Denník N

Mala to byť nová SNS, ale nový je len Slota. Biznis ostal

Danko po voľbách 2012 prezval SNS vďaka Jánovi Slotovi, ktorý si ho vybral ako nástupcu. V ďakovnej reči vtedy Danko povedal, že Slota bude pre neho vždycky predsedom. Foto – TASR
Danko po voľbách 2012 prezval SNS vďaka Jánovi Slotovi, ktorý si ho vybral ako nástupcu. V ďakovnej reči vtedy Danko povedal, že Slota bude pre neho vždycky predsedom. Foto – TASR

Podľa posledných prieskumov je SNS opäť na scéne a o rok sa po voľbách môže stať koaličným partnerom Smeru vo vláde. Vo februári jej Polis nameral až 7 percent.

„Do politiky ste vstúpili ako úspešný advokát. Prečo? A prečo práve vo farbách SNS?“ Toľko prvá otázka redaktora štátnej agentúry TASR na predsedu Slovenskej národnej strany Antona Danka vo veľkom rozhovore v septembri minulý rok.

„Často som sa stretával s neprávosťou na súdoch… s podozreniami z korupcie. Uvedomil som si, že pokiaľ chce človek veci meniť, musí vstúpiť do politiky a pochopiť jej systém…,“ odpovedal politik, ktorý kedysi obhajoval nástenkový tender a podal trestné oznámenia na bývalého ministra vnútra Daniela Lipšica za to, že informoval o obvinení exministra SNS Igora Štefanova.

Inkvizítorom neodpovedá

Termín rozhovoru s Dankom potvrdila hovorkyňa okamžite. Potom sa ozval Danko. Chcel sa porozprávať, o čom rozhovor bude, aj preto, že on informácie o sebe dávkuje a nechcel by hovoriť všetko naraz, vrátane čísla topánok. „Vy ste škorpión?“ spýtal sa.

Chcel garancie, že rozhovor vyjde nielen na webe, ale aj v printe, presné číslo strany, autorizáciu a že si ho nahrá na kameru.

Napokon ho odmietol, neodpovedal ani na 20 otázok poslaných e-mailom a poslal varovanie: „Zdá sa, že vopred viete odpovede a nemá ísť o objektívny, ale o inkvizičný rozhovor, bez náznaku dodržania etiky… Pevne verím, že svoje tvrdenia budete mať overené tak, aby ste nezasiahli do mojich práv.“ Danko je predseda od roku 2012, kedy vystriedal Slotu.

vysledky

Kšefty za Slotu

„Pamätám si ho z čias vlády Vladimíra Mečiara, keď po skončení vysokej školy slúžil základnú vojenskú službu na ministerstve obrany v časoch ministra Siteka. Zvyčajne ho sprevádzal na zasadnutia grémia SNS a nosil mu aktovku,“ hovorí o Dankovi bývalá podpredsedníčka strany Anna Belousovová. V SNS sa objavil po voľbách 2006 ako asistent poslanca Rudolfa Pučíka. Danko ho kontaktoval cez známeho.

„Keďže som chcel mať jedného z asistentov právnika, ponúkol som mu spoluprácu. Po niekoľkých mesiacoch som mu ponúkol aj členstvo v SNS a on to prijal,“ povedal Pučík. Až neskôr sa vraj dozvedel, že predseda Ján Slota pozná Dankovcov ešte z čias privatizácie.

Belousovová, ktorá musela vyprázdniť kanceláriu v centrále strany ešte v roku 2010 na príkaz Slotu, napísala pred dvoma rokmi článok, v ktorom Dankovi vyčítala všetky kšefty, aké v strane mal. Nikdy ju nezažaloval.

V texte upozornila, že vzťah Danka so Slotom bol kedysi oveľa lepší ako po vylúčení Slotu zo strany. Dankova rodina privatizovala v rokoch 1996 až 1997 Lesostav Revúca za výrazne nižšiu cenu, ako bola hodnota spoločnosti. Dokazujú to aj oficiálne údaje z Fondu národného majetku.

Danko bol od roku 2000 do roku 2005 v dozornej rade spoločnosti SBS Dynasty Miroslava Gumana, ktorý sa spomína v spise Gorila. SIS svojho bývalého príslušníka Gumana podozrievala z kšeftovania s odposluchmi a napojenia na organizovaný zločin, voči čomu Guman viackrát protestoval. Ďalšia jeho firma Ciridis, kde Danko tiež pôsobil, mala obchodný spor s hokejistom Miroslavom Šatanom.

Počas vlády SNS so Smerom a s HZDS (2006 – 2010) bol Danko nominantom SNS v štyroch dozorných radách – v Slovenskej záručnej a rozvojovej banke, v Západoslovenskej energetike a v spoločnostiach Metro a Biont.

Ako právnik zarábal aj v ďalších spoločnostiach, ktoré ovládali nominanti SNS – na miestnom úrade v Rači, v Ružinove, vo Verejných prístavoch alebo v Záchrannej službe Košice.

Slovenská pošta, ktorá v rokoch 2006 až 2010 tiež spadala do Slotovho štátneho impéria, kúpila od Dankovcov v Revúcej za osem miliónov korún budovu pre svoju pobočku. Dodnes je budova nevyužitá, pretože vlastník susedného pozemku sa podľa hovorkyne pošty súdi o to, že časť budovy je na jeho pozemku.

Stíhajte Maďarov

„Ak si niekto myslí, že v SNS prebiehajú len kozmetické úpravy, tak sa hlboko mýli. Môžem vás ubezpečiť, že prebieha intenzívna debata o každej kauze,“ tvrdil Danko v marci 2013 po tom, čo predsedníctvo už pod jeho vedením navrhlo pozastaviť členstvo dvom bývalým ministrom Mariánovi Janušekovi a Igorovi Štefanovovi, ktorí sú obvinení v nástenkovom tendri.

prferencie

Danko pri hodnotení nástenky (súťaž za 12,7 milióna eur vyhlásenej na nástenke ministerstva za zatvorenými dverami) predviedol podobný obrat ako pri Slotovi. Dva roky predtým totiž ako prvý podpredseda na tlačovke hromžil na ministra vnútra Daniela Lipšica a štátneho tajomníka Maroša Žilinku (dnes prokurátor úradu špeciálnej prokuratúry), že informovali, ako prokuratúra vzniesla voči Štefanovovi obvinenie.

Podal na nich aj trestné oznámenie, lebo podľa neho neoprávnene nahliadli do spisu. O tom, čo sa zverejní, pritom rozhoduje vyšetrovateľ, a ten môže rozhodnúť aj tak, že informácie zverejní minister. Danko na tlačovke napríklad povedal, že „okrem Boha nemá nikto právo súdiť“ alebo že „čas ukáže, že treba urobiť všetko pre to, aby miliardári, ktorí vytvorili Híd, aby takí boli v budúcnosti stavaní pred súdy, a nie ľudia, ktorí obhajujú územnú celistvosť“.

Danko sa dnes našim Maďarom nevenuje, namiesto toho vystupuje prorusky. Strana vyzvala prezidenta Andreja Kisku, aby išiel na oslavy 70. výročia druhej svetovej vojny do Moskvy, a Danko vyhlásil, že konflikt na Ukrajine je výsledkom rozpínavosti EÚ a netreba ho vnímať čierno-bielo, prípadne obhajovať len „proamerické alebo len proruské postoje“. „V prvom rade by sme mali myslieť na naše slovenské záujmy.“

Podporil referendum Aliancie za rodinu a hlasoval trikrát áno.

Andrej Danko. Foto - TASR
Andrej Danko. Foto – TASR

Koaličný partner?

„Danko je dobrý herec a Slota mu naletel,“ myslí si Pučík o tom, prečo sa Danko po tom, čo pre Slotu roky pracoval, bývalého predsedu zbavil a nechal ho zo strany vylúčiť.

„Politika sa stála bábkovým divadlom, v ktorom si zahrajú len figúrky, ktorým to dovolia oligarchovia. Takou je aj Danko. Jeho „akcionári“ sa budú snažiť, aby preferencie SNS rástli a vytvára sa tak záchranná sieť pre Smer,“ hovorí Belousovová, ktorá má teraz stranu Národ a spravodlivosť.

Akoby už bola SNS koaličným partnerom, vníma neparlamentnú stranu televízia TA3 podnikateľa Ivana Kmotríka. Za prvé dva mesiace tohto roka bol Danko dvakrát v Téme dňa, trikrát v relácii V politike a dvakrát v Hlavných správach v šotoch s názvom SNS nechce islamizáciu a SNS za efektívnu samosprávu. Na porovnanie – predseda opozičného KDH Ján Figeľ bol v relácii V politike raz a v Hlavných správach takisto – so šotom o novom programe strany.

Keď Smer naposledy v rokoch 2006 – 2010 vládol aj s SNS, odvolal premiér Robert Fico koaličnému partnerovi päť ministrov pre podozrenia z korupcie a rozkrádania. SNS to strpela a z vlády neodišla.

Po desiatich rokoch sa môžu dejiny zopakovať. KDH bude možno znovu dlho rokovať o tom, či ísť do vlády so Smerom (aj keď kresťanským demokratom už chýbajú odporcovia tejto spolupráce, akými boli Vladimír Palko alebo Daniel Lipšic). Ak by to napokon predsedníctvo odhlasovalo – tak ako sa to stalo v roku 2006, Fico si bude môcť znovu vyberať. Pred desiatimi rokmi si namiesto KDH a SMK vybral SNS a HZDS.

Ako sa rozhodne teraz? „Stále platí, že Smer v princípe nikoho zo spolupráce nevylučuje. Vodítkom možnej budúcej spolupráce však zostávajú programový prienik a dohoda na zmysluplnom vládnom programe pre Slovensko,“ odpísal podpredseda strany a minister kultúry Marek Maďarič.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie