Denník N

Šimečka má pravdu. V Európe prebieha súboj civilizácií

Liberálna demokracia, tak ako si ju slovenskí liberáli vysnívali, sa skôr alebo neskôr skončí. Ide o to, kto ju nahradí.

Autor je podpredsedom hnutia Sme rodina a poslancom NR SR

Martin M. Šimečka vo svojom článku „Podobne ako v Novembri…“ vyjadril názor, že v Európe rastie počet ľudí, ktorí chcú povaliť liberálnu demokraciu. Má pravdu, sám som jedným z nich. Liberálnu demokraciu považujem za pokrytecký systém, ktorý spôsobuje čoraz väčší politický, ekonomický aj morálny úpadok Západu.

Liberálna demokracia je systém, ktorý vyrástol na osvietenstve a Francúzskej revolúcii. Lenže najdôležitejším symbolom Francúzskej revolúcie je gilotína a nie ľudské práva. Masový teror v mene pokroku a ľudských práv, znárodnenie súkromného majetku, potlačovanie náboženskej slobody, agresívne vojny šíriace vlastnú ideológiu – toto všetko nevymysleli komunisti v sovietskom Rusku ani komunisti v Česko-Slovensku po februári 1948. Vymysleli to francúzski revolucionári po roku 1789.

Osvietenstvo, Francúzska revolúcia a liberálna demokracia sú popretím identity západnej civilizácie, ktorá je založená na kresťanstve. Od osvietenstva prebieha v Európe súboj tradičnej kresťanskej civilizácie a nových barbarských kontracivilizácií. Francúzski jakobíni, ruskí komunisti, nemeckí nacisti aj súčasní liberálni neomarxisti majú spoločnú jednu zásadnú vec: rozbíjajú a potláčajú našu kresťanskú civilizačnú identitu. Dnes to robia v mene liberálnej demokracie.

Problém opustenosti

My ľudia sme spoločenské tvory. Šťastie a pokoj duše vieme nájsť iba vo vzťahu. Vo vzťahu s Bohom alebo vo vzťahu s inými ľuďmi. Potrebujeme byť nielen „JA“, ale aj „MY“. Potrebujeme byť súčasťou čohosi, čo nás presahuje, či už je to rodina, rod, národ, civilizácia, alebo Cirkev. Tieto spoločenstvá vytvárajú našu identitu. Lenže v osvietenstve nám začali túto identitu rozbíjať.

Najskôr nás začali presviedčať, že Boh neexistuje. A ak aj existuje, jeho existencia nie je pre človeka podstatná. Časť z nás tomu uverila, nechali sme si vziať časť nášho ja, ale ešte stále nám zostala civilizácia, národ, rod a rodina. Po páde monarchií boli potlačené rodové tradície, ale stále nám ešte zostala civilizácia, národ a rodina. Nacisti oberali ľudí o civilizačnú identitu, komunisti oberali ľudí o národnú identitu, ale ešte stále nám zostala aspoň rodina. Dnešní neomarxistickí barbari nás chcú obrať o všetky „MY“: o národ, o rod, o rodinu aj o našu pôvodnú civilizáciu.

Národy sú vraj prežitkom, rodina je prežitkom a naša civilizácia je rovnako dobrá ako iné, ak nie sú tie iné civilizácie v skutočnosti lepšie. Európe reálne hrozí, že sa stane bydliskom opustených atomizovaných jednotlivcov, ktorí budú osamotení vo svojom živote. Bez identity, bez nádeje na šťastie a bez ľudskej dôstojnosti.

Sv. Ján Pavol II. povedal, že západná Európa už žije v postidentitnej dobe. Ak sa neomarxistickým barbarom podarí rozbitie identity Európanov dokončiť rozbitím identity Stredoeurópanov, celá Európa zostane bezbranná. Ľudia bez spoločnej identity sa nedokážu brániť vonkajšiemu tlaku. Stanú sa ľahkou korisťou silnejších civilizácií, ktoré si vlastnú identitu strážia.

Národný demokratický štát a kresťanská civilizačná identita

Ak odmietam liberálnu demokraciu, to vôbec neznamená, že som za nejaký autoritatívny alebo totalitný režim. Samozrejme, že chcem žiť v demokratickom systéme, kde je vláda závislá od vôle ľudí. Samozrejme, že chcem, aby sme mali nezávislé súdy, aby tu bol systém viacerých politických strán. Samozrejme, že chcem chrániť ľudské slobody.

Ale povedzme si otvorene, toto vôbec neznamená, že sa musíme klaňať fetišu liberálnej demokracie. Naopak, som presvečený, že systém liberálnej demokracie je prežitý, pretože nemá žiadne nemateriálne jadro. Takzvané osvietenstvo a humanizmus sú prázdne pojmy. Sú odtrhnuté od vedomia a sŕdc ľudí, nikto nad nimi nezaplače, pretože nemajú žiadne posvätno, pre ktoré by stálo za to prinášať obete.

Systém liberálnej demokracie v Európe sa končí, pretože je založený iba na konzume. A európske ekonomiky už nie sú schopné garantovať rast konzumnej spoločnosti. Dokonca nie sú schopné brániť ani poklesu životnej úrovne väčšiny európskych krajín. Nemýľte sa, dámy a páni. Hodnoty liberálnej demokracie niečo hovoria iba veľmi úzkej skupine ľudí. Väčšinu ľudí si tento systém za posledných dvadsať rokov iba kupoval konzumom.

Ak hovorím, že liberálna demokracia nie je perspektívnym politickým systémom pre Slovensko, inšpirujem sa snáď nejakým Ruskom, Čínou alebo Singapurom? Vôbec nie. Tieto politické modely sú nám cudzie. My sme zvyknutí na úplne iné garancie slobôd.

Som presvedčený, že Slovensko má byť národným demokratickým štátom. Potrebujeme politický systém, ktorý má dušu. Ktorý rešpektuje našu civilizačnú príslušnosť, naše tradície, a ktorý je súčasne orientovaný na ľudí. Potrebujeme politický systém, ktorý posilňuje súdržnosť našej spoločnosti, a ktorý je založený na rovnováhe slobôd a povinností. Potrebujeme politický systém, ktorý je založený na rovnováhe medzi individuálnymi a celospoločenskými záujmami. Potrebujeme spoločnosť, ktorá nie je iba množinou osamotených a smutných JA. Potrebujeme spoločnosť, kde je rovnováha medzi JA a medzi MY.

Hovorím to veľmi otvorene: liberálna demokracia nie je schopná zabrániť rozpadu národných spoločností. Liberálna demokracia nie je schopná ani nahradiť národné štáty akousi eurospoločnosťou. Preto potrebujeme národný štát, založený na kresťanskej civilizačnej identite.

Slovenský liberálny omyl

Slovenskí ľavicoví liberáli sa mýlia v jednej zásadnej veci: svoj ideálny politický systém zhmotnený v liberálnej demokracii považujú za cieľ. Lenže akýkoľvek politický systém je iba prostriedkom k tomu, aby mohli ľudia čo najlepšie žiť. Som presvedčený, že dobrý politický systém by mal ľuďom zabezpečovať čo najvyššiu úroveň slobody, bezpečnosti a dôstojnej životnej úrovne.

Liberálna demokracia politickou korektnosťou slobodu neustále zužuje. Bezpečnosť v podaní liberálnej demokracie sa stáva v Európe ilúziou. A dôstojná životná úroveň pre široké vrstvy obyvateľstva sa vinou nenažranosti finančných a politických elít stáva iba spomienkou.

Liberálna demokracia, tak ako si ju slovenskí liberáli vysnívali, sa skôr alebo neskôr skončí. Ide o to, kto ju nahradí. Môžu to byť blázni a fanatici, ktorí budú zo spoločnosti vylučovať každého, kto sa im nebude páčiť. Alebo to budeme my, národní demokrati chrániaci našu kresťanskú civilizačnú identitu.

Napriek tomu, že nám nadávate do fašistov alebo fundamentalistov, my ako demokrati rešpektujeme slobodu každého člena nášho národného spoločenstva. Bez ohľadu na to, či je liberál, alebo marxista. Pre mňa osobne je slovenský liberál alebo marxista dôležitejší ako Donald Trump alebo Vladimir Putin. V našej predstave sme všetci na Slovensku rodina. A hoci sa rodina niekedy poháda, napriek tomu stále platí: Musíme si pomáhať.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie