Denník N

Ďakujem

Pamätníci novembra ’89, ktorí si napriek doterajším sklamaniam vo štvrtok prišli pripomenúť výročie revolúcie, sú dôkazom, že je za koho bojovať.

Autorka je podpredsedníčkou NR SR

Ani som netušila, ako veľmi ma dojme dav na námestí SNP v Bratislave, sviečky v rukách skutočných pamätníkov novembra ’89. Vtedy bojovali v mraze a snehu, včera spomínali v daždi. Pozerala som sa do ich tvárí a sama seba sa pýtala, kde berú tí ľudia silu, nádej a vieru v lepší zajtrajšok. Koľko vlád ich už počas tých 27 rokov sklamalo? Ako sa im podarilo zostarnúť a nezatrpknúť? Na krajinu, na nás – politikov.

Sú to predsa ich deti, deti ich generácie, ktoré ponovembrové dianie, klientelizmus a korupcia vyhnali za hranice. Sú to oni, dnes v dôchodkovom veku, ktorí sa celé desaťročia prizerajú tunelovaniu verejných peňazí, svojich peňazí, gaunermi, ktorých sa v ’89. roku nepodarilo vyštrngať z krajiny. Gaunermi, ktorých zrodil komunizmus, a ktorých skutočná šanca beztrestne kradnúť, paradoxne, prišla až po jeho páde. Sú to oni, ktorých dnes predseda tých gaunerov uráža tým, že im pred Vianocami podhodí z toho, čo ešte nestihli ukradnúť, almužnu – vianočný dôchodok a vlaky zadarmo.

Sú to oni, ktorí videli vraždu Remiáša, únos Kováča ml., prenasledovanie novinárov, výbuchy áut nepohodlných, zneužívanie spravodajskej služby, opáleného Lexu po návrate z Afriky, privatizáciu, kde za korunu nakupovali hlavohruďoví primitívi a prosperujúce podniky a zostala po nich spúšť rozpadávajúcich sa budov a nezamestnaných rodín v hladových dolinách.

A sú to oni, čo sa dnes prizerajú rozpadu právneho štátu, za ktorý bojovali. Štátu, v ktorom minister podozrivý z korupcie vedie políciu, oligarchovia sú cez úplatných ministrov a vysokých štátnych úradníkov prisatí na štátny rozpočet, z ktorého živia svoje silikónové rodinné klany a kupujú si vily na Belize. Peniaze vysávajú tak nenásytne, že oni, tá generácia novembra ’89, nemá ako a kde na úrovni starnúť, lebo nie sú peniaze na dôchodky, na sociálne služby, ani na nemocnice, pred bránami ktorých zomierajú mladí aj starí, lebo nieto prístrojov, nieto lekárov, sestier.

Povedzte mi, kde po toľkých rokoch beriete tú vieru, že sa ešte nájde politik, ktorý vám prinesie lepší ZAJTRAJŠOK? Včera ste na tom námestí hľadali vieru v nás. A možno ani netušíte, že tú vieru ste priniesli vy nám. Vieru, že je za koho bojovať. ĎAKUJEM.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie