Denník N

Merkelová bude kandidovať štvrtýkrát na post kancelárky

Foto - ap
Foto – ap

Angela Merkelová je pripravená nastúpiť do čela CDU a v roku 2017 znovu kandidovať do úradu kancelárky.

Angela Merkelová bude na budúci rok opäť kandidovať na funkciu nemeckej kancelárky. Oficiálne to v nedeľu večer oznámila na tlačovej konferencii v Berlíne. Potvrdila tak informáciu, ktorú už skôr oznámila vedeniu svojej Kresťanskodemokratickej únie (CDU).

Predseda bavorskej CDU Horst Seehofer správu uvítal a Merkelovej sľúbil podporu svojej sesterskej strany.

Merkelová vyhlásila, že je pripravená opäť nastúpiť do čela CDU a v roku 2017 znovu kandidovať do úradu kancelárky.

Ľudia by v tejto dobe mali málo pochopenia, „ak by som teraz všetky svoje skúsenosti, schopnosti a talent znovu nedala do služieb Nemecku,“ povedala.

„Doslova donekonečna som o tom premýšľala. Rozhodnutie kandidovať štvrtýkrát po jedenástich rokoch v úrade nie je práve jednoduché,“ dodala.

„Chcem ďalej slúžiť Nemecku… v týchto ťažkých a neistých časoch,“ povedala. „Som pripravená viesť volebnú kampaň, ktorá bude odlišná od ktorejkoľvek predtým.“

„Je dobre, že je teraz jasno,“ vyhlásil Seehofer v reakcii na správy, že sa Merkelová chce o vedenie vlády znovu uchádzať. Preto bude podľa neho jasné, s akými témami strany pôjdu do spoločnej predvolebnej kampane a kde pretrvávajú rozdiely.

Takéto rozhodnutie Merkelovej sa všeobecne očakávalo. V reakciách to dali najavo predstavitelia koaličnej sociálnej demokracie (SPD) aj opozičných strán Zelených a Ľavice. Všetci oznámenie prijali bojovne s tým, že sa tešia na volebný boj s Merkelovou.

Šéf parlamentnej frakcie SPD Thomas Oppermann vyhlásil: „Voľby do Spolkového snemu sú otvorené, Angela Merkelová už nie je neporaziteľná.“

Nemecký denník Bild dnes informoval, že podľa najnovšieho prieskumu verejnej mienky si ju za kancelárku naďalej želá 55 percent Nemcov.

O dva týždne sa koná zjazd CDU, ktorý by mal Merkelovú na ďalšie dva roky potvrdiť na čele strany. Parlamentné voľby by sa mali v Nemecku konať v septembri.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie