spáchania trestného činu, úrad splnomocnenca nemá mandát a právomoc na objasňovanie a vyšetrovanie takýchto skutkov; samozrejme, ani na vyvodzovanie trestnoprávnej zodpovednosti. Je však pripravený poskytnúť potrebnú súčinnosť v prípade, ak by o to úrad požiadali orgány činné v trestnom konaní. O prípad sa budem bližšie zaujímať nielen ja, ale aj moji regionálni pracovníci, ktorí navštívia obec Lomnička,“ povedal splnomocnenec vlády pre rómsku menšinu Ábel Ravasz.

Uplácali cigaretami a alkoholom

„Za to môže starostka, lebo starostka im kázala, aby volili 19 a 17,“ hovoril pritom pôvodne jeden Róm v reportáži.

„Boli to väčšinou cigarety, možno alkohol, videla som už aj potraviny. Frekvencia ľudí, ktorí majú záujem o hlasy miestnych Rómov, je pričastá. Podľa zdroja sa to deje už roky,“ zopakovala podozrenia svedkyňa aj v ďalšej reportáži RTVS v sobotu.

Gašpar povedal, že ak existujú noví svedkovia, tak sa vyšetrovanie obnoví. Polícia sa podľa neho určite zaoberala aj tým, či na Rómov nebol vyvíjaný nátlak. Pri vyšetrovaní stáli na jednej strane nevzdelaní a chudobní Rómovia a na druhej dvaja vplyvní ľudia v regióne: „Do takej hĺbky nemám kapacitné možnosti, aby som išiel a študoval spis. Predpokladám, ako som ja dostal informáciu, že aj táto okolnosť bola zobraná do úvahy.“

Motív Rómov, prečo by si korupciu na začiatku vymysleli, nevedel Gašpar povedať. V jednom prípade podľa neho išlo o to, že svedok sa chcel tiež stať starostom, tak starostku obvinil z účasti na kupovaní.

Video: Ako sa dostať do parlamentu za krabičku cigariet
autor: Eugen Korda, . týždeň

„Ja som sem neprišiel obhajovať žiadne politické stanovisko, ale činnosť polície a vychádzal som z uznesenia. Oprávnený preskúmať spis je prokurátor,“ povedal Gašpar.

A čo motív zvyšných svedkov? „Nie je možné dnes citovať z každej výpovede,“ tvrdí Gašpar. „Výpovede sú pomerne rozsiahle, sú tu konfrontácie, nie je možné, aby som čítal všetky výpovede a konfrontácie. Vyšetrovateľ urobil dôsledné vyšetrovanie,“ hovorí Gašpar.

Gašparovi sa kritika nepáči

Gašparovi sa nepáči ani to, že políciu dnes za vyšetrenie prípadu kritizovali Igor Matovič a bývalý vládny splnomocnenec pre Rómov Peter Pollák. Policajný prezident sa preto obrátil na prokuratúru, aby overila ich výroky, že vyšetrovanie bolo pod nátlakom. Bude tak podľa neho odteraz robiť vždy, keď ho budú politici kritizovať. Tvrdí, že to robí preto, lebo mu záleží na dôveryhodnosti policajného zboru.

Smer na vyvodenie zodpovednosti voči Kubánkovi a Chudíkovi nevidí dôvod. „Opozícia už zjavne spustila predvolebnú kampaň pred voľbami do VÚC. Nie po prvýkrát vykonštruovanou témou, ktorú už aj polícia oficiálne uzavrela ako nepravdivú, útočí na regionálnych politikov. Smer sa do tejto neférovej hry nenechá vtiahnuť a jej kandidáti budú voličov oslovovať programom,“ napísala strana v stanovisku pre RTVS.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie