Denník N

Lajčák je v súlade so zákonom, ale v rozpore s rozumom

Vieme, že pri zabezpečovaní slovenského predsedníctva sa plytvalo, a poznáme aj vinníka. Minister zahraničia zlyhal, hoci zákon naozaj nemusel porušiť.

Netrvalo to ani jediný deň a ďalšie podozrenie z plytvania bolo vládou odmietnuté čarovnou formulkou „všetko je v súlade so zákonom“. Takúto obhajobu si po obvineniach bývalej zamestnankyne Zuzany Hlávkovej najnovšie osvojilo ministerstvo zahraničia.

Keďže je celkom pravdepodobné, že jeho právnici si naozaj dali pozor a Miroslav Lajčák a spol. pri zabezpečovaní predsedníctva Rade EÚ neobišli žiadny paragraf, treba si povedať, prečo je to v tomto prípade úplne jedno.

Po prvé, boli by to naozaj veľkí amatéri, keby nejaký zákon porušili, pretože ešte kým sa to celé začalo, parlament im najdôležitejšiu normu účelovo zmenil tak, aby mali úplne voľné ruky.

Po druhé, aj keby bolo všetko okolo predsedníctva v dokonalom poriadku, neexistuje dôvod tajiť podrobnosti. Lenže ministerstvo zahraničia práve to už dlhé mesiace robí, čím len prehlbuje pocit, že všetko v poriadku určite nie je.

No a kým sa zahrabeme v nekonečnom zisťovaní, čo, kedy, kde a komu nejaká Evka v minulosti organizovala, tu je po tretie:

Podozrenie, že Smer využil udalosť európskeho významu, aby nakŕmil spriaznenú agentúru, je celkom určite vážne. Lenže my vôbec nepotrebujeme vedieť, či to tak naozaj bolo, aby sme mali istotu, že sa na Slovensku opäť zbytočne vyhadzovali peniaze. Dvesto- až tristotisíc (presnú sumu nepoznáme) eur vyhodených na galaprogram, pri ktorom sa predstavilo logo slovenského predsedníctva, je esenciou plytvania. Môžeme sa síce dlho baviť o tom, či šlo len o veľmi márnotratné, alebo o extrémne márnotratné míňanie, ale na pointe sa aj tak vôbec nič nemení. Pretože aj keby všetko bolo v súlade so zákonom, nápad propagovať vec, čo stála štyritisíc, bláznovstvom za státisíce je jednoducho v rozpore so zdravým rozumom.

Neexistuje prijateľný argument, ktorý by takéto správanie ospravedlnil. Lajčákovo ministerstvo sa snaží brániť okrem iného tým, že naše predsedníctvo patrí medzi tie najlacnejšie. To je síce chvályhodné, ale my máme istotu, že je aj tak minimálne o dvestotisíc drahšie, ako muselo byť. No a keďže sa logo predstavovalo tesne pred voľbami, peniaze vyplytvané na túto agitku by sa mali Smeru zarátať do nákladov na predvolebnú kampaň.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Predražené predsedníctvo

Komentáre

Teraz najčítanejšie