Denník N

Gajdoš do parlamentu nepôjde, ústavnoprávny výbor spor nerozhodol

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Šéf tímu Gorila zrejme nebude môcť vystúpiť pred poslancami Národnej rady.

Spor o to, či môže šéf tímu Gorila Marek Gajdoš vystúpiť pred poslancami Národnej rady, nevyriešil ani ústavnoprávny výbor. Obrátil sa naň výbor pre obranu a bezpečnosť so žiadosťou o stanovisko, či Gajdoš môže alebo nemôže prísť na výbor.

Ústavnoprávny výbor v stredu ráno na rokovaní schválil, že to nie je jeho vec, koho si pozve výbor pre obranu a bezpečnosť na rokovanie. Predseda výboru Róbert Madej (Smer) povedal, že pri takejto žiadosti nie sú oprávnení zaujať záväzné stanovisko.

Podľa Madeja rokovací poriadok jasne hovorí, že poslanci si na výbor pozývajú vedúcich ústredných orgánov štátnej správy, ministrov alebo generálneho prokurátora. Tí podľa neho majú povinnosť na takýto výbor prísť. Ďalej rokovací poriadok hovorí, že výbor si môže na zasadnutie pozvať aj „odborníkov a ďalšie osoby a požiadať ich o stanovisko“. Tieto osoby nemajú povinnosť prísť.

„Výbor pre obranu a bezpečnosť sa môže rozhodnúť tak, ako chce, ale zo strany ústavnoprávneho výboru by bolo nad rámec našich kompetencií zastávať meritórne stanovisko,“ povedal Madej, ktorý nechce, aby to bolo vnímané tak, že koalícia bráni vypočutiu Gajdoša na výbore.

Gajdoša chcela na výbor pre obranu a bezpečnosť predvolať opozícia po tom, čo policajt oznámil, že odchádza do civilu. Ako dôvod uviedol, že už nedokázal tolerovať podmienky, ktoré mu vytvárali  „osoby majúce vplyv na moju prácu“.

Namiesto Gajdoša prišli na výbor len minister vnútra Robert Kaliňák a policajný prezident Tibor Gašpar. Poslancom oznámili, že Gajdoš prísť nemôže, lebo je viazaný mlčanlivosťou. To isté povedal Kaliňák aj Gajdošovi.

Opozícii sa to nepáčilo. Aj vďaka dvom hlasom poslancov Mosta-Híd preto schválila uznesenie, ktorým sa obrátili na ústavnoprávny výbor, aby povedal, či si môžu, alebo nemôžu Gajdoša zavolať.

Samotný policajt povedal, že je pripravený na výbore dôvod svojho odchodu vysvetliť. Policajný prezident medzitým podal trestné oznámenie pre podozrenie z marenia spravodlivosti a chce, aby Gajdoš na inšpekcii vysvetlil, kto mu bránil vyšetrovať.

Gajdoša aj Gašpara si do prezidentského paláca pozval prezident Andrej Kiska. Po stretnutí s nimi Kiska vyhlásil, že parlament by si mal vypočuť všetky zúčastnené strany.

Čo bude ďalej? Opozičný poslanec Richard Vašečka (OĽaNO) hovorí, že ústavnoprávny výbor sa k záležitosti postavil alibisticky. Podľa neho je zrejmé, že koalícia v skutočnosti Gajdoša nechce počúvať. „Ok, ja to rešpektujem, majú väčšinu, ale nech sa nevyhovárajú na to, že to neumožňuje zákon. Poradím sa s kolegami, ako budeme ďalej postupovať.“

Predseda výboru pre obranu a bezpečnosť Anton Hrnko (SNS) hovorí, že stanovisko ústavnoprávneho výboru prednesie členom svojho výboru. „My tvrdíme, že pozývanie na výbor sa týka expertov, oni tvrdia niečo iné. Majú smolu. Moja úloha skončila, bol som tu len poštár,“ povedal Hrnko.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Gorila

Slovensko

Teraz najčítanejšie