Denník N

Islam nie je náboženstvo, ale ideológia, sme vo svetovej vojne, tvrdí generál, ktorý má radiť Trumpovi

Michael Flynn bude radiť Trumpovi aj v Bielom dome. Foto – TASR/AP
Michael Flynn bude radiť Trumpovi aj v Bielom dome. Foto – TASR/AP

Národným bezpečnostným poradcom sa má stať Michael Flynn, ktorý sedel na galavečere kremeľskej televízie RT vedľa Putina.

Donald Trump si do Bieleho domu vybral ďalšie meno, ktoré naznačuje, že ako prezident bude presadzovať to, čo v kampani. Tentokrát sa to týka zahraničnej politiky.

Po bývalom šéfovi alternatívneho pravicového portálu Breitbart Stevovi Bannonovi, ktorého si vybral za hlavného stratéga, si na vplyvný post národného bezpečnostného poradcu zvolil Michaela Flynna. Vyslúžilého trojhviezdičkového generála, ktorý sa však na svet pozerá inak ako väčšina generálov v americkej armáde.

Podľa Flynna je najhlavnejším problémom, ktorému Amerika čelí, radikálny islam. Samotný islam nevidí ako náboženstvo, ale ako politickú ideológiu. „Islam je politická ideológia a v tejto krajine sa maskuje za náboženstvo,“ povedal pre Politico.

Svetová vojna

Podľa neho sú Spojené štáty vo „svetovej vojne“ s radikálnym islamom. Tento označuje za rakovinu moslimských krajín a vyčíta súčasnej vláde, že sa drží politickej korektnosti a bojí sa to nazvať pravými menami.

„Strach z moslimov je racionálny,“ napísal tiež na Twitteri. Mnohí tento jeho postoj kritizujú, že vytvára civilizačnú vojnu, ktorá nahráva radikálom, ako sú islamisti z Dáišu.

Podľa zdrojov Reutersu Michael Flynn ponuku prezidenta Trumpa prijme. Ide podľa Washington Postu o najvplyvnejší post v Bielom dome týkajúci sa národnej bezpečnosti. Človek má pod sebou stovky podriadených a má možnosť formovať každú zahraničnopolitickú tému.

Trojhviezdičkovému generálovi Michaleovi Flynnovi nikto nemôže vyčítať neskúsenosť. Podľa New York Timesu kedysi patril medzi najrešpektovanejších vojenských dôstojníkov svojej generácie.

Slúžil v Afganistane a Iraku ako poradca pre spravodajské služby. V roku 2012 ho vymenovali na čelo americkej vojenskej kontrarozviedky – vojenskej CIA. Tam však vytrval iba dva roky, keď ho vyhodili. Podľa uniknutého emailu Colina Powella musel odísť, pretože „nepočúval, bol zlý manažér a bol tvrdý na podriadených“. Flynn tvrdil, že sa porúčal pre svoje nonkonformné názory na radikálny islam.

Vzťah s Ruskom

Medzi krajiny, ktoré podľa neho pomáhajú radikálnemu islamu vo svete, patrí podľa neho aj Rusko. Jeho názor na Rusko je však komplikovanejší a podobá sa Trumpovmu. Podľa neho by mala Amerika v boji proti islamským radikálom spolupracovať s Ruskom podobne ako počas druhej svetovej vojny v boji s Hitlerom.

„Vidím vzťah s Ruskom ako potrebný pre USA,“ povedal pre Washington Post.

Vlani v decembri sa zúčastnil galavečere pri príležitosti 10. výročia vzniku RT, čo je ruská vládna televízia, ktorá do sveta šíri kremeľský pohľad na svet. Mnohí ho za to kritizovali. Bola to platená cesta a Flynn na večeri sedel vedľa ruského prezidenta Vladimira Putina.

Fotografie s americkým generálom podľa amerických médií Kremeľ využil na svoje PR. Flynn kritiku odmietal s tým, že nevidí veľký rozdiel medzi RT a CNN či MSNBC.

Za jedným stolom s Vladimirom Putinom na galavečeri v Moskve. Foto - tasr/ap
Za jedným stolom vedľa Vladimira Putina na galavečeri v Moskve. Foto – TASR/AP

Generál má tiež podobne kritické názory na NATO ako Trump. „Prečo tri štvrtiny členov NATO neplatia toľko, čo majú? Musia platiť svoju čiastku. Pre tieto krajiny sme posledné polstoročie urobili veľa,“ povedal pre Washington Post.

33 rokov v armáde

Michael Flynn sa narodil v štáte Rhode Island, do demokratickej rodiny, sám je stále registrovaný ako demokrat. V armáde si odslúžil 33 rokov. Po vynútenom odchode do dôchodku sa nedržal zvyklostí vyslúžilých generálov nekomentovať rozhodnutia. Často kritizoval Obamu, pod ktorým slúžil, vyčítal mu, že je príliš politicky korektný a nepomenúva hlavné nebezpečenstvo, ktorému podľa neho Amerika čelí – radikálny islam.

Michael Flynn (58)

  • vyslúžilý trojhviezdičkový generál
  • slúžil v tajných službách v Afganistane a Iraku
  • bol šéfom americkej vojenskej kontrarozviedky (2012 – 2014)
  • radil Donaldovi Trumpovi v kampani
  • má byť  národným bezpečnostným poradcom budúceho prezidenta

Okrem iného v tomto období založil poradenskú a lobistickú spoločnosť Flynn Group, ktorú momentálne riadi jeho syn. Lobovať mala aj v prospech tureckej vlády.

Presne počas volebného dňa vyšiel jeho komentár na portáli The Hill, kde silno kritizoval tureckého klerika Fethullaha Gülena, ktorého turecký prezident Erdogan obviňuje z puču z tohto leta. Následne nato zatváral novinárov či politických kritikov. V článku sa Flynn postavil na stranu tureckého prezidenta Erdogana, Gülena označil za radikálneho islamistu a Američania by ho podľa neho mali vydať Turkom.

„Z tureckého pohľadu Washington kryje tureckého Usámu bin Ládina,“ napísal.

V kampani radil viacerým republikánskym kandidátom. V lete 2015 ho oslovil aj Donald Trump. Michael Flynn, registrovaný demokrat, rečnil aj na zjazde strany v lete, keď v rozhovoroch viackrát povedal, že Hillary Clintonovú by mali za jej emailovú aféru zatknúť.

Michael Flynn (vľavo) s Donaldom Trumpom. Foto - tasr/ap
Michael Flynn (vľavo) s Donaldom Trumpom. Foto – TASR/AP

Jeho meno sa spomínalo na post viceprezidenta, ktorým sa napokon stal guvernér Indiany Mike Pence.

Ak prijme pozíciu národného bezpečnostného poradcu, nebude ho musieť schváliť senát, kde by medzi republikánmi mohol mať problém prejsť. Trump ešte podľa Reutersu má na post ministra spravodlivosti vymenovať senátora z Alabamy Jeffa Sessionsa, tvrdého kritika migrácie, ktorý miliardára podporoval v kampani.

Šéfom CIA sa má stať Mike Pompeou, republikánsky kongresman z Kansasu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie