Denník N

Niekoľko milých slov o SaS

Doplnené 15. 11. – Strana Richarda Sulíka má toľko chýb, že sa dá ľahko zabudnúť na niektoré jej dobré vlastnosti. A nejde len o boj proti korupcii.

Nadávať sulíkovcom je čoraz ľahšie. Preto na chvíľu zmeňme žáner. Aj s rizikom, že to môže byť zbytočné, lebo Richard Sulík možno má definitívne jasno v tom, že už nikdy nechce byť tým milým chlapíkom s balónikmi, ale Trumpovým slovenským klonom.

Hoci sa SaS pod vedením svojho predsedu naozaj dlhodobo míľovými krokmi uberá za Wildersom a spol., nájdu sa na nej aj sympatické črty. Preto si zaslúži pár slov o tom, že by bola škoda, keby sa Richard Sulík definitívne vykoľajil. Výslovne Sulík preto, lebo ak havaruje on, v strane momentálne nevidno nikoho, kto by škodu napravil.

Víkendová programová konferencia SaS síce akoby dávala za pravdu Andrejovi Dankovi, že rečníci majú mať obmedzený čas vystúpenia (päť minút a hotovo), ale predstavte si taký Smer, ako na svoj snem dobrovoľne zavolá nestraníkov, čo ho budú kritizovať. Nemožné. Stačí si spomenúť, ako naposledy dopadla avizovaná kritika Roberta Kaliňáka od Moniky Flašíkovej-Beňovej. Aj keby to v sobotu so Štefanom Hríbom a ďalšími hosťami zo strany SaS bol imidžový ťah, beznádejné prípady sa takto v politike nesprávajú.

Druhá vec na pochvalu je odbornosť. SaS síce niekedy nemiestne blúzni o zlom štáte, ale má ktorákoľvek iná strana na Slovensku napríklad takého Eugena Jurzycu? Na jednej strane je záhada a škoda, že práve on mlčky prehliada predsedove nehoráznosti, ale aj tak je jedným z najlepších príkladov toho, v čom sa sulíkovci v dobrom vymykajú zo slovenského priemeru.

Alebo naposledy Ľubomír Galko. Zahraničná politika je oblasťou, v ktorej ide z SaS často najväčší strach, ale spomeňme si opäť na snem Smeru či na SNS, ktorá momentálne riadi ministerstvo obrany. Hovorí tam – alebo nebodaj v Moste? (o potrebe zlepšiť financovanie slovenskej armády hovoril František Šebej napríklad v O 5 minút 12 v nedeľu 13. 11. – pozn. autora) – niekto verejne o našom záväzku voči spojencom a aj samým sebe, že do roku 2020 zásadne zvýšime výdavky na obranu?

Galko to povedal, keď sa prihlásil k nepopulárnej potrebe zvyšovať financovanie armády ročne o 0,1 percenta HDP. („Po zvolení Trumpa sa posilní názor, že americký ochranný dáždnik má svoje limity a treba posilniť bezpečnosť.“)

SaS často hlása nebezpečné hlúposti a zaslúži si za ne odsúdenie. Lenže bola by chyba nevšímať si, že má aj dobré vlastnosti. Treba jej držať palce, aby táto časť jej povahy nakoniec prevážila. Ak sa jej to nepodarí, kedysi nádejný pokus sa bude o voličov preťahovať už len s Kollárom a kotlebovcami.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie