Denník N

Ruská televízia zverejnila záznam z vraždy Nemcova

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Zábery sú z diaľky, vidno však pohyb osôb na mieste. Vraždu zakryl snežný pluh.

Ruská televízia TVC zverejnila záznam z pouličnej kamery, ktorá údajne zachytila vraždu bývalého ruského vicepremiéra a kritika Kremľa Borisa Nemcova.

Kvalita záberov je zlá, rozoznať sa dajú len okoloidúce autá a siluety ľudí. Práve v okamihu streľby však záber kamery zakryl snežný pluh.

https://www.youtube.com/watch?v=5irNWyhRecs

Vrah sa skrýval zrejme na schodisku

Zo záznamu televízia odhadla, že vrah sa pravdepodobne najprv skrýval na schodisku vedúcom na most, než po čine dobehol po ceste k autu, ktoré na moste na chvíľu zastavilo.

Kamera ukazuje, ako tvrdí televízia, že o 23:30 moskovského času (21:30 SEČ) Nemcov a jeho spoločníčka idú po moste.

„Pomaly ich doháňa snežný pluh. O 23:31 ich karoséria auta s pluhom zakrýva pred kamerou. O sekundu neskôr odtiaľ vybieha na cestu ďalší človek, rýchlo nasadá do (ďalšieho) auta a odchádza,“ komentovala zábery televízia a opísala pohyb ľudí na moste: dievčina je spočiatku schovaná za snežným pluhom, ktorého posádku zrejme žiada o pomoc, potom sa vracia na miesto činu. Okolo idú ľudia, niektorí sa zastavujú, iní idú ďalej, rovnako aj autá. O 23:42 (21:42 SEČ) prichádza polícia.

Pochody budú v Moskve aj v ďalších mestách

Nemcova (55) zastrelili v piatok večer, keď prechádzal s ukrajinskou modelkou Annou Durickou (23) po moste neďaleko Kremľa.

Nemcov pripravoval na nedeľu protikremeľský pochod Vesna (Jar). Po jeho vražde sa však plánovaný pochod zmenil na spomienkový. V Moskve sa má začať o 15.00 miestneho času (13.00 SEČ), pripájajú sa aj ďalšie mestá.

Hodinu a pol pred začiatkom sa budú aktivisti rozprávať s účastníkmi demonštrácie.

V Murmansku však organizátori nedostali povolenie na jeho organizáciu a vo Voroneži sa stretnutie snaží prerušiť prokremeľská skupina Antimajdan. Informuje gazeta.ru.

Teórie

Vyšetrovatelia

1. Nemcov ako obetný baránok – podľa tejto verzie nechali opozičného politika zabiť sily, ktoré majú záujem o destabilizáciu Ruska. Rátali s tým, že jeho smrť by vyvolala občiansky odpor.

2. Islamský extrémizmus – Nemcov mal zaplatiť za svoje liberálne postoje k týždenníku Charlie Hebdo. Islamisti by vraj mohli na Nemcova útočiť aj pre jeho židovský pôvod.

3. Ukrajinská stopa – Nemcova mohli za jeho postoje voči Ukrajine zabiť radikáli z jednej či druhej strany.

4. Osobný život – prokremeľské médiá šíria teórie o tom, že Nemcovova spoločníčka v čase vraždy, ukrajinská modelka Anna Durická mohla byť milenkou aj niekoho iného. Ten strieľal zo žiarlivosti. Preveruje sa aj informácia, že mladá žena bola nedávno na potrate.

5. Biznis – Nemcov mal obchodné spory alebo nevybavené účty.

Opozícia

Opozícia tvrdí, že zodpovednosť má Kremeľ, ktorý sa obával toho, že Nemcov pripravoval zverejnenie správy o pôsobení ruských vojsk na Ukrajine, a ktorý vyvolával nenávistné postoje verejnosti voči kritikom režimu. Či dal priamo pokyn alebo niekoho aj nevedome naviedol, je podľa opozičných predstaviteľov jedno.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie