Denník N

Zuzana Ťapáková: Nepríde mi, že sa musím obhajovať

Zuzana Ťapáková. Foto N – Vladimír Šimíček
Zuzana Ťapáková. Foto N – Vladimír Šimíček

Bývalá riaditeľka Markízy odmieta tvrdenia bývalej pracovníčky ministerstva zahraničných vecí Zuzany Hlávkovej. Hovorí, že sa bude brániť aj právne.

Boli ste človekom, ktorý tlačil na to, aby podujatia k slovenskému predsedníctvu v EÚ boli veľkolepejšie, a teda aj drahšie, než ako boli pôvodne naplánované?

Nedá sa to takto povedať. Jedna vec je, že neviem, ktoré všetky boli plánované pôvodne, navyše – pokiaľ viem – s Viva Musicou sa komunikovalo asi päť mesiacov pred mojím príchodom na ministerstvo. To je jedna z mnohých zavádzajúcich informácií od slečny Hlávkovej. No určite som mala snahu, aby podujatia boli na úrovni, pekné a aby sa Slovensko zviditeľnilo. Bolo tam viacero návrhov a víťazné som nevyberala ja, ale predovšetkým ľudia z vedenia ministerstva.

Neboli niektoré tie akcie zbytočné? Bolo potrebné uviesť logo galavečerom, ak bolo zvykom pri predsedníctvach iných štátov odprezentovať ho tlačovou konferenciou, ktorá vyjde podstatne lacnejšie?

To je uhol pohľadu. Nebolo to vo všetkých krajinách tak. Niektoré sa pri svojich prvých predsedníctvach veľmi rady pochválili aj logom. Išlo o prvé slovenské predsedníctvo, hľadali sme teda záchytné body, na ktorých sa to dalo odprezentovať. Logo od Jakuba Dušičku vnímam ako veľmi pekne vymyslené, má vtip a šarm. Môžeme byť naň pyšní.

To nespochybňujem. No výtvarník Jakub Dušička zaň dostal štyri a pol tisíca eur. Galavečer vyšiel minimálne na 200-tisíc eur.

Toto sú veci, ktoré boli nastavované mimo mňa. Nemôžete chcieť, aby som sa k tomu vyjadrovala.

Čiže, aby som tomu rozumel – nebolo vašou zodpovednosťou, že tie podujatia boli väčšie, a teda aj stáli viac? Nesúhlasíte s tým, čo hovorí Zuzana Hlávková?

Nie, nesúhlasím s tým. Nerozumiem, na základe čoho napríklad tvrdí, že sa zvyšoval rozpočet na akciu, keďže galavečer s uvedením loga v pôvodnom pláne vôbec nefiguroval.

No aj druhý zamestnanec ministerstva, ktorý odišiel, Pavol Szalai, hovorí, že pri predstavení loga sa rátalo s obyčajnou tlačovou konferenciou.

Ale čo je zlé na tom, ak sa to udeje inak? Keď sa predstavujú napríklad olympijské hry alebo iné väčšie podujatia, odprezentuje sa čokoľvek od maskota až po logo. To sú marketingové nástroje, cez ktoré sa to deje. Môžeme mať na to rôzne názory, niekto môže hovoriť, že stačí tlačová konferencia, niekto, že stačí tlačová správa, a niekto si môže myslieť, že je lepší event. Nepríde mi, že v tomto sa treba obhajovať. Každý marketingovo zdatný človek pochopí, prečo sa takéto veci robia.

Čo hovoríte na tvrdenie Zuzany Hlávkovej, že ste údajne tlačili aj na to, aby predstavenie loga bolo ešte pred voľbami 5. marca, aby sa tam ukázali politici vládnej strany?

Považujem to za absolútne vykonštruované a nepravdivé. Logo sa predstavovalo v najneskoršom možnom termíne, lebo sa už posielalo na materiály, ktoré museli ísť do tlače. Predstavenie loga logicky muselo byť v predstihu. Nemôžeme teda hovoriť o žiadnom nátlaku, to je obyčajné klamstvo.

Čo si myslíte o tom, že obe kultúrne podujatia išli na výnimku vo verejnom obstarávaní?

K tomu sa mi ťažko vyjadruje. Verejné obstarávania sú dlhým procesom. Keďže v marci boli voľby, vedenie ministerstva nemalo pocit, že by malo byť všetko zadané cez verejné obstarávania dopredu. Predstavte si verziu, že by po voľbách prišla nová vláda a zistilo by sa, že už bolo všetko vyobstarávané. Musela tam zostať aj agenda, ktorá by sa riešila až po voľbách, aby sa to nespochybňovalo. Tieto veci sa už pre krátkosť času nedali riešiť cez verejné obstarávanie. Nebola iná možnosť, ako to riešiť cez výnimky.

No minister Lajčák ešte v decembri 2014 sľúbil, že tú výnimku nebude zneužívať.

Toho som sa ja už nezúčastňovala, keďže som v tom čase ešte nebola na ministerstve. Mne sa zdalo logické a férové, že minister takto postupoval. To, že sa to otočí proti nemu, vnímam ako niečo, čo nie je v poriadku.

Nie je podozrivé, že galavečer k predstaveniu loga robila agentúra, ktorá podľa Transparency stála aj za slávnostným snemom Smeru?

Neviem o tom, či táto agentúra robila mítingy alebo podujatia pre Smer.

Ráno ste Denníku N odpísali, že si na Zuzanu Hlávkovú nespomínate. Keď ste ju teraz videli na tlačovke, už ste si spomenuli?

Spomenula. Podľa mňa sme sa videli na dvoch poradách, kde sedelo asi tridsať ľudí, a bolo to myslím v decembri či januári. Príde mi zvláštne, čo všetko si na základe týchto dvoch stretnutí dokázala vydedukovať o mojom pôsobení na ministerstve. Jej tvrdenia považujem za vykonštruované, klamlivé a zvažujem aj právne kroky.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Predražené predsedníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie