Denník N

Hanba a vina diplomata Lajčáka

Keď mladí stážisti prichádzajú o ilúzie, problém máme aj my ostatní.

Vo svete Miroslava Lajčáka je pár stoviek tisícov eur navyše na gýčovú prezentáciu loga či spolupráca s agentúrou, ktorá robí aj pre vládnu stranu, daň za nedokonalosť nášho sveta. Sám seba vidí ako profesionála, ktorý si musí vybrať, či svoje schopnosti venuje krajine a strpí popri tom nechutné, no z jeho pohľadu drobné osobitosti politickej prevádzky.

Bez irónie, dá sa tomu rozumieť a v mnohých situáciách to môže byť pre krajinu napokon prospešné. Problém takej debaty však je, že ľudia v Lajčákovej pozícii časom prirodzene vidia len prínosy svojej práce, kým škody svojho konania bagatelizujú, alebo vôbec nevidia. Preto sa potom čudujú, odkiaľ sa berie taká široká a vášnivá nedôvera k politikom a úradníkom.

Ministerstvo zahraničných vecí za stovky tisíc eur zorganizovalo slávnosť uvedenia loga slovenského predsedníctva Rady EÚ. Vytvorenie samotného loga je vec vysvetliteľná, ide o stovky rôznych akcií počas pol roka, ktoré treba niečím spojiť. Aký má však význam slávnosť uvedenia loga? Nebolo by jednoduchšie to logo zavesiť na web a všetkým zúčastneným poslať emailom? Samozrejme, že bolo.

Slávnosť uvedenia loga za stovky tisícov eur je len investícia do živenia predsudku, že štát vlastne vôbec nevie, čo robí, úradníci si len vymýšľajú prácu a nie je z nich žiaden úžitok.

Slávnosť uvedenia loga na ministerstve vedenom ministrom Smeru pripravila agentúra, ktorej sa darí aj v práci pre stranu Smer. To je taká náhoda, že škoda ďalšieho vysvetľovania. Môžeme si začiarknuť aj podporu predsudku, že politické strany sú v tejto krajine len na príťaž, len ju vyciciavajú, keby neboli, bolo by nám tu lepšie.

Slávnosť uvedenia loga sa objednávala mimo normálneho tendra, lebo ide o naše predsedníctvo, a k nemu parlament vláde schválil výnimku. Keď sa to dialo, kritici výnimky dostali vynadané, že vopred za všetkým vidia sprisahanie a zlý úmysel. Teraz, keď sa to udialo, si už môžeme škrtnúť len podporu ďalších predsudkov: zákony sa v tejto krajine robia len na to, aby sa kradlo ešte viac, lebo politici si vždy vybavia nejakú výnimku.

Na podvody pri slávnosti uvedenia loga upozornila 26-ročná žena, ktorá vďaka svojmu vzdelaniu a talentu mohla začať kariéru hocikde na svete, ale vybrala si prácu na Slovensku, pre Slovenskú republiku, priamo v štátnej správe. Tá dáma patrí k ľuďom, ktorí uverili, že už v mladom veku majú záväzok ku krajine, a že je trápne hovoriť, že pre štát robia len zlodeji alebo neschopní.

Výsledok je, že už pre štát nepracuje a najbližšie týždne ju budú bývalí nadriadení spochybňovať. A mnoho, veľmi mnoho ďalších ľudí bude mať jej príbeh za dôkaz, že len naivné deti môžu uveriť, že pre štát sa dá pracovať efektívne a čestne. Lebo tento štát tu je len pre zlodejov a ohybných karieristov typu ministra Lajčáka.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Predražené predsedníctvo

Komentáre

Teraz najčítanejšie