Denník N

Rok po voľbách splnila vláda hlavný sľub a znížila Poliakom vek odchodu do dôchodku

Jarosław Kaczyński. Foto – TASR/AP
Jarosław Kaczyński. Foto – TASR/AP

Muži môžu odísť do penzie vo veku 65 rokov, ženy ako 60-ročné. Lacné to však nebude.

Rok od volieb splnila poľská vláda strany Právo a spravodlivosť svoj hlavný predvolebný sľub. Alebo ako povedala premiérka Beata Szydłová – to, čo „Poliaci najviac očakávali“.

V stredu poľský Sejm schválil zníženie veku odchodu do dôchodku. Muži budú môcť ísť do penzie vo veku 65 rokov, ženy v 60 rokoch. Zákon má schváliť ešte Senát, no mala by to byť len formalita.

Predchádzajúca vláda presadila postupné zvyšovanie dôchodkového veku tak, aby poľskí muži aj ženy odchádzali do penzie ako 67-roční. Hranica sa zvyšovala postupne, muži ju mali dosiahnuť v roku 2020, ženy v roku 2040. Súčasná vláda, ktorá vtedy zákon silno kritizovala a po voľbách vedie prvú jednofarebnú vládu po páde komunizmu v krajine, to teraz zmenila naspäť.

„Vrátili sme Poliakom pocit dôstojnosti a stability, zaoberali sme sa vecami bežných Poliakov, a nie ako minulá vláda iba témami politických elít,“ povedala premiérka podľa denníka Rzeczpospolita.

Opačný trend

V Poľsku znižujú vek do dôchodku v čase, keď ho väčšina európskych krajín naopak zvyšuje. Na Slovensku je čas odchodu do dôchodku naviazaný na strednú dĺžku života obyvateľstva. Čiže postupne stúpa (a bude stúpať), v roku 2017 to bude medzi 59 a 62 rokmi. Vek odchodu do dôchodku zvyšuje postupne aj Nemecko.

Dôvody v týchto krajinách sú podobné – ľudia sa dožívajú vyššieho veku ako kedysi, je veľa dôchodcov, rodí sa málo detí, je málo mladých ľudí, ktorí by prispievali na dôchodky svojim rodičom a starým rodičom. Demografické predpovede hovoria, že sa to tak skoro nezmení.

Podobne je na tom aj Poľsko. Rodí sa tu v priemere 1,32 dieťaťa na ženu, čo je jedna z najnižších mier pôrodností v EÚ (Slovensko je na tom podobne).

Kritici opätovného zníženia odchodu do dôchodku hovoria, že to bude drahé. Aj vládny návrh priznáva, že bude stáť 40 miliárd zlotých (9 miliárd eur) v priebehu štyroch rokov od spustenia reformy.

„Skrátenie veku a narastajúce demografické problémy hovoria, že od roku 2020 budeme mať o 1 miliónov dôchodcov viac ako dnes (v Poľsku žije 38 miliónov ľudí – pozn. red.). Najbližšie štyri roky to bude stáť 40 miliárd zlotých a potom ešte viac. Bude to úder na verejné financie a bude treba zvýšiť dane,“ povedal pre denník Gazeta Wyborcza Wiktor Wojciechowski, hlavný ekonóm banky Plus Bank.

Celkový dlh krajiny je na úrovni 53 percent HDP (asi ako u nás), deficit tento rok má byť 2,4 percenta HDP.

Nižšie dôchodky

Šesťdesiatročné Poľky a 65-roční Poliaci budú môcť odísť do dôchodku od prvého októbra 2017. Znamená to, že počet dôchodcov sa vtedy môže zvýšiť o 200- až 250-tisíc.

To, že odídu do dôchodku skôr, však podľa Gazety Wyborczej bude znamenať, že budú mať aj nižšie dôchodky. „Žena narodená v roku 1974 zarábajúca stredný plat (median) by ako 67-ročná mala dôchodok 3504 zlotých v hrubom (789 eur). Keď odíde vo veku 60 rokov, dostane 2000 zlotých (450 eur),“ píše denník.

Poľská vláda hovorí, že dáva len možnosť v tom veku odísť, no Poliaci budú môcť pracovať aj dlhšie a vtedy budú mať vyšší dôchodok. Vicepremiér Mateusz Morawiecki v stredu naznačil, že poľská vláda môže nabádať Poliakov, aby robili dlhšie, ako je schválený minimálny vek.

Návrh poľskej vlády je v krajine populárny, podporuje ho 84 percent ľudí. Celkovo má vládna strana aj rok po voľbách silnú podporu 38 percent ľudí. Najsilnejšiu opozičnú stranu Nowoczesnu by volilo 17 percent ľudí.

Priorita rast

Poľská vláda tvrdí, že po tom, čo počas svojho prvého roku presadila program 500 plus (rodina dostane za každé druhé a ďalšie dieťa 500 zlotých – 112 eur mesačne) a znížila dôchodkový vek, bude sa teraz snažiť rozvíjať Poľsko, aby mala dosť zdrojov na tieto drahé programy.

„Teraz je čas na to, aby sme urobili krok na ceste k zodpovednému rozvoju. To bude priorita vlády v najbližších rokoch. Poľsko sa bude rozvíjať rýchlejšie,“ povedala Szydłová.

Aj predseda strana a najmocnejší muž v krajine Jarosław Kaczyński povedal, že programy sa majú platiť z lepšieho výberu daní a hospodárskeho rastu. Sám však musel priznať, že ten nie je taký rýchly, ako sa čakalo. Medziročný rast 2,5 percenta v treťom štvrťroku bol najnižší za tri roky (no stále vyšší ako v niektorých iných krajinách).

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Tusk

Svet

Teraz najčítanejšie