Denník N

Predražené zákazky k predsedníctvu potvrdil už druhý bývalý Lajčákov zamestnanec

Premiér Robert Fico na galavečere k predstaveniu loga slovenského predsedníctva. Foto – TASR
Premiér Robert Fico na galavečere k predstaveniu loga slovenského predsedníctva. Foto – TASR

Denník N má výpoveď Pavla Szalaia, ktorý odišiel z ministerstva zahraničných vecí spolu so Zuzanou Hlávkovou. Dôvodom bol drahý galavečer, kde predstavili logo slovenského predsedníctva.

Bývalá pracovníčka ministerstva zahraničných vecí Zuzana Hlávková nie je jediná, kto prehovoril o drahých nákupoch k slovenskému predsedníctvu v EÚ v rezorte Miroslava Lajčáka.

Pavol Szalai, ktorý na ministerstve pracoval do februára 2016, jej slová potvrdil. Podobne ako Hlávková dal výpoveď, pretože s čudnými praktikami v rezorte nesúhlasil.

„Odišiel som spolu so Zuzanou, podali sme výpoveď v jeden deň a odišli sme k jednému dátumu, teda na konci februára,“ hovorí. Szalai mal podobne ako Hlávková na starosti prípravu slovenského predsedníctva, sedeli spolu v jednej kancelárii.

„Potvrdzujem, čo povedala, zvlášť čo sa týka podujatia, kde sa predstavilo logo slovenského predsedníctva.“ Kultúrne podujatia, ako bol koncert k otvoreniu predsedníctva, Szalai na starosti nemal, no verí, že všetko prebehlo tak, ako to opísala Hlávková. „Má veľký morálny kredit, robí to, o čom je presvedčená, že je správne, a ja jej stopercentne verím.“

Galavečer miesto skromnej tlačovky

Szalai hovorí, že na ministerstve pôvodne plánovali predstaviť logo obyčajnou a finančne nenáročnou tlačovou konferenciou. „Takto sa to plánovalo dlho. Nepočítali sme s bombastickým eventom, ktorý sa nakoniec zorganizoval. Pre mňa toto podujatie bolo signálom, že sa na ministerstve dejú veci, s ktorými sa neviem stotožniť.“

Szalai vraví, že keby logo predstavili na tlačovke, bolo by medzi Slovákmi rovnako známe. „Zmedializovalo by sa cez iné, reálne podujatia,“ myslí si. Aj on hovorí, že prístup vedenia ministerstva k týmto podujatiam sa zmenil po tom, čo na ministerstvo nastúpila Zuzana Ťapáková.

On sa s Ťapákovou na pracovných rokovaniach nestretával. „Informácie, ktoré mám o jej pôsobení, som mal sprostredkovane. No v tomto stopercentne verím Zuzane, ktorá s ňou mala konkrétnu skúsenosť, o ktorej sme sa vždy rozprávali, lebo sme boli kolegovia v jednej kancelárii.“

szalai
Pavol Szalai.

Szalai dodáva, že podujatie k predstaveniu loga bolo priamym dôvodom jeho odchodu z ministerstva. „Má to tri roviny. Mal som s tým etický problém, nebol som si istý, či je to v súlade so zákonom, a tretí typ problému bol aj profesionálny. Tento typ komunikácie o predsedníctve a Európskej únii nie je ten, pod ktorý som sa chcel podpísať.“

Pavol Szalai do roku 2010 pracoval ako zahraničný redaktor denníka SME. Študoval v Paríži na prestížnej SciencePo a na Bart College v USA.

Ministerstvo: Sú to nezmysly

Ani výpoveď Pavla Szalaia ministerstvo zahraničných vecí nepresvedčila o pochybnostiach pri podujatiach k predsedníctvu. Ministerstvo zahraničných vecí už predpoludním podobne spochybňovalo aj Zuzanu Hlávkovú.

„Aj v tomto prípade platí, že ide o nepodložené tvrdenia – bývalý zamestnanec sa vyjadruje k veciam, o ktorých vzhľadom na svoje referentské zaradenie nemohol mať kompletnú vedomosť, nesúvisia s jeho vtedajšou pracovnou náplňou a presahujú trvanie jeho pracovného pomeru. Všetky vznesené pochybnosti jednoznačne odmietame.“

Ministerstvo tiež v prvej v krátkej správe poprelo, že by v súvislosti s predsedníctvom rozhadzovalo peniaze. „Jednoznačne odmietame tvrdenia bývalej zamestnankyne a Transparency International o pochybnostiach pri obstarávaniach spojených s naším predsedníctvom,“ napísali.

Podľa hovorcu Petra Stana všetky obstarávania spojené s predsedníctvom, ktorých bolo 64 v úhrnnej sume vyše osem miliónov eur, boli v súlade so zákonom.

„Na postupe sa podieľalo niekoľko odborných útvarov ministerstva. Odmietame obvinenia na adresu zamestnancov, predstaviteľov a spolupracovníkov ministerstva, ktoré sú nepravdivé, opierajú sa len o subjektívne dojmy a čiastkové informácie vytrhnuté z kontextu.“

Ministerstvo však podľa neho nemá čo skrývať, a preto požiadalo vecne príslušné štátne orgány, aby preverili všetky predsednícke obstarávania.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Predražené predsedníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie