Denník N

Domorodci a aktivisti protestujú proti výstavbe ropovodu aj napriek tvrdej zrážke s políciou

Ilustračné foto – TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Inak pokojné zhromaždenie domorodého kmeňa Siouxov a aktivistov proti výstavbe amerického ropovodu násilne narušili ozbrojené policajné zložky. Policajti proti nim neváhali v mínusových teplotách použiť vodné delo či gumové projektily.

Asi štyristo ľudí protestujúcich proti pripravovanému projektu amerického ropovodu obkľúčili policajti, keď sa demonštranti snažili dostať do kempu v blízkosti rezervácie Standing Rock. K zrážke s políciou došlo v neskorých večerných hodinách na moste diaľnice v štáte Severná Dakota.

Aktivisti sa zhromaždili na moste Backwater s úmyslom pokračovať ďalej na sever, kde sa nachádza kemp, no policajti ich konfrontovali, aby zabránili vstupu protestujúcich na územie, ktoré patrí pod správu armádneho ženijného vojska.

K zrážke došlo na rovnakom mieste, kde aktivisti na konci októbra podpálili dve z dodávok, ktoré patrili k výstavbe ropovodu. Teraz chceli aktivisti jednu z dodávok odstrániť a zapálili dve vatry, aby sa mohli vonku zahriať a pripraviť si jedlo.

Miestny policajný šerif však vyhlásil, že ide o „pretrvávajúcu vzburu“, a policajti proti ľuďom zakročili fyzickou silou.

Pomáhať a chrániť

Aktivisti prostredníctvom sociálnych sietí informovali o priebehu policajného útoku vodným delom, ktorý spôsobil viacerým účastníkom protestu podchladenie, keďže fúkal silný vietor a teplota sa pohybovala pod nulou. Do davu potom policajti strieľali gumovými projektilmi a použili tiež slzný plyn.

Pri zrážke s aktivistami sa tak zranilo 167 ľudí, pričom sedem z nich hospitalizovali v nemocnici, informoval verejnosť Jade Begay, hovorca domorodého environmentálneho združenia. Polícia zadržala jedného z protestujúcich.

Rada liečiteľov z rezervácie Standing Rock označila tieto konfrontačné metódy za „potenciálne smrteľné a namierené proti mierovému zhromaždeniu ľudí“ a žiadala o ich zastavenie.

Oficiálne vyjadrenie polície však hovorí, že protestujúci sa správali agresívne a nešlo o pokojné mierové zhromaždenie. Preto sa snažili dav pomocou vodného dela kontrolovať a následne rozpustiť. Do akej miery polícia zasiahla, vidno na videozázname z lietajúceho dronu, ktorý sa objavil na Twitteri.

Ochrancovia vody, ako si odporcovia plánovaného ropovodu hovoria, sa znovu ocitli tvárou v tvár ozbrojeným policajným zložkám, ktoré proti nim používajú slzný plyn, gumené náboje, paralyzéry a iné „nesmrtiace zbrane“.

Protesty za posledné tri mesiace výrazne eskalujú a polícia zadržala celkovo viac ako 400 ľudí. Na konci minulého týždňa policajti zatkli ďalších 33 ľudí po tom, čo protestujúci odmietli odstrániť blokádu z hlavnej cesty, ktorá bránila vstupu k pokračujúcej výstavbe ropovodu.

Proti kontroverznému projektu sa spájajú ľuda z celého sveta. FOTO - flickr/peghunter
Proti kontroverznému projektu sa spájajú ľudia z celého sveta. Foto – Flickr/peghunter

Odborník OSN na problematiku ľudských práv Maina Kiai nedávno upozornil na nehumánne a neumiernene násilné správanie amerických bezpečnostných zložiek v zásahoch proti protestujúcim.

„Je to znepokojivá odpoveď ľuďom, ktorí zoči-voči ziskuchtivej činnosti podnikajú kroky na ochranu prírodných zdrojov a svojho domorodého územia,“ upozornil Kiai. Dodal tiež, že takéto konanie policajných zložiek je ohrozovaním ľudských práv a ignorovaním znepokojených obyvateľov, keďže úrady by mali aktívne nielen ochraňovať ich práva, ale ich aj vypočuť.

Myslí si, že výstavba ropovodu by sa mala zastaviť, pretože ohrozuje zdravie a kultúru domorodého obyvateľstva. Rovnaký názor má aj americká organizácia Amnesty International, ktorá považuje útoky proti protestujúcim za násilné. Nepáči sa im ani to, že bránia ich dokumentácii napríklad novinármi.

Protesty proti kontroverznému ropovodu spojili domorodých obyvateľov celej krajiny a ide tak o najväčšie spojenie kmeňov za vyše sto rokov. Dopĺňajú ich mnohí environmentálni a sociálni aktivisti, ktorí s nimi už mesiace spolu obývajú kempy na vládou vlastnených pozemkoch, čím sa snažia zastaviť výstavbu, ktorá v Severnej Dakote už sčasti takmer finišuje.

Podporu majú nielen v celej krajine, ale na celom svete – desaťtisíce ľudí sa v pokoji združujú a vyjadrujú svoj nesúhlas s výstavbou miliardového projektu. Snažia sa pritom, aby ešte Obamov kabinet výstavbu ropovodu zastavil, pretože novozvolený prezident Donald Trump vlastní podiel v spoločnosti, ktorá je do výstavby ropovodu Bakken zapojená.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie