Denník N

Naozaj slobodný vysielač

Rádio vo veži. Foto – Michal Hvorecký
Rádio vo veži. Foto – Michal Hvorecký

Keď rádio straší vo veži.

Na jeseň som navštívil Halle na rieke Sále. Pozval ma Marold Langer-Philippsen, Nemec, ktorý sa z lásky presídlil na Slovensko a dnes pôsobí v oboch krajinách aj kade-tade po svete. Svoj život zasvätil rádiu, ktoré chápe ako umeleckú platformu. Fascinujú ho slovo a zvuk vo všetkých podobách a na najrôznejších prenosových zariadeniach. Ako libretista a režisér spolupracoval na dielach skladateľa Mareka Piačeka Kráľ duchov či Apolloopera. Skúma utópie, zlomové historické udalosti aj novú chudobu vo východnej Európe.

V Halle sa na mesiac zišlo sedemdesiat tvorcov z celého sveta, aby ukázali, že rádio zostáva výsostne aktuálne médium. Rozoznela sa botanická záhrada, viaceré kostoly aj obsadený dom v centre – od moderných rozhlasových hier až po odvážne zvukové inštalácie. Bohaté hudobné dejiny mesta formovali Bach aj rodák Händel.

Mimochodom, štúrovci nazývali Prešporok „malé Halle“. Viacerí z nich totiž študovali vo veľkom Halle, kde dodnes sídli významná univerzita. Štúr tam prišiel roku 1838 a pridalo sa k nemu viacero rovesníkov. Tam objavili Herdera a Hegla. Bez nemeckej inšpirácie by sa slovenské národné obrodenie rodilo dlhšie a ťažšie. Samo Bohdan Hroboň sa tam takmer stal ateistom, keď sa „v jeho duši strhla búrka, ktorá hrozila zničiť všetky túžby a nádeje mladosti aj sväté city srdca“.

Marold mi na spoznávanie mesta poskytol ideálne miesto. Svoje rádio umiestnil na vrchol Červenej veže, ktorá sa čnie 84 metrov nad Marktplatzom. V kostole trikrát kázal aj Martin Luther a v baroku tam vzniklo centrum evanjelického pietizmu, proti ktorému rebeloval ešte Hermann Hesse.

Po vyše dvesto klaustrofobických schodoch Marold vlastnoručne vyniesol kompletné zvukové štúdio aj menšiu knižnicu. Kedysi tam žila šesťčlenná rodina hlásiča požiarov. Marold si priestor nenechal len pre seba. Dvakrát za deň k nemu do výšky stúpali občania a do éteru rozprávali, čo mali na srdci. Spriaznenými rádiami a internetom sa signál šíril doďaleka. Ohlasy prichádzali až spoza oceána. Tomu hovorím naozaj slobodný vysielač.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie