Denník N

Dzurinda: Ficova vláda dnes nemá alternatívu, Putin a Trump si úplne netľapnú

Debata Denníka N s Mikulášom Dzurindom a Martinom Bútorom. Foto N – Tomáš Benedikovič
Debata Denníka N s Mikulášom Dzurindom a Martinom Bútorom. Foto N – Tomáš Benedikovič

Európa musí byť po víťazstve Donalda Trumpa silnejšia, pretože Amerika jej už možno s Ukrajinou a s Afrikou nepomôže, povedal Mikuláš Dzurinda na debate Denníka N.

„Dnes, 17. novembra 2016, inú alternatívu nevidím,“ odpovedá Mikuláš Dzurinda na otázku, či je súčasná vládna koalícia to najlepšie pre Slovensko. „To neznamená, že o pol roka to nemôže byť inak.“

Bývalý dvojnásobný premiér v posledných týždňoch naznačuje, že by sa mohol vrátiť do politiky; ani teraz jasnejšie nepovedal, kedy a ako. Jeho dlhoročná pravá ruka Ivan Mikloš tento týždeň predstavil prácu na reforme školstva, no hneď dodal, že to nie je jeho politický návrat.

Vláda Roberta Fica je podľa Dzurindu stabilná, a to hovorí aj v Európe. Žartoval, že ak sa premiérom stane Boris Kollár, do domácej politiky by sa mohol vrátiť.

Video: Putin to nebude mať s Trumpom ľahké (autorka: Martina Koník)

„Bonaparte je výsmech aj pre človeka, kto nepozná, čo to je DPH,“ kritizoval bývalý dvojnásobný premiér kauzu Roberta Fica a Roberta Kaliňáka na debate Denníka N o odkaze 17. novembra a aj o výsledku amerických volieb (videozáznam nižšie).

„Miestami som však nevedel, čo chcú povedať lídri protestov pred Bonaparte,“ kritizoval zároveň opozíciu. „Či chceli ľudí pobaviť, či sú nahnevaní, frustrovaní, alebo chcú len do politickej satiry vrátiť Milana Markoviča. Politika je aj remeslo. Slovenskou diagnózou je absencia lídrov a vízie.“

Prečo u nás doteraz nepotrestali veľkú korupciu

Nie je problém Slovenska, že za 27 rokov – ani za Dzurindových vlád – na Slovensku doteraz nepotrestali žiadneho korupčného politika, veľkého zlodeja?

„Takouto otázkou stierate rozdiel období, keď pán Mečiar predával za jedno euro, s časmi, keď sme Rezešovcov vyhadzovali,“ reagoval Dzurinda. Odmietal tiež, že by bol hlavným vinníkom Gorily – naopak, SIS podľa neho pod ním pracovala tak, ako mala.

„Niečo je v nás zakliate, že v trojuholníku policajt, prokurátor, sudca sa nič nedotiahne. Možno je Slovensko príliš malé, možno je tu papaláš nedotknuteľný,“ povedal.

Keby sa táto vláda zbavila klientelistickej záťaže, mohla by byť efektívnejšia, hodnotil Ficovu vládu Martin Bútora, poradca prezidenta Andreja Kisku. Aj éra Mikuláša Dzurindu však zostáva zaťažená kauzami, hovorí.

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Kto je silnejší: Trump alebo Putin?

„Môžeme fňukať, alebo tomu porozumieť,“ povedal Dzurinda o výsledku amerických volieb.

„Je to šupa, bola to veľká pecka. Ale ukázalo sa, že demokracia a pluralita funguje. Sedemdesiat rokov po tom, ako nám Amíci pomohli Marshallovým plánom, by však Európa mala byť v kondícii, aby sme brali omnoho viac zodpovednosti do svojich rúk.“

Príchod Donalda Trumpa môže podľa Dzurindu Európu nakopnúť, podľa neho aj musí. Varuje napríklad pred nepokojnou Afrikou, odkiaľ predpovedá novú migračnú vlnu.

„V Egypte to vrie. Všimli ste si, kde bola Angela? V Mali, v Nigeri. To keď sa pohne, hlavu si nedobehneme. Ich ochrana bude stáť veľké peniaze. Amíci dajú, ale ako číslo dva,“ vraví Dzurinda. Zasiahnuť podľa neho musí Európa.

