Denník N

Odolnosť baktérií proti niektorým antibiotikám v EÚ rastie, varujú experti

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Ak sa s problémom odolnosti proti antibiotikám nepopasujeme, môžeme sa vrátiť späť do čias, keď aj najjednoduchšie operácie neboli možné.

Odolnosť baktérií proti väčšine antibiotík v Európskej únii minulý rok rástla, vyplýva to zo správy Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb.

Uverejnili ju pri príležitosti 9. Európskeho dňa povedomia o antibiotikách, pripadá na piatok 18. novembra.

Obzvlášť sa zvýšila odolnosť baktérií proti antibiotikám, ktoré sa používajú na liečbu závažného zápalu pľúc, keď iné lieky zlyhali. Pri baktérii Klebsiella pneumoniae, ktorá je zodpovedná za nebezpečné infekčné ochorenie zápalu pľúc, stúpla minulý rok odolnosť proti antibiotikám klasifikovaná ako CRE z 6,2 percenta na 8,1 percenta. Ide o antibiotiká, ktoré sa používajú ako posledná inštancia pri liečbe choroby.

Zvyšuje sa aj odolnosť baktérií E. coli proti antibiotikám. Môžu viesť k viacerým zápalom, okrem iného zápalu močových ciest.

Spotreba antibiotík v nemocniciach sa zvýšila v niektorých štátoch EÚ, spotreba antibiotík v komunite poklesla v šiestich členských štátoch, vyplýva zo správy.

Naliehavý problém

Vytenis Andriukaitis, komisár pre zdravie a bezpečnosť potravín, povedal: „Odolnosť antibiotík patrí medzi najviac naliehavé zdravotnícke problémy našej doby. Ak sa s problémom nepopasujeme, môžeme sa vrátiť späť do čias, keď aj tie najjednoduchšie operácie neboli možné. Ešte viac by to platilo pre transplantáciu orgánov, chemoterapiu pacientov s rakovinou a intenzívnu starostlivosť.“

Andrea Ammonová, riaditeľka Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb, vraví: „Odolnosť baktérie Klebsiella pneumoniae nám v Európe robí čoraz väčšie starosti. Viac ako tretina zložiek, ktoré sme skúmali, bolo odolných proti aspoň jednej antibiotickej skupine. Kombinovaná odolnosť proti viacerým antibiotickým skupinám bola bežná.“

Ammonová dodala: „Pokles spotreby antibiotík v komunite v šiestich krajinách je pozitívny signál a ukazuje, že antibiotiká začíname používať obozretne. Uvážené používanie takýchto liekov, ako v nemocniciach, tak v komunitách medzi ľuďmi, predstavuje základný kameň, aby zostali aj naďalej účinné.“

Úmrtia na rezistentné baktérie

Minulý rok magazín Nature písal, že vo svete spotreba antibiotík rastie, medzi rokmi 2000 až 2010 to bolo až o 30 percent. Ak sa antibiotiká používajú nadmerne, aj pri nachladnutí alebo chrípke (ide o vírusové, nie bakteriálne ochorenie), ich účinnosť klesá (prieskumy ukazujú, že až 57 percent Európanov nevie, že antibiotiká nezaberajú na vírusy spôsobujúce nachladnutie či chrípku).

Americké Centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb uvádza, že až polovica všetkých antibiotík v Spojených štátoch sa predpisuje zbytočne. Na choroby spojené s odolnosťou proti antibiotikám zomrie ročne asi 23-tisíc Američanov.

„V Európskej únii zomiera ročne 25-tisíc ľudí na ochorenia spôsobené rezistentnými baktériami,“ povedal prednedávnom pre Denník N vedec Tomáš Mackuľak z STU.

Znižujú predpisovanie lekármi

Nedávno sme písali, že psychológovia vymýšľajú spôsoby, ako znížiť predpisovanie antibiotík lekármi. Zašlú im napríklad list o množstve antibiotík, ktoré predpísali oni sami a ich kolegovia. Tých, ktorí predpisovali antibiotiká obozretne a najmenej, pochvália.

Pretože sú ľudia sociálne tvory a neustále sa s druhými porovnávajú, prispôsobili sa lekári, čo zaostávali, svojim „idolom“ a podľa ich vzoru začali aj oni predpisovať antibiotiká menej. Intervencia trvala rok a pol, na jej konci vedci znížili zbytočné predpisovanie antibiotík o 81 percent.

Pri príležitosti Európskeho dňa povedomia o antibiotikách, ktorý pripadá na 18. novembra, sa v Európskej únii a ďalších krajinách koná viacero aktivít určených na informovanie o obozretnom používaní antibiotík.

Ako si budovať hlboké vzťahy bez osamelosti? Kúpte si knihu Umenie blízkosti – rozhovory Moniky Kompaníkovej s psychológom Jánom Hrustičom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Zdravie

Teraz najčítanejšie