Denník N

Merkelová hrá inú ligu a môže byť opäť kancelárkou

Angela Merkelová. Foto - AP
Angela Merkelová. Foto – AP

Napriek veľkej kríze, ktorej čelila, má Angela Merkelová reálnu šancu ďalej viesť Nemecko. To by sa v strednej Európe podarilo málokomu. Možno nikomu.

Autor pracuje v Globsec Policy Institute
a na FPV a MV, UMB

Po amerických voľbách čaká vnútropolitický test nielen Francúzov, ale najmä Nemcov. Vyhliadky kresťanských demokratov nevyzerajú až tak zle, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať.

Rozhodnutia voličov v krajinách, ktoré sú považované za lídrov európskeho projektu, zásadne napovedia nielen o stave voličskej spokojnosti v oboch krajinách, ale aj o spôsobe, akým sa bude uberať európsky projekt alebo len jeho inštitucionálne jadro (eurozóna).

Pri všetkej úcte k Francúzsku je viac ako jasné, že najdôležitejšie voľby roku 2017 sa odohrajú v Nemecku. Tie z roku 2013 priniesli zásadné prekvapenia. Kresťanskí demokrati pod vedením Angely Merkelovej rozdrvili svojím výsledkom nielen opozičné strany, ale aj vlastných koaličných partnerov a zaznamenali najlepší volebný výsledok za posledných 20 rokov. Merkelová sa zaslúžene zviezla na vlne úspešnej stabilizácie európskej dlhovej a finančnej krízy a výrazných hospodárskych úspechov vlastnej krajiny s rekordnou najnižšou nezamestnanosťou v celej eurozóne.

Nebolo teda prekvapením, že svoj úmysel uchádzať sa znovu o post spolkovej kancelárky verejne vyslovila už dva roky pred voľbami. V roku 2013 boli o Angele Merkelovej a ešte raz iba o nej. Lenže dnes je situácia pre spolkovú kancelárku dramaticky odlišná. Do nemeckých parlamentných volieb nám ostáva desať mesiacov a Merkelová bola s ohlásením kandidatúry opatrnejšia ako kedykoľkvek predtým. Svoje rozhodnutie uchádzať sa o post kancelárky ohlásila až tento víkend.

Ako je na tom CDU?

Keď sa spätne ohliadneme na rok 2013, asi len málokto by si dokázal predstaviť, aké turbulentné vlastne toto politické obdobie bude, a aké politické nároky budú vznesené na výkon úradu spolkovej kancelárky.

Výzvy pre nemeckú zahraničnú politiku sa začali už vnútropolitickou krízou na Ukrajine, zmrazením vzťahov s Ruskom. Kým programové vyhlásenie tretej Merkelovej vlády považovalo Rusko za strategického partnera, v súčasnej situácii takmer o tri roky neskôr majú Nemci problém považovať Rusko vôbec za partnera, nieto ešte strategického. Aj keď pri nedávnom stretnutí kancelárky s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Berlíne, ktorý ju nechal pred rokovaním pol hodiny čakať, to tak nevyzeralo, tieto dve krajiny majú stále veľa dôvodov na vzájomnú nedôveru.

Ďalším mohutným impulzom bolo riešenie dlhovej krízy Grécka. Lenže to najpodstatnejšie, čo nám zásadným spôsobom určovalo charakter nemeckej vnútornej, ako aj zahraničnej politiky, bola migračná kríza a postoj Nemecka formovaný Merkelovej vyhlásením „dokážeme to“ z augusta 2015.

V dôsledku takto nastavenej nemeckej zahraničnej politiky sa Nemecko musí zrazu vyrovnať s najväčšou vnútropolitickou výzvou, akej čelilo od svojho zjednotenia. Podľa oficiálnych údajov Spolkového štatistického úradu Nemecko v roku 2015 zaregistrovalo takmer dva milióny prisťahovalcov a čistý rozdiel medzi prisťahovanými a odsťahovanými bol 1,14 milióna ľudí.

Rok 2015 tak pre Nemecko znamenal najväčší prílev prisťahovalcov od konca druhej svetovej vojny. Z tohto pohľadu je, samozrejme, bezpredmetné, či za týmto obrovským číslom bolo Merkelovej vyhlásenie alebo snaha Nemecka predísť humanitárnej katastrofe na tak­zvanej balkánskej trase. Navyše Nemecko prijalo toto rozhodnutie aj za cenu porušenia Dublinského systému či znefunkčnenia systému ochrany vonkajšej schengenskej hranice.

Pochopiteľne, politika otvorených dverí si našla veľa odporcov nielen v Nemecku, ale paradoxne v celej Európe, a to predovšetkým vďaka snahe Nemcov prinútiť ostatné krajiny Únie k solidarite prostredníctvom trvalého relokačného mechanizmu. Vnútropolitické dôsledky pre kresťanských demokratov sú pár mesiacov pred voľbami značné, ale vôbec nie katastrofálne. Podľa septembrových prieskumov verejnej mienky má CDU 32-percentnú podporu (o desať percent menej ako v roku 2013), pričom Alternatíva pre Nemecko narástla na 13 percent.

Žiada sa tu však ešte jedna poznámka. Štýl, akým Angela Merkelová viedla svoju politickú kampaň, by prežilo asi len minimum stredoeurópskych politikov. Každú inú vládu by takýto nápor utečencov položil. V strednej Európe určite. Merkelová však svojím prístupom znovu dokázala, že vo svojej triede hrá inú politickú ligu. Tridsaťdva percent pre kresťanských demokratov v tomto zmysle teda vôbec nie je zlý výsledok.

Nemecko krízu zvládne a my sme mu nepomohli

S odstupom jedného roku po zvládnutí najväčšieho návalu utečencov môžeme povedať, že Nemecko tento problém jednoducho zvláda. A to aj vďaka tomu, že Nemci viackrát korigovali svoj nastavený kurz, najmä pokiaľ išlo o sprísnenie požiadaviek integračnej politiky a pravidiel týkajúcich sa vyhostenia utečencov, ktorým v Nemecku nebol udelený nárok na azyl.

Samozrejme, nebolo to bez problémov a politických dôsledkov. Bez migračnej krízy a bezpečnostných rizík, ktoré so sebou priniesla, by dnes bola Alternatíva pre Nemecko pravdepodobne marginálnou politickou stranou nemeckých profesorov. Dnes je však prejavom systémového odporu proti vládou stanovenému kurzu v oblasti migračnej politiky.

Netreba však zabúdať na to, že špecifikum súčasnej krízy spočíva v tom, že pre Angelu Merkelovú je kombináciou záťažových testov nielen na domácej scéne, ale aj v zahraničnej politike. V tomto zmysle ide najmä o  spoluprácu s tretími krajinami, najmä s Tureckom. Druhým aspektom je otázka solidarity zo strany európskych partnerov.

Nemecko sa otvorene pozerá na to, kto stojí pevne na jeho strane a krajiny Vyšehradskej štvorky zjavne príkladnými spojencami neboli. Napriek tomu, že Berlín dnes hľadá v oblasti migrácie možnosti konštruktívneho dialógu s Bratislavou či Prahou, ale aj s Budapešťou či Varšavou prostredníctvom flexibilnej solidarity, nie je možné ubrániť sa predstave, že vzťahy medzi Vyšehradskou štvorkou a Nemeckom nie sú ani zďaleka ideálne. A v tomto prípade nejde len o to, že krajiny V4 mali zásadný a zrejme aj oprávnený problém s trvalým relokačným mechanizmom, ale najmä o to, že z nemeckého pohľadu sme ich krajine nepomohli v období, keď to najviac potrebovala.

Mali sme na to síce pádne a zrozumiteľné argumenty, jedno je však viac ako isté – pomoc Nemecku mal byť náš primárny záujem, nielen prázdny morálny postoj. Dobrá správa však je, že Nemci nám naše divadielko zrejme odpustia. Dôvodom nebude pekne pripravený samit v Bratislave, ale najmä to, že vzhľadom na súčasný vývoj v Poľsku či Maďarsku dnes Berlín životne potrebuje staronových spojencov v priestore strednej Európy.

Z nášho pohľadu je Angela Merkelová presne takou líderkou, akú potrebujeme – perfektne zvláda krízový manažment na úrovni Európskej rady a svojím nekonfliktným prístupom zabraňuje vyostreniu súčasných konfliktov a hlbšej fragmentácii európskeho projektu.

Podstata dilemy

Odhliadnuc od utečeneckej krízy bolo dôležité, prečo Merkelová dlho váhala s oznámením zámeru znovu sa uchádzať o post kancelárky. Nemecké voľby môžu do značnej miery dopadnúť veľmi podobne ako na Slovensku. Veľa strán, fragmentovaná scéna a frustrovaní voliči krajnej pravice, ktorí do Spolkového snemu vykopnú stranu bez koaličného potenciálu. Zisky možných koaličných blokov CDU a liberálov na jednej strane a červeno-červeno-zelenej koalície na druhej strane môžu skončiť povolebným patom a prípadnou menšinovou vládou. Merkelová teda pokojne mohla zvažovať aj variant dôstojného odchodu na úrovni, podobne ako nemecký prezident Gauck.

Keby sa však Merkelovej predsa len podarilo opäť uspieť, dokázala by dorovnať také kancelárske esá, akými boli Adenauer či Kohl. Navyše, jej výkon by si zaslúžil oveľa väčšie uznanie, pretože počas svojho funkčného obdobia nemohla čerpať z podobných impulzov, akými boli obnovenie vojnou zničeného západného Nemecka a následného hospodárskeho zázraku, alebo znovuzjednotenie krajiny po období viac ako štyroch dekád trvajúcej studenej vojny.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie