Denník N

„Pozri sa, to si ty!“ Dostala som sa na titulnú stránku prestížneho vesmírneho časopisu

Článok Michaely Musilovej bol na titulnej stránke vesmírneho časopisu Room: The Space Journal. Reprofoto – N
Článok Michaely Musilovej bol na titulnej stránke vesmírneho časopisu Room: The Space Journal. Reprofoto – N

Na Medzinárodnom astronautickom kongrese povedal šéf Európskej vesmírnej agentúry, že „naším cieľom nie je Mars len navštíviť, ale usadiť sa na ňom“.

Autorka je astrobiologička a riaditeľka Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity

Medzinárodný astronautický kongres (International Astronautical Congress, IAC) je najprestížnejším a najväčším stretnutím hlavných hráčov kozmonautiky.

Kongres sa skladá z plenárnych zasadnutí, stoviek prednášok, veľkej výstavy vesmírnych firiem a inštitúcií a množstva stretnutí. V poradí už 67. ročník kongresu sa tento rok uskutočnil v mexickej Guadalajare.

Pri registrácií som dostala peknú kongresovú aktovku s mexickými dekoráciami. Vo vnútri bol okrem programu aj vesmírny časopis Room: The Space Journal. Kolegyňa vedľa mňa ukázala na jeho titulnú stranu a zakričala: „Pozri sa, to si ty!“

Na titulnej stránke

Naozaj. Môj článok sa im páčil natoľko, že mu dali takéto čestné miesto. Neskôr mi redakčná rada Room: The Space Journal ponúkla miesto redaktorky. Vraj som najmladšou autorkou článku pre časopis a veľmi by chceli, aby som im pomáhala s písaním a vybavovaním ďalších článkov, ako bol ten môj.

Mám veľké pokušenie to prijať, ale naozaj neviem, ako zmestím aj túto aktivitu do svojho už aj tak preplneného života.

Svetová cena kozmonautiky

Všetci účastníci sa tešili na slávnostné otvorenie kongresu. Vystúpili na ňom rôzne osobnosti kozmonautiky a odovzdali na ňom Svetovú cenu kozmonautiky (World Space Award). Udeľuje sa za mimoriadny prínos vesmírnej vede, technológiám, medicíne, právu alebo k pokroku vo svetovej kozmonautike.

Ocenenie zahŕňa medailu a príjemca je prijatý do osobitnej časti siene slávy Medzinárodnej astronautickej federácie (IAF). Cena sa udeľuje iba na základe nominácií dôstojníkmi a predsedami výborov IAF.

Zachránil raketový a kozmický priemysel

Tento rok ocenili bývalého generálneho riaditeľa Ruskej vesmírnej agentúry Roscosmos Jurija Kopteva. Koptev pracoval v rôznych podnikoch raketového a vesmírneho priemyslu až do roku 1992.

Po rozpade Sovietskeho zväzu sa stal jedným z iniciátorov založenia Ruskej vesmírnej agentúry, ktorú viedol 12 rokov. Agentúra na začiatku fungovala ako špeciálna centrálna agentúra, riešila raketové a kozmické záležitosti.

0zqqcakatr6fnpyqccnoxa
Foto – archív M. M.

Koptev zachránil celý raketový a kozmický priemysel počas reformácie v 90. rokoch. Takisto zabránil dezorganizácii vedeckého a technického priemyslu vesmírneho sektora. Na jeho podnet sa začali rozsiahle medzinárodné projekty Ruskej vesmírnej agentúry.

Patrí k nim spolupráca potrebná na rozbehnutie Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) a vypúšťanie ruskej rakety Sojuz z Guiana Space Centre, ktoré patrí Európskej vesmírnej agentúre (ESA).

Čínske plány

Potom na pódium prišli hlavy všetkých najväčších vesmírnych agentúr a diskutovali hlavne o budúcich vesmírnych projektoch. Viceprezident Čínskej akadémie vesmírnych technológií (CAST) Li Ming hovoril o plánoch vyvíjať komerčné družice diaľkového snímania a o plánoch komunikačnej konštelácie na nízkej orbite okolo Zeme.

V blízkej budúcnosti Čína plánuje niekoľko misií do vesmíru. Krajina bude testovať rakety schopné niesť ťažký náklad do vesmíru na budovanie vlastnej modulárnej vesmírnej stanice.

Na Mesiaci sa chceme usadiť

Generálny riaditeľ Európskej vesmírnej agentúry (ESA) Johann-Dietrich Wörner hovoril, že je osobne presvedčený, že by sa agentúra mala viac zapájať do astronautských programov a naďalej byť súčasťou misií na Medzinárodnej vesmírnej stanici.

Takisto chválil ambiciózne plány agentúry postaviť na Mesiaci „mesačnú dedinu“ a prepojil ich s plánmi NASA dostať ľudí na Mars (pre NASA je Mesiac odrazovým bodom v ceste na Mars).

Aktivitám pritakal šéf NASA Charles Bolden, ktorý chce spolupracovať s inými agentúrami, Číňanov nevynímajúc. Šéf NASA si myslí, že ľudia sa na Mars dostanú, len ak pôjde o medzinárodnú misiu doplnenú o súkromné firmy, ako je SpaceX.

S tým súhlasil Wörner a povedal, že „na Mars nepôjdeme, ako Američania išli na Mesiac“, čiže v jednorazových misiách a v konkurencií s ostatnými krajinami. „Naším cieľom nie je ho len navštíviť, ale usadiť sa na ňom.“

Hunger Games 2016

Na záver rušného dňa sme mali recepciu k otvoreniu Medzinárodného astronautického kongresu. Všetci sme očakávali nejakú luxusnú reštauráciu alebo honosnú halu.

Čakalo nás však parkovisko plné stánkov s rôznymi hrami, vyzeralo to ako v lunaparku. Povedala som si, že to je asi vhodnejšie miesto pre vesmírnych „geekov“ než nejaká formálna večera.

No potom som zbadala arénu na boxovanie. Vôbec som si nevedela predstaviť, ako sa tam mlátime. Vtom som si uvedomila, že nikde nie je jedlo. „Možno si ho musíme získať v aréne či výhrou v lunaparku,“ vravím si. „Vitajte v Hunger Games, verzii 2016. Tí Mexičania majú ale zmysel pre humor,“ pomyslím si.

Po prvý raz

Na záver dodajme, že Medzinárodný astronautický kongres organizuje Medzinárodná astronautická federácia (IAF), Medzinárodná akadémia astronautiky (IAA) a Medzinárodný inštitút kozmického práva (IISL).

Na podujatí som bola po prvý raz. Dostala som sa sem vďaka grantu pre budúcich vesmírnych lídrov (Emerging Space Leaders), ktorý som dostala od Medzinárodnej astronautickej federácie.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vesmír

Veda

Teraz najčítanejšie