Dzurinda hovorí, že Trump možno prepustí Rusku Sýriu a aj Ukrajinu. Aj tak však neverí v ich úplné spojenectvo. „Bude to problém pre Putina. Ten zúfalo potrebuje nepriateľa. Situácia v Rusku je veľmi zlá a Putin sa drží toho, že je bojovníkom proti Amerike. Potrebuje to. Preto sa mi zdá, že tak ľahko si s Trumpom netľapnú,“ hovorí Dzurinda.

Aj tak podľa neho Európa potrebuje spoločnú armádu a pripraviť sa na to, že napríklad Ukrajinu už za ňu Amerika riešiť nebude.

Ak si Trump myslí, že Putina prekabáti, mýli sa, varuje zasa Bútora. Nového amerického prezidenta podľa neho bude kontrolovať a brzdiť Republikánska strana, no Amerika sa podľa neho môže uzavrieť.

Sme trápni s odmietaním moslimov

„Prečo Robert Fico neprišiel s elegantnejšou hrou pri utečencoch? Už sme trápni. To je nemorálne, neperspektívne, neponúkať nič,“ vraví bývalý premiér Mikuláš Dzurinda. Kritizoval tiež odmietanie islamu, vraj nezlučiteľného s našou kultúrou, čo bola jasná narážka na predsedu SaS Richarda Sulíka.

Európa podľa Dzurindu očakáva, že Slovensko bude konečne plniť svoje záväzky v NATO a dá 2 % na armádu, keď už nie sme v prvej línii ohrozenia migrantmi a hovoríme o odmietaní moslimov.

Jediný výrok Donalda Trumpa, ktorý mu bol sympatický, je vraj ten, že Európa by sa v obrane mala spamätať.

„Sám som išiel do profesionalizácie armády. A nie som si istý, či sme urobili dobre,“ žartoval Dzurinda.

Žarty si tiež robil z pojmu „efektívna solidarita“, s ktorým premiér Fico prišiel na bratislavskom samite pri téme utečencov.

Video: Záznam z debaty s Dzurindom a Bútorom

A teraz Trump alebo Fico?

„Môže nás to ohroziť, je to vážne. Narušuje sa koncept liberálnej demokracie a bezpečnostnú architektúru vybudovanú po druhej svetovej vojne,“ hovorí o víťazstve Donalda Trumpa Martin Bútora, ktorého moderátor Lukáš Fila predstavil ako „napriek všetkým facebookovým klebetám ešte stále poradcu prezidenta Andreja Kisku“ v reakcii na tvrdenia, že ho prezident prepustil za snahu kritizovať premiéra Roberta Fica.

Najmä vulgárny spôsob americkej kampane podľa Bútoru zanechá stopu a nenávisť a vulgarita sa môže preniesť aj k nám.

„Nech je Robert Fico akýkoľvek, nie je to Trump,“ reagoval Martin Bútora na odpovede Mikuláša Dzurindu, že by síce nešiel pracovať pre slovenského premiéra, ale za jasných podmienok by prijal ponuku Donalda Trumpa.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Vydavateľ Denníka N Lukáš Fila, bývalý premiér Mikuláš Dzurinda a poradca prezidenta Martin Bútora na debate Denníka N. Foto N – Tomáš Benedikovič

Obamu musím aj pochváliť

Do akej miery je silný Putin i vinou ústupkov Baracka Obamu a aj Hillary Clintonovej?

„Najskôr som bol čierno-bielo naštvaný na Obamu, že nechal Putina vkĺznuť do Sýrie. No podarilo sa mu dosiahnuť, že Iračania sú sami aktívni. Došlo im, že sa sunniti a šíiti nemôžu donekonečna navzájom vraždiť, a sú v prvej línii proti Islamskému štátu,“ hovorí Dzurinda.

Oceňuje tiež „partnerský tón“ Baracka Obamu, hoci sú mu sympatickejší republikáni. „No z resetovania vzťahov s Ruskom, z toho ma išiel trafiť šľak. A to, že si šiel po Nobelovu cenu mieru. Putina provokuje slabosť a Obama v úvode istý druh slabosti ukázal.“

Z dvojice Trump – Clintonová sa podľa bývalého premiéra Putin viac bál Clintonovej, krátkodobo je pre nás Trump horší.

„Keď je doba neistôt, doba nepredvídateľných lídrov, každá krajina sa bude chcieť zariadiť podľa seba. Ich záujmy sa môžu stavať proti sebe,“ vraví Martin Bútora.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie