Denník N

Slovenská Meryl Streepová, píše o filme Eva Nová The Hollywood Reporter

Renomovaný časopis uverejnil veľkú pochvalnú recenziu slovenského uchádzača o Oscara. Režiséra to teší, no šance dostať sa do užšieho výberu vidí realisticky.

Vyše roka po premiére pokračuje úspech snímky Eva Nová. Magazín Hollywood Reporter ju prirovnáva k slávnemu americkému filmu Premiéra Johna Cassavetesa a o herečke Emílii Vášáryovej píše ako o „Meryl Streepovej slovenského filmu a divadla“.

„Okolo jej bravúrneho výkonu sa krúti takmer celý film,“ chváli stvárnenie starnúcej herečky, ktorá bojuje s alkoholizmom, snaží sa vzkriesiť dávnu slávu a vzťahy v rodine. V jej postave vidí „plno odtieňov a rozporov“ a celý hraný debut dokumentaristu Marka Škopa hodnotí ako „skromný, ale pôsobivo zvládnutý“.

Po úspešných posledných rokoch nie sú zahraničné recenzie na naše filmy takou vzácnosťou, nebývajú však až také obšírne. Hollywood Reporter Evu Novú rozoberá do hĺbky. Všíma si napríklad motív plastovej hračky – ťavy, ktorá je metaforou úsilia abstinujúcej alkoholičky.

Vyzdvihuje kameru Jána Meliša, ktorá „preniká k vráskam pod make-upom, čím v publiku prehlbuje súcit s postavou, napriek tomu, že tá sa často správa manipulatívne“. Nezabúda na kostýmovú výtvarníčku Eriku Gadus.

„Nielen, že šaty a farby, ktoré Eva nosí, hovoria veľa o jej osobnosti. Aj čas, ktorý odev nosí, je dôležitým ukazovateľom toho, v akej fáze zápasu sa nachádza,“ píše recenzent.

Režisér: Je to zadosťučinenie

Pretože Evu Novú prihlásilo Slovensko na tohtoročné Oscary a práve teraz sa rozbiehajú kampane zahraničných kandidátov na ceny, vynára sa otázka, či dobrý ohlas vo vplyvnom médiu môže nejako ovplyvňovať šance filmu v Hollywoode.

Mechanizmus výberu je nasledovný: do konca roka zo všetkých prihlásených vyberajú deväť diel, z ktorých päť sa v polovici januára dostane do finálových nominácii. Slovensko, ktoré v novodobej histórii nezískalo Oscara ani nomináciu, dosiaľ snímky prihlasovalo viac-menej formálne – bez reálnej kampane v zámorí nie je šanca, že by si ich hollywoodska akadémia všimla.

Eva Nová má však sľubnú štartovaciu pozíciu. Aj rok po premiére v Toronte, kde získala cenu kritikov FIPRESCI, koluje po festivaloch (nedávno v Káhire a Kyjeve) a vzbudzuje v zahraničí pozornosť, čoho dôkazom je najnovšia recenzia. Prepadákom nie je ani doma, v slovenských kinách ju videlo na artový titul slušných 18 159 ľudí.

Marko Škop vidí šance na Oscara realisticky. „Sú minimálne. Pri toľkých skvelých filmoch z minulého roka, a mnohých s väčším rozpočtom, nie je šanca preniknúť do užšieho výberu. Prirodzene, snažíme sa predoscarovú kampaň využiť, aby sa o filme hovorilo, môže nám to pomôcť pri budúcich projektoch.“

V Los Angeles tak urobili dodatočnú projekciu. „Zaplatili sme si premietanie na podujatí American Film Market. Aj cez PR manažérov – vo filmovom priemysle ich nazývajú ‚publicist‘ – sa snažíme, aby si film všímali kritici a akademici. Na našu radosť si ho zatiaľ primerane všímajú.“

Recenzia v Hollywood Reporter ho, samozrejme, veľmi teší: „Byť spomenutý v takomto kontexte je veľké zadosťučinenie. Emília si to určite zaslúži.“

A koho by Marko Škop sám nominoval na Oscara? „Ohromne by som to prial dokumentárnemu filmu Oheň na vode Taliana Gianfranca Rosiho. Potešil ma Rumun Cristi Puiu a jeho snímka Sieranevada, o ktorej si tiež nemyslím, že má veľké šance. Bude sa rozhodovať medzi nemeckou komédiou Toni Erdmann a filmom Neruda Čiľana Pabla Larraína.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie