Denník N

Ostrov hudby spojil 4 slovenské vydavateľstvá a 23 muzikantov

Vyšla unikátna kompilácia našej hudobnej scény. „Je to výborné!,“ povedal by Juraj Kušnierik, ktorému je celý album venovaný.

Fallgrapp, Longital, NVMERI, Živé kvety, Autumnist, Korben Dallas, Ospalý pohyb, The Ills, Prezident Lourajder, Bulp a ďalšie známe mená aj mladé talenty. Všetci majú svojich vlastných vydavateľov, no teraz sa stretli na jednom albume úplne novej značky.

Keď sa povie ostrov hudby, obvykle vám ako prvé napadnú iné krajiny než Slovensko. Írsko alebo Island. Ale sedí to a špeciálne by sa to páčilo Jurajovi Kušnierikovi, ktorý sa vždy vracal z návštevy Islandu nadšený tým, ako si tamojší muzikanti navzájom pomáhajú. Aj preto napísal knihu Hudba ostrova venovanú práve islandskej scéne. Ďuro vlani nečakane zomrel a knihu o našej scéne už bohužiaľ nestihol. Ale pre slovenskú hudbu urobil svojím zanietením a žičlivosťou viac než ktokoľvek iný.

Toto všetko zrkadlí kompilácia Ostrov hudby, ktorá obsahuje 23 skladieb. Vyšla v digitálnej podobe, vypočuť a stiahnuť sa dá tu. Obsahuje väčšinou úplné novinky alebo zatiaľ nevydané veci, niektoré skladby sa však už medzičasom objavili na webe ako single. „Je to výborné,“ určite by ako obvykle povedal Ďuro a už by sa zaujímal, kedy bude ďalšia výberovka. Na tej by nemali chýbať Jana Kirschner a Katarzia, ktoré projekt zaujal, ale nestihli pripraviť nové pesničky, aj ďalšie „exportné“ mená ako Walter Schnitzelsson, Diego či Fresh Out Of The Bus.

Vydavatelia aj nové občianske združenie

S prvotným nápadom prišiel zakladateľ labelu Gergaz Richard Čermák: „Nezávislé vydavateľstvá nie sú o biznise a nemali by byť ani o konkurencii. Sme príliš malá krajina a naším cieľom by malo byť neustále vytváranie priestoru a podpory hudobnej komunite. Uvedomil som si, že najlepšie urobíme, keď budeme pokračovať v odkaze Juraja Kušnierika.“

Idea albumu, ktorý prepojí scénu, nadchla aj vydavateľstvá Slnko records, Deadred a Ajlajvmjuzik, neskôr sa pridala aj agentúra Real Something. Nahrávku zastrešuje nové občianske združenie LALA music export, ktoré založili Monika Satková (Festival Pohoda), Michal Berezňák (produkčný manažér na festivaloch Grape, Uprising, Pohoda, Bratislavské jazzové dni) a Alexander Čerevka (Slnko Records).

kmpl1
Zástupcovia vydavateľstiev a združenia LALA diskutujú o podobe albumu Ostrov hudby. Foto – Gergaz label

LALA music export nadväzuje na aktivity festivalu Waves Bratislava. Nové združenie chce pomôcť domácej scéne zahraničnými skúsenosťami, kontaktami a vzdelávaním. Sympatické a dôležité je, že výťažok z predaja kompilácie Ostrov hudby bude použitý výhradne na projekty ďalšieho vzdelávania, mobility a podpory slovenskej hudby.

Exportné ciele

„Na kompilácii sa nachádza množstvo interpretov, ktorých hudbu stojí za to ukázať v zahraničí. Práve o to sa má postarať iniciatíva LALA Slovak Music Export. Tá úzko spolupracuje napríklad s kapelou The Ills, ktorá po Iceland Airwaves zahrá aj na najväčšom európskom showcase festivale Eurosonic v Holandsku,“ vysvetľuje Richard Čermák.

Exportný potenciál albumu môžu zástupcovia združenia LALA Slovak Music Export zužitkovať už v blízkom čase. Majú naplánované cesty na rôzne hudobné festivaly a akcie do Maďarska, Poľska, Macedónska, Holandska aj do Slovinska.

Ostrov hudby je ďalšou výbornou správou pre domácu scénu. Už totiž existujú aj dve podobné výberovky slovenskej experimentálnej a elektronickej scény, ktoré pred pár rokmi vydalo Hudobné centrum. Volali sa Short Circuit: Mozaika (2009) a Short Circuit: Zblízka (2011).

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie