Denník N

Dvadsať rád, ako si uchrániť slobodu

Verte v pravdu, vyčnievajte, nevzdávajte sa. Sloboda sa dá zachrániť a treba sa o to pokúšať.

Autor je americký historik

Američania nie sú o nič múdrejší než Európania, ktorí videli demokraciu podľahnúť fašizmu či komunizmu. Našou výhodou je, že sa z ich skúsenosti môžeme poučiť. Teraz je na to vhodná chvíľa. Tu je dvadsať ponaučení z dvadsiateho storočia prispôsobených dnešným podmienkam.

1. Nevzdávajte sa vopred. Ľudia autoritárom odovzdajú väčšiu časť moci dobrovoľne. V takýchto časoch jednotlivci vopred premýšľajú, čo od nich represívna vláda bude chcieť, a začnú to robiť bez vyzvania. Už ste to urobili, však? Prestaňte. Preventívna poslušnosť ukazuje autoritám hranice možného a urýchľuje neslobodu.

2. Bráňte inštitúcie. Inštitúcie sa nedokážu ubrániť samy. Padnú ako domino, ak nebude každá jedna bránená hneď od začiatku.

3. Volajte po profesionálnej etike. Keď lídri štátu dávajú negatívny príklad, profesionálna oddanosť spravodlivému zaobchádzaniu je ešte dôležitejšia. Je ťažké zlomiť vládu zákona bez právnikov a je ťažké viesť monsterprocesy bez sudcov.

4. Pri počúvaní politikov sa sústreďte na isté slová. Dávajte si pozor na prehnané používanie „terorizmu“ a „extrémizmu“. Spozornite pri poznámkach o „výnimkách“ a „stave núdze“. Odsudzujte falošné používanie vlasteneckého slovníka.

5. Zachovajte pokoj, keď sa stane nemysliteľné. Pri teroristických útokoch pamätajte na to, že všetci autoritári vždy plánovali alebo čakali na takéto udalosti, aby upevnili svoju moc. Spomeňte si na požiar Reichstagu. Náhla katastrofa, ktorá si vyžaduje koniec rovnováhy moci, opozičných strán a podobne, je najstarším trikom z Hitlerovej učebnice. Nezamilujte sa do nej.

6. Buďte citliví k svojmu jazyku. Vyhýbajte sa frázam, ktoré používajú všetci. Majte vlastný spôsob vyjadrovania aj vtedy, keď chcete povedať to, čo všetci ostatní. (Nepoužívajte internet pred spaním. Nenabíjajte si svoje telefóny v spálni a čítajte.) Čo čítať? Mohli by to byť Moc bezmocných od Václava Havla, 1984 od Georgea Orwella, Zotročený duch od Czesława Miłosza, Pôvod totalitarizmu od Hannah Arendtovej a Nič nie je pravda a všetko je možné od Petra Pomerantseva.

7. Vyčnievajte. Niekto musí. Pocit, že robíte alebo hovoríte niečo iné, môže byť čudný. No bez toho neexistuje sloboda. V okamihu, keď sa stanete príkladom, status quo je porušené a ostatní vás budú nasledovať.

8. Verte v pravdu. Vzdať sa faktov znamená vzdať sa slobody. Ak pravda neexistuje, potom nikto nemôže kritizovať vládu, pretože sa nemá o čo oprieť. Ak neexistuje pravda, všetko je len divadlo. Tie oslepujúce svetlá platí najväčšia peňaženka.

9. Pátrajte. Vytvárajte si svoj vlastný obraz. Trávte viac času s dlhými článkami. Podporujte investigatívnu žurnalistiku predplatením papierových médií. Uvedomte si, že časť z toho, čo vidíte na svojej obrazovke, vám chce ublížiť. Dajte si do záložiek stránky, ktoré odhaľujú zahraničnú propagandu.

10. Venujte sa aktívne politike. Moc vám chce oslabiť telo v kresle a rozptýliť myseľ pomocou obrazovky. Choďte von. Navštevujte neznáme miesta, stretávajte sa s cudzími ľuďmi. Nájdite si nových priateľov a demonštrujte s nimi.

11. Udržujte očný kontakt a rozprávajte sa s ľuďmi. Nie je to len slušné. Je to spôsob, ako zostať v kontakte so svojím okolím, prelomiť spoločenské bariéry a pochopiť, komu môžete a komu nemôžete dôverovať.

12. Prijmite zodpovednosť za stav sveta. Všímajte si svastiky a iné prejavy nenávisti. Neprehliadajte ich a nezvykajte si na ne. Osobne ich odstráňte a dajte tak príklad ostatným.

13. Nedovoľte vznik štátu jednej strany. Strany, ktoré kedysi ovládli štáty, zneužili historické okamihy, aby znemožnili svojim odporcom politický život. Voľte v miestnych a celoštátnych voľbách, kým môžete.

14. Pravidelne prispievajte na verejnoprospešné účely. Vyberte si charitu a nastavte si automatické platby. Budete mať istotu, že ste urobili slobodné rozhodnutie, ktoré podporuje občiansku spoločnosť a pomáha iným konať dobro.

15. Zabezpečte si súkromie. Zlí vládcovia zneužijú na vytváranie nátlaku to, čo o vás vedia. Vyčistite svoj počítač od malvéru. Zvážte alternatívne formy internetu alebo ho jednoducho používajte menej. Stretávajte sa s ľuďmi osobne. Vyriešte svoje právne problémy. Autoritatívny štát je vydieračský, hľadá hák, na ktorý vás môže zavesiť. Snažte sa mať čo najmenej hákov.

16. Učte sa od iných v zahraničí. Udržiavajte priateľstvá v cudzine alebo si tam vytvorte nové. Naše dnešné ťažkosti sú súčasťou všeobecného trendu. Žiadna krajina nenájde riešenie sama. Ubezpečte sa, že vy a vaša rodina máte pasy.

17. Dávajte si pozor na polovojenské jednotky. Keď ľudia s puškami, ktorí vždy vyhlasovali, že sú proti systému, začnú nosiť uniformy a pochodovať s fakľami a podobizňami svojho vodcu, koniec je blízko. Keď sa polovojenské jednotky a regulárna polícia a armáda zmiešajú, koniec je tu.

18. Ak musíte nosiť zbraň, buďte rozvážni. Ak nosíte zbraň vo verejnej službe, boh vás ochraňuj. Pamätajte na zlo, ktoré v minulosti páchali policajti a vojaci. (Ak neviete, čo to znamená, spojte sa s Múzeom holokaustu a požiadajte o školenie v profesionálnej etike.)

19. Buďte takí odvážni, ako sa len dá. Ak nikto z nás nebude pripravený zomrieť za slobodu, potom všetci zahynieme v neslobode.

20. Buďte vlastencami. Prichádzajúci prezident USA ním nie je. Dajte budúcim generáciám dobrý príklad, čo znamená Amerika. Budú to potrebovať.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie