Denník N

Američania zatočia s homeopatikami, na obale bude napísané, že o ich účinnosti nemáme žiadne dôkazy

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Pretože sú homeopatiká v lekárňach, ľudia sa mylne domnievajú, že ide o bežný liek. Nie je to pravda, hovorí prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ.

Americký regulačný úrad, ktorý má na starosti ochranu spotrebiteľov (FTC), vydal nariadenie, aby homeopatiká vo voľnom predaji mali na svojom obale uvedené, že „neexistujú vedecké dôkazy, že produkt účinkuje“ a že „tvrdenia o účinnosti produktu vychádzajú z teórií o homeopatii, ktoré pochádzajú z 18. storočia; väčšina odborníkov na medicínu ich neprijíma“.

V správe sa ďalej píše, že „reklamné tvrdenia, že homeopatické produkty majú liečebný účinok, nemajú racionálny základ a s najväčšou pravdepodobnosťou zavádzajú“.

V Európskej únii pristupujeme k homeopatikám zatiaľ voľnejšie. Predpisy vyžadujú, aby na balení produktu bolo uvedené, že ide o „homeopatický liek“, a aby „sa pacient poradil s lekárom, ak príznaky ochorenia pretrvávajú“, vysvetlil pre Denník N Ondrej Sukeľ, prezident Slovenskej lekárnickej komory.

Liek na chrípku?

Tak ďaleko ako v Spojených štátoch, kde pacienta varujú, že pre homeopatiu nemáme žiadne vedecké dôkazy, nie sme. Taký Oscillococcinum, obľúbený liek na chrípku, má na stránke výrobcu uvedené, že ide o „liek určený na liečbu chrípkových stavov“.

Na príbalovom letáku produktu sa píše, že Oscillococcinum je „homeopatický liek, tradične používaný pri liečbe chrípkových stavov (horúčka, prechladnutie, bolesti)“.

Oscillococcinum nefunguje. Nemá ako. Produkt je spojený s osobou francúzskeho lekára Josepha Roya, ktorý počas španielskej chrípky v roku 1918 skúmal telá obetí.

V ich krvi našiel to, čo považoval za baktérie. Pretože sa rýchlo pohybovali (oscilovali), nazval ich oscilujúce koky (oscillococci). Myslel si, že ide o pôvodcov všetkých chorôb.

Čo presne Roy pozoroval, nevieme, ale zrejme išlo len o bublinky vzduchu. Aj v prípade, že by mal Roy pravdu a v krvi by našiel škodlivé baktérie, Oscillococcinum by iba ťažko mohlo byť liekom na chrípkové stavy, ako deklaruje firma, pretože chrípka je vírusové ochorenie, nie bakteriálne.

Ako upozornil fyzik Samuel Kováčik, extrakt z kačacej pečene a srdca – prečo po ňom Roy siahol, nie je celkom jasné – sa v roztoku Oscillococcina rozriedi toľkokrát, že v ňom nemôže byť žiadna účinná látka.

Pseudoveda

Homeopati si chybne myslia, že s počtom riedení sa do vody prenáša akási esencia účinnej látky. Nie je to pravda, pre jav „pamäti vody“ nemáme žiadne dôkazy.

Homeopatia vo všeobecnosti je výsledkom pseudovedeckých praktík, chybných poznatkov o ľudskom tele z 18. storočia, o neexistujúcich fyzikálnych javoch a duchovných silách, ktoré majú nastoliť rovnováhu v tele a vypudiť z neho choroby.

„Som presvedčený, že homeopatia nefunguje. Len čo je niečo homeopatickým liekom, je to okamžite nezmysel,“ vraví Sukeľ. „Pretože sú homeopatiká v lekárňach, ľudia sa mylne domnievajú, že ide o bežný liek. Myslia si, že ide o prírodnú liečbu, o nejaké výťažky z rastlín. Ale tak to nie je,“ dodal farmaceut.

Placebo či chybná argumentácia

Opýtali sme sa ho, ako je možné, že v lekárňach sa predávajú produkty, ktoré neúčinkujú. „Pôvodný zámer bol zrejme bezpečnosť. Aby u homeopatík bolo zabezpečené aspoň to, že sú hygienicky vyhovujúce a neškodné,“ povedal.

„Pozitívne“ účinky homeopatík možno vysvetliť ako výsledok placeba, prirodzeného kolísania symptómov či ich spontánneho ustúpenia.

Keď ľudia užijú homeopatikum a cítia sa lepšie, myslia si, že produkt zabral. Nie je to pravda, pretože neobsahuje žiadnu účinnú látku. Z toho, že dva javy nasledujú po sebe, nijako nevyplýva, že by medzi nimi bol príčinný vzťah (argumentačný faul: potom, teda preto, latinsky: post hoc, ergo propter hoc).

Štúdie sem, štúdie tam

Šéf slovenskej komory homeopatov Vladimír Petroci v rozhovore pre Denník N z júna tohto roku povedal, že máme približne tristo odborných štúdií, ktoré dokazujú účinnosť homeopatie.

Na verejnom statuse na Facebooku o mesiac neskôr číslo zvýšil a vyjadril sa, že o homeopatii sa spravilo 3700 štúdií, z nich veľká časť je pozitívna.

Ale asi najväčšia metaanalýza (analýza iných analýz) z minulého roku našla takých štúdií o homeopatii len 1800. Do výskumu však zaradili iba 225 z nich, zvyšok vyradili pre závažné nedostatky. Táto metaanalýza – podobne ako ďalšie – ukázala, že homeopatia nefunguje.

„Ukážkové“ dôkazy

Podľa Petrociho máme prinajmenšom päť iných metaanalýz, ktoré dokazujú opak. Určite to nie je pravda. V jednej z nich sa doslova píše, že „nemáme dostatok dôkazov učiniť definitívne závery o účinnosti homeopatie, pretože štúdie vykazujú nízku kvalitu, a aj vzhľadom na publikačné skreslenie“.

Publikačné skreslenie je jav, keď sa negatívne štúdie nepublikujú a zostávajú len v zásuvkách autorov.

V druhej metaanalýze, ktorá má údajne dokazovať účinnosť homeopatie, sa píše: „Štúdie jednoznačne nedokazujú, že homeopatia funguje. Týka sa to ľubovoľnej choroby. Potrebujeme ďalší výskum pod podmienkou, že bude spravený presne a systematicky.“

Pijú Savo, konzumujú homeopatiká

A tak by sme v metaanalýzach mohli pokračovať. Ako je vôbec možné z týchto štúdií vyčítať, že homeopatia funguje?

„Ľudia veria kadečomu. Niektorí pijú aj Savo, iní používajú homeopatiká. Možno by kritika mala ísť aj do našich radov, lebo ľudí asi málo vzdelávame o tom, čo je overená liečba. Je aj úlohou médií, aby sa téme venovali,“ posťažoval sa Sukeľ na zmätenosť ľudí, ktorí sa v záplave informácií o ľudskom zdraví orientujú iba ťažko.

Ako si budovať hlboké vzťahy bez osamelosti? Kúpte si knihu Umenie blízkosti – rozhovory Moniky Kompaníkovej s psychológom Jánom Hrustičom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Homeopatia

Zdravie

Teraz najčítanejšie