Denník N

Štát v reklame vyzýva šéfov firiem, aby si vybavili elektronický podpis, ale došli mu čítačky

Kaliňákovo ministerstvo priznalo, že nemá dosť zariadení, ktoré má dávať k elektronickému občianskemu každému automaticky.

V bratislavskom klientskom centre visí oznam, že centrum „nedisponuje“ čítačkami občianskych preukazov na zaručený elektronický podpis.

„V klientskom centre mi povedali, že sa minuli a do konca roka nebudú, že si ju mám sám zaobstarať,“ upozornil nás rozhorčený čitateľ, ktorý si vybavoval elektronický občiansky v zrýchlenom konaní.

Bez čítačky sa konatelia a štatutári nedostanú do elektronickej schránky, ktorú štát zriadi ich firmám automaticky od januára. Pre poriadok – aby schránku mohli používať, potrebujú občiansky preukaz s čipom (eID), bezpečnostný osobný kód a spomínanú čítačku. Inak napríklad nezistia, či im súd, Sociálna poisťovňa alebo iná inštitúcia verejnej správy nedoručili do e-schránky rozhodnutie, oznámenie alebo iný úradný dokument.

Štát v kampani

Vláda pritom len nedávno rozbehla informačnú kampaň k elektronickým schránkam. Štát ich od januára automaticky aktivuje všetkým právnickým osobám, ktoré sú zapísané v obchodnom registri. Pravdou je, že v kampani o čítačkách veľmi neinformuje.

Ministerstvo vnútra začalo čítačky vydávať spolu s eID a s bezpečnostným osobným kódom, až mu niekde došli. „Momentálne prebieha proces obstarávania čítačiek. Výpadky, ktoré nastali v dôsledku zvýšeného počtu záujemcov, riešime presunom zásob z menej navštevovaných pracovísk dokladov do vyťažených centier, ako je klientske centrum v Bratislave,“ uviedlo ministerstvo.

Ministerstvo argumentuje tým, že napríklad minulý týždeň požiadalo o elektronický občiansky takmer 5000 osôb. Pre ministerstvo to však nemôže byť prekvapením, keďže začiatkom novembra samo štatutárov vyzvalo, aby si prišli eID vybaviť čo najskôr a nečakali na koniec roka. O tom, že nemusia automaticky získať k tomu aj čítačku, verejnosť neinformovalo.

Informácia, kde môžete dostať čítačku, chýba aj na stránke statutar.sk, ktorá informuje o eID a ktorú zriadila vládna agentúra NASES. Hovorí sa tam napríklad o tom, ako si stiahnete softvér a ovládač na čítačku, no nie je tam informácia o tom, že klientske centrá vám nemusia nutne vydať čítačku.

Bez čítačky to nejde

„Je v záujme štátu, aby čítačka bola čo najľahšie dostupná. Ak vedeli, že sa spúšťa informačná kampaň na november a december, mohli očakávať, že bude nápor, a mali si ich zabezpečiť,“ hovorí Ján Hargaš zo Slovensko.Digital. „Cieľom štátu nie je, aby ľudia mali veľa elektronických občianskych, ale aby ich mohli použiť,“ dodal.

Pellegriniho úrad sa k problému s nedostatkom čítačiek nevyjadril. Odkázal nás na ministerstvo vnútra.

Firma Atos IT Solutions, ktorá bola dodávateľom čítačiek, uviedla, že ministerstvu dodala všetky čítačky, ktoré podľa zmluvy aj dodať mala. „Keďže naša dodávka pre ministerstvo vnútra bola riadne vykonaná, nedržíme momentálne na sklade signifikantné množstvo predmetných čítačiek. Ministerstvo vnútra nás v tejto veci nekontaktovalo, ale z verejne dostupných zdrojov máme informácie o tom, že momentálne prebieha verejná súťaž na dodávku ďalších čítačiek k eID,“ dodal Atos.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Verejné IT zákazky

Ekonomika

Teraz najčítanejšie