Denník N

Ministerstvo zahraničia viní bývalá pracovníčka z pochybných zákaziek v prospech ľudí blízkych Smeru

Logo slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Zdroj – Denník N
Logo slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Zdroj – Denník N

Zamestnankyňa na blogu Transparency International popisuje, ako jej minister povedal, že sú mu sympatické jej mladícke ideály, ale mala by byť rozumná. Obviňuje aj mediálnu poradkyňu slovenského predsedníctva Zuzanu Ťapákovú.

Mimovládna organizácia Transparency International zverejnila blog, v ktorom bývalá zamestnankyňa ministerstva zahraničných vecí Zuzana Hlávková obviňuje rezort z predražených zákaziek za kultúrne podujatia v prospech ľudí blízkych Smeru.

Hlávková prišla na ministerstvo v lete 2015 ako odborník na kultúrnu prezentáciu týkajúcu sa slovenského predsedníctva v EÚ. Hovorí, že práca ju bavila, až kým na ministerstvo neprišla na jeseň ako mediálna poradkyňa bývalá riaditeľka Markízy Zuzana Ťapáková.

Odvtedy podľa nej začal odbor pripravovať kultúrne podujatia za výrazne predražené sumy a zadával zákazky na mieru pre agentúru Evka, ktorá robila aj mítingy Smeru. „Začal byť na nás vyvíjaný tlak meniť podobu pôvodných projektov na základe jej požiadaviek, čo zároveň obnášalo výrazné zvyšovanie rozpočtov,“ píše Hlávková.

Video: Agentúra Evka dodala rovnaký nápad pre Smer aj pre štát
autorka: Martina Koník

„V tom čase začala p. Ťapáková presadzovať aj realizáciu veľkolepého podujatia pri príležitosti predstavenia loga predsedníctva. Všetci na odbore sme boli proti – jednak to od začiatku vyzeralo podozrivo, jednak nám to prišlo ako nezmyselné míňanie peňazí na niečo, čo ostatné predsedníctva zvládli obyčajnou tlačovou správou alebo tlačovou konferenciou. Veľký dôraz bol pritom kladený na to, že to mala byť predsednícka akcia, na ktorej sa objaví ešte vtedajšia vláda. Termín podujatia bol preto tlačený na január alebo február 2016,“ hovorí zamestnankyňa.

Zuzana Ťapáková. Foto N - Vladimír Šimíček
Zuzana Ťapáková. Foto N – Vladimír Šimíček

„Už vtedy sme vedeli, že ak k tomu dôjde, podujatie by mala zastrešovať agentúra, ktorá sa podieľala na príprave slávnostného snemu strany Smer z decembra 2015 v Nitre. Bolo to zrejmé aj z toho, že nám naši nadriadení po jednom z kľúčových stretnutí posunuli video z krátkeho úvodného kultúrneho programu snemu – romantické video o krásach Slovenska a vystúpenie folklórneho súboru – s tým, že ‚takto nejak by to malo vyzerať‘.“

Hlávková dala v reakcii na podozrivé zmluvy výpoveď a pri odchode z ministerstva žiadala aj o stretnutie s ministrom Miroslavom Lajčákom. Ten sa s ňou stretol.

„Stretnutie sa nieslo vo zvláštnom duchu, keďže ho pán minister otvoril s tým, že čo ma teda trápi. Akoby sa nič nestalo. Povedal, že moje mladícke ideály sú mu sympatické, ale že srdce musí ísť ruka v ruke s rozumom. Povedal tiež, že, bohužiaľ, na Slovensku žijeme v istom nastavení, kde napríklad v IT sektore existujú kartely a rôzne zákulisné dohody, s ktorými, bohužiaľ, štát nevie nič robiť a musí sa im prispôsobiť. A že ak verím jemu, verím tomu, že je všetko v poriadku. A teda by mi chcel ponúknuť možnosť vrátiť sa na ministerstvo, na akýkoľvek odbor, ak mi nevyhovuje sekretariát predsedníctva.“

Hlávková píše, že sa Lajčáka spýtala, prečo musí médiám klamať o celkovej cene predstavenia loga. „Odpovedal vyhýbavo, že médiá na Slovensku sú neobjektívne a neprajné a zaujímajú sa len o peniaze, nie o obsah.“

Hlávková sa spýtala aj na Zuzanu Ťapákovú. „Odpovedal, že jej úlohou je len navrhovať a komentovať, no nič nevykonávať. (Ťapáková totiž nebola na žiadnych zadaniach podpísaná a oficiálne za nimi nestála.) Povedal takisto, že ju poslal pán premiér s tým, či by sme ju nevedeli nejako využiť. Spomenula som tiež, že rozpočty na viaceré kultúrne podujatia sa začali zvyšovať práve po jej príchode. Nepovedal na to nič.“

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Transparency International už zvolalo k téme na pondelok tlačovú besedu. Riaditeľ organizácie Gabriel Šípoš napísal, že Hlávkovej tvrdenia v organizácii preverovali od júla.

„Berúc do úvahy naše zistenia a Zuzaninu výpoveď Transparency International dnes poslala oficiálne podnety na kontrolu na Najvyššom kontrolnom úrade, Protimonopolnom úrade, ako aj Úrade pre verejné obstarávanie. Zároveň vyzývame ministra Lajčáka, aby sa problémom postavil čelom a zverejnil všetku, aj doteraz nezákonne utajovanú dokumentáciu k spomínaným tendrom a buď preukázal, že na jeho ministerstve sa dodržiavajú etické aj zákonné pravidlá, alebo z pochybení vyvodil jasnú zodpovednosť a spravil všetko pre to, aby v prípade pochybení boli nezákonne použité prostriedky vrátené štátu,“ napísal Šipoš.

Denník N kontaktoval ministerstvo aj Ťapákovú so žiadosťou o stanovisko.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Predražené predsedníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie