Denník N

Anketa o Lajčákovej kritičke: Je to totálny nezmysel, vraví poslanec Smeru

Poslanci Smeru sa zastávajú Miroslava Lajčáka v kauze predraženého predsedníctva, iné koaličné strany čakajú na prešetrenie.

Čo si myslíte o bývalej pracovníčke ministerstva zahraničných vecí Zuzane Hlávkovej, ktorá upozornila na možné plytvanie u ministra Miroslava Lajčáka?

Dušan Muňko, SmerDušan Muňko, poslanec Smeru

Je to totálny nezmysel. Nepoznám to dopodrobna. Skúste sa spýtať, aby ste boli objektívni, koľko minula Česká republika, keď predsedala EÚ, a koľko sme minuli my. Buďme reálni. Je to najnižší rozpočet, to, čo čerpala Slovenská republika. Nejako musíte republiku reprezentovať. Som presvedčený, že Slovenská republika reprezentovala dobre. Otvárací koncert iste nebol predražený. Ceny, ktoré boli zaplatené, nie sú nijak nadsadené.

Nezmysel, či podozrivý čin: Čo si myslia poslanci o Zuzane Hlávkovej?
autorka: Martina Koník

 

Vladimír Faič. Foto - TASRVladimír Faič, poslanec Smeru, šéf premiérovho zboru poradcov

Je to názor, ktorý povedala. Neviem, nevenujem sa tomu. Podozrivé mi je, že odišla tesne pred voľbami z ministerstva. Asi nedokončila veci, ktoré mala. Prezentuje ich ako hotové fakty. To je všetko.

 

kresakPeter Kresák, poslanec Mosta-Híd

Treba to vyšetriť a zistiť, čo je za tým. Budeme sa pýtať pána Lajčáka, už je rozhodnutie výboru, ktorý si ho pozve, a budeme čakať odpovede. Je správne, čo urobila pani Hlávková. Ale nikoho dopredu neodsudzujme, vyčkajme si. Zatiaľ sme počuli jednu stranu. Ako právnik musím povedať, že treba vypočuť aj druhú stranu a potom sa môžeme vyjadriť. Som za transparentnosť, zmluvy týkajúce sa akcií k predsedníctvu by sa mali zverejniť. Nepoznám dôvody, prečo ich ministerstvo tajilo. Ak dôvody existujú, budem chápať.

 

paskaJaroslav Paška, podpredseda SNS

Sám som zvedavý, aký to bude mať priebeh, čo všetko sa z toho potvrdí. V každom prípade je to vec, ktorá je znepokojujúca. Keď niekto spravuje ministerstvo, nemá do detailov poznatky, ako všetky mechanizmy fungujú. Predpokladám, že keď sa už pán Lajčák rozprával s pani Hlávkovou, keď z ministerstva odchádzala, tak už vtedy si dal spraviť nejaké prieskumy, ako to prebiehalo. Zrejme tomu nevenoval príliš veľkú pozornosť, ale teraz to už bude vážnejšie. Ministerstvo bude musieť preukázať všetky náklady.

 

zelnikŠtefan Zelník, poslanec SNS

Nepoznám tú paniu, prvýkrát to počujem. Včera sme mali poradu, vôbec som nemal zapnutú televíziu. Ale ak sa niekde plytvá a niekto na to upozorní, treba to prešetriť.

 

Video: Odmietla kryť predraženie a fingovanie súťaže u Lajčáka
autorka: Martina Pažitková

 

 

pfundtnerEdita Pfundtner, poslankyňa Mosta-Híd

Neviem, čo si mám o tom myslieť. Ak sa náhodou niekde deje nejaká korupcia, treba na to upozorniť. Vnímam to vyslovene ako bežný občan, ktorý dostane cez médiá informáciu od bývalej zamestnankyne, že vraj niektoré zákazky v súvislosti s organizovaním predsedníctva EÚ boli predražené. Na druhej strane som zas počúvala stanovisko ministerstva zahraničných vecí, kde to popreli. Nie som arbiter, počkám si na šetrenie. Neviem, aké pohnútky z jej strany za tým môžu byť. Nepoznám ju. Ja by som tieto veci rozhodne riešila tak, že by som sa obrátila na orgány činné v trestnom konaní. Nerada obviňujem ľudí cez médiá.

zakladate¾ka a riadite¾ka festivalu Viera Dubaèová tlaèová konferenciaViera Dubačová, poslankyňa OĽaNO

Myslím, že je to odvážna mladá žena. Pre mňa je to nádej pre Slovensko, pretože žijeme vo veľmi zvláštnych časoch. Spomínam si na film Každý deň odvahu a práve Zuzka a odvážni ľudia dokazujú, že Slovensko má obrovskú nádej a šancu.

 

Miroslav Beblavý Foto N - Tomáš BenedikovičMiroslav Beblavý, nezaradený poslanec

Nepoznám ju, som voči nej pozitívne zaťažený, lebo vyštudovala rovnakú univerzitu v Škótsku ako ja. Som v konflikte záujmov. Ale ak mám byť vážny, človek zvonku nemôže stopercentne povedať, kde je pravda. Ale jej vystupovanie aj argumenty, ktoré použila, veľmi silne naznačujú, že pravda je na jej strane. Chceme, aby to minister Lajčák prišiel vysvetliť do parlamentu. Aby sme vedeli, či sa to tak stalo. Ak sa to tak stalo, tak to potvrdzuje, že naše ministerstvo zahraničných vecí je v úplne rovnakom mravnom rozklade ako všetky ostatné ministerstvá tejto vlády.

 

Video: Porovnajte si spot na sneme Smeru a pri predstavení loga predsedníctva
autorka: Martina Koník

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Predražené predsedníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie