Denník N

Procházka prežíva ďalší pád, v Luxemburgu ho odmietli

Foto N – Vladimír Šimíček Radoslav Procházka má za sebou turbulentný rok. Nevyšiel mu ani Luxemburg.
Foto N – Vladimír Šimíček Radoslav Procházka má za sebou turbulentný rok. Nevyšiel mu ani Luxemburg.

Aktualizované 12:33. Bývalý šéf Siete Radoslav Procházka nebude sudcom v Luxemburgu s rozprávkovým platom. Má za sebou turbulentný rok. Hodlal sa stať premiérom, vo voľbách však pohorel a pre klamstvá začal byť na smiech. Z parlamentu odišiel, keď kalkuloval s prestížnou funkciou.

Radoslav Procházka (44) po spackanej politickej kariére utrpel ďalšiu porážku. Neobsadí prestížnu funkciu sudcu v Luxemburgu s mesačným zárobkom 20-tisíc eur. S príplatkami mohol ročne dostávať vyše 310-tisíc eur. Ide o jedno z najlepšie platených miest v Európskej únii.

Podľa informácií Denníka N ho včera v poradnom výbore Rady EÚ definitívne odmietli.

Neúspešne sa uchádzal o post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ, ktorý by zastával šesť rokov. Procházku pred niekoľkými týždňami vypočul poradný výbor Súdneho dvora, ktorý podľa neoficiálnych informácií nepresvedčil. Čo ho definitívne odpísalo, zatiaľ nie je známe.

Procházka pre portál hnonline.sk reagoval, že dôvody odmietnutia nepozná a ani po nich nebude pátrať, ďalší postup necháva na vládu. „Celá táto moja situácia, ktorá sa začala výsledkom volieb, je niečo, čo v mojom živote muselo prísť, som rád, že to prišlo, a vyjdem z toho silnejší, ako som bol predtým. Všetkým, ktorí mi držali palce, a mňa samého prekvapilo, koľko tých ľudí bolo, ďakujem,“ uviedol bývalý líder Siete.

Slovensko teraz bude musieť prísť s novým kandidátom. Procházku vybrala v tajnom hlasovaní Súdna rada, ktorá vo svojom stanovisku napísala, že výber u nás bol férový a transparentný a keďže konečný výber sudcov v Luxemburgu je neverejný, je ťažké vyjadriť sa k jeho činnosti.

Až keď Procházkovi krachovala politická kariéra a rozpadala sa strana Sieť, ktorú založil, začalo sa jeho meno spomínať v súvislosti s dôležitým postom v Luxemburgu, ktorý sa Slovensku dlhšie nedarí obsadiť. V septembri prešiel súdnou radou, o pár dní jeho kandidatúru schválila tretia vláda Roberta Fica, ktorú ešte ako šéf Siete na jar zostavoval.

Procházka popieral, že funkcia mala byť preňho trafikou. „Mohlo by sa to považovať za trafiku, ak by tam nebolo zázemie pre túto ambíciu. Moju odbornú pripravenosť však nikto nespochybňuje,“ povedal v septembri pred Súdnou radou.

Video: Procházka pred voľbami počítal s tým, že bude premiér
autorka: Martina Koník

Kaliňák o morálnych kvalitách

O sudcovskú funkciu sa uchádzal aj napriek kritikom, ktorí poukazovali, že nemá dostatočný morálny kredit na takú významnú pozíciu. Preslávil sa viacerými klamstvami, najznámejším sa stalo jeho zapieranie povolebnej návštevy Úradu vlády, kde sa stretol s podpredsedom Smeru Robertom Kaliňákom.

Práve Kaliňák obhajoval výber Procházku tým, že má dobrý morálny profil. Sám pritom tento rok čelí obrovskej kritike pre daňový škandál podnikateľa Ladislava Bašternáka, s ktorým v minulosti obchodoval. Ministrovi vnútra Kaliňákovi neprekážalo, že Procházka verejne klamal a bol ochotný si platiť prezidentskú kampaň aj z neoficiálnych zdrojov. „Nemôžete vždy spájať úplne politiku s odbornou činnosťou. V politike ste konfrontovaní často s názormi, ktoré majú dva druhy odpovedí, a novinári si väčšinou vyberú tú, ktorá nie je celkom pravdivá,“ rozprával Kaliňák.

Premiér Robert Fico (Smer) dnes povedal, že rozhodnutie súdu v Luxemburgu akceptuje. „Ja som pána Procházku podporil aj ako predseda vlády. Čo sme mohli urobiť zo strany vlády, sme aj urobili.“ Podľa predsedu vlády pravdepodobne platí, že ak sa človek politicky angažuje, môže byť problém obsadiť takýto post, lebo právnické pozície sú vnímané veľmi neutrálne.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská z Mosta-Híd sa cítila pri nominácii Procházku rozpoltená, no vo vláde zaňho zdvihla ruku. Jeho neúspech v Luxemburgu v utorok nechcela komentovať, čaká na oficiálne zdôvodnenie. „Ak je to tak, samozrejme, je to situácia, ktorá neteší,“ reagovala ministerka.

Ako berie, že ho vo vláde podporila? „Nezbavujem sa zodpovednosti, samozrejme, ale chcela by som vidieť zdôvodnenie. Podľa mojej mienky to všetci potrebujeme v tejto na Slovensku nie ľahkej personálnej otázke,“ uviedla Žitňanská pre Denník N.

Video: Zaskočený Procházka po voľbách zapieral Smer
autorka: Martina Koník

Vzostupy a pády

Nik zo slovenských politikov neprežil taký turbulentný rok ako Procházka. Začiatkom roka sa jeho Sieť objavovala v predvolebných prieskumoch hneď za Smerom ako druhá najsilnejšia strana. V marcových voľbách však zažila fiasko, len tesne sa dostala do parlamentu s 5,6 percenta. Procházkovi sa rozplynuli premiérske ambície a veľmi rýchlo súhlasil s účasťou v koalícii s Robertom Ficom, Andrejom Dankom a Bélom Bugárom, len aby Sieť bola súčasťou vlády. Strana sa mu hneď začala štiepiť.

Do poslednej chvíle v lete napínal, či bude na sneme Siete opäť kandidovať za predsedu strany. Nakoniec o stoličku nebojoval. Keď ho nahradil vtedajší minister dopravy Roman Brecely, zostal zaskočený. Jeho bezprostrednú reakciu pred spolustraníkmi zachytil mikrofón TA3: „Ja idem do prdele, nedá sa s vami robiť. Krízový manažér, kokos, vám musí j…ť, chlapi, fakt, vám musí j…ť,“ nadával Procházka.

Strana sa ďalej rozpadala, až ju vo vláde pohltil Most-Híd a začala vládnuť iba trojkoalícia.

Na konci októbra Procházka oznámil, že odchádza z parlamentu aj zo Siete a ide sa venovať advokátskej práci. Predtým pritom vyhlasoval, že sa poslaneckého mandátu vzdá až v momente, keď v Luxemburgu uspeje. Štáty zvyčajne nenavrhujú za sudcov politikov, pretože kandidáti majú byť nezávislí a nestranní.

Video: Po konci na čele Siete vulgárne vynadal kolegom
autorka: Martina Koník

Sulík: Tragéda národa potrebovali odpratať

Proti nástupu Procházku do zahraničia vystupoval šéf SaS a europoslanec Richard Sulík, ktorý do Luxemburgu odoslal list upozorňujúci na jeho nízky morálny kredit a netransparentné financovanie jeho prezidentskej a parlamentnej kampane. Pre Sulíka bola záležitosť od začiatku jasná: „gazda zvoral, čo mohol, je tragédom národa“, a tak ho potrebovali „chudáka“ niekam odpratať. Sudcom podľa neho nesmie byť klamár.

Slovensko je poslednou krajinou Únie, ktorá post sudcu nemá obsadený. Pôvodnú nominantku Máriu Patakyovú v Luxemburgu tiež zamietli, lebo dostatočne neovládala francúzštinu.

Poradný výbor Súdneho dvora od roku 2010 zamietol už 12 kandidátov, medzi iným aj Malte či Grécku.

Všeobecný súd so sídlom v Luxemburgu zriadili v roku 1989, aby sa odbremenil Súdny dvor. Skladá sa najmenej z jedného sudcu za každý členský štát. V prvom stupni rozhoduje o žalobách podaných fyzickými alebo právnickými osobami, ktoré smerujú k zrušeniu aktov inštitúcií, orgánov a agentúr Európskej únie. Rieši aj žaloby členských štátov proti Európskej komisii či žaloby týkajúce sa náhrady škody spôsobenej inštitúciami EÚ.

Video: Ako Procházka s Matovičom dohadoval daňový únik
autorka: Martina Koník

Radoslav Procházka

Narodil sa 31. marca 1972 v Bratislave. Je advokátom a vysokoškolským pedagógom. Začínal v KDH, cez ktoré vstúpil do politiky. V roku 2014 už ako nezávislý kandidát prekvapivo skončil ako tretí v prezidentských voľbách. Potom založil vlastnú stranu Sieť.  Nahrávka s lídrom OĽaNO Igorom Matovičom odkryla, že chcel časť prezidentskej kampane platiť načierno. Problémy mal aj s vysvetľovaním, odkiaľ Sieť vzala peniaze na nákladnú parlamentnú kampaň. V politike sa preslávil viacerými klamstvami, napríklad keď zapieral návštevu úradu vlády krátko po marcových voľbách. Na konci októbra sa vzdal členstva v Sieti a odišiel z parlamentu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie