Denník N

Oslavujte s Ficom! Obed zadarmo!

Vznik vládneho zlepenca Fico odôvodnil rastom extrémizmu. Dnes už to je len mediálny výtvor.

„Pravicový extrémizmus je na takom vzostupe, aký priestor mu dáva RTVS a iné médiá,“ vysvetľoval Robert Fico po tom, čo s vybranými študentmi obedom zadarmo oslávil vlaky zadarmo. Teda vlastne oboje za peniaze daňových poplatníkov, ale aj pri príležitosti 17. novembra sa to prezentovalo ako osobný dar láskavého premiéra verným poddaným.

Zaujímavé. Pamätáte si ešte, čím odôvodnili vznik dnešného vládneho zlepenca? Vraj je nutný ako pevná hrádza proti hrozivému rastu pravicového extrémizmu. Takže: alebo to nie je taký vážny problém, len mediálny výtvor a premiér a jeho koaliční partneri nám klamali vtedy, alebo Fico trepe, čo sa mu práve hodí, a je mu úplne jedno, že si neustále odporuje.

Samozrejme, je tu aj možnosť, že nová koalícia je taká skvelá, že hrozbu pravicového extrémizmu zahnala už po niekoľkých mesiacoch. Tomu však asi neuverí nikto. A odporujú tomu prieskumy, podľa ktorých podpora soft a hard extrémistických strán od Sme rodina až po kotlebovcov pod novou vládou utešene rastie.

Fakty vyvracajú aj premiérovo ďalšie tvrdenie, že proti extrémizmu pomôže rast platov. V súčasnosti sú na Slovensku najvyššie v histórii a akosi to nepomáha. Ficom zvulgarizovaná a v praxi neustále používaná marxleninská predstava, podľa ktorej vždy ide len o materiálno, stále odmieta fungovať.

Na adresu vybraných študentov: je zvláštne oslavovať 17. november s niekým, kto tu hneď po Mečiarovi jeho výsledky ohrozuje najviac. Celé to pripomína ponuky „šmejdov“, ktorí tiež lákajú dôchodcov na obed zadarmo, aby im potom predali podradný tovar – v tomto prípade premiérov populizmus.

Ale proti gustu žiadny dišputát. Proti jeho úplnej absencii tiež nie. A keď sa na to pozrieme bližšie, Fico so študentmi neoslávil pád komunizmu. Gratuloval im len k bližšie neupresnenému štátnemu sviatku a ku Dňu študentstva.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

17. november

Komentáre

Teraz najčítanejšie