Denník N

Prvá liga oligarchov v Dunajskej Strede

Zdroj – Nový Čas
Zdroj – Nový Čas

DAC patrí medzi konštitučné prvky maďarskej menšinovej identity a politici to dobre vedia.

Fotky spravodajského servera parameter.sk a čas.sk z víkendového otvorenia nového štadióna DAC Dunajská Streda a jeho zápasu s AS Trenčín tu môžu strašiť ešte dlho.

Môžeme ich interpretovať ako dôkaz toho, že politici a bohatí podnikatelia sú ľudia, ako my ostatní a radi si zájdu na futbal. Takto bude určite znieť oficiálne vyjadrenie, ak by niekto z dotknutých mal potrebu vyjadrovať sa k celej veci verejne.

Pre rastúcu väčšinu slovenských a maďarských voličov, podľa ktorých je politika len panské huncútsvo a všetko v skutočnosti riadia oligarchovia, pričom politici sú iba ich nastrčené figúrky, alebo že politici a bohatí podnikatelia aspoň sú jedna ruka a všetkým ide len o vlastné majetky, sú rovnaké fotky skvelým dôkazom podporujúcim ich predstavy.

Hojná účasť

Na tribúne nového štadióna DAC, oficiálne FC DAC 1904, spolu sedel „výkvet“ maďarskej politiky z Maďarska a zo Slovenska spolu s podnikateľmi, ktorých spoločným rysom je, že ich ekonomický úspech úzko súvisí s nadštandardnými politickými väzbami.

Po boku maďarského premiéra Viktora Orbána vidíme majiteľa DAC-u a šéfa Slovnaftu Oszkára Világiho a šéfa MOL-u, predsedu a generálneho riaditeľa materskej firmy Slovnaftu Zsolta Hernádiho. Za nimi sedia podnikatelia blízki Smeru a Robertovi Ficovi, majiteľ Spartaku Trnava Vladimír Poór a majiteľ Slovanu Ivan Kmotrík. Vedľa nich sú primátor Dunajskej Stredy za SMK Zoltán Hájos, člen predsedníctva SMK a šéf Csemadoku Gyula Bárdos i stále málo známy nový predseda SMK József Menyhárt. V ďalšom rade nad nimi trónia predseda Mosta-Híd a podpredseda parlamentu Béla Bugár, minister dopravy Árpád Érsek a štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva Gábor Csicsai.

Maďarské médiá v rade pred Orbánom objavili ďalších hostí z Maďarska: šéfa správy národného majetku, predsedu energetického regulačného úradu či po uši zadlženého, ale Orbánovi vždy verného šéfa obchodnej a priemyselnej komory Lászlóa Parragha. Server 444.hu pripomenul, že v rovnakom rade sedí podnikateľ Csaba Csetényi, bývalý sused a dobrý známy Orbánovho ministra propagandy Antala Rogána (oficiálne je šéfom premiérovho kabinetu v hodnosti ministra).

U Csetényiho pravidelne končia zákazky na vládne komunikačné kampane. Len na kampani pred októbrovým referendom o utečeneckých kvótach zarobil miliardu forintov (asi 3,2 milióna eur).

Na tribúne vlastne chýbali len predstavitelia Smeru, SNS či bývalej HZDS, aby bol obraz úplný. Tým by asi nebolo príjemné, aby ich videli na štadióne futbalového klubu, ktorý je tak úzko spojený s maďarskou menšinou a tiež s maďarským národniarstvom/nacionalizmom na Slovensku. Etnicky slovenské vládne strany tak zastupovali ich podnikatelia.

Prítomnosť mnohých politických a podnikateľských celebrít môže mať logické vysvetlenie. Orbán je známy futbalový nadšenec, dlho sa chválil tým, že bol jediným registrovaným hráčom medzi premiérmi. Svoju popularitu sa snaží podobne ako Fico podporiť miliónmi eur na stavbu a rekonštrukciu štadiónov. O futbalovú kariéru sa neúspešne pokúšal aj Orbánov jediný syn, ktorý je dnes známy skôr svojím náboženským zanietením a šírením viery.

Világi je hlavným majiteľom DAC-u. Nový, presnejšie z gruntu vynovený, ale ešte stále nedokončený štadión sa oficiálne volá MOL Aréna na počesť toho, že na jeho stavbu prispel maďarský energetický gigant dvoma miliónmi eur a stal sa jeho spolumajiteľom s 22,5-percentným podielom.

Ďalších 2,4 milióna eur dal slovenský štátny rozpočet, pozemkom v hodnote dvoch miliónov prispelo mesto, 4,6 milióna priložili majitelia klubu a zvyšok sa bude financovať z úverov. Celková prestavba, ktorá potrvá do polovice budúceho roku, má stáť až 22 miliónov eur.

Majiteľmi štadióna budú okrem MOL-u mesto Dunajská Streda s 25,6 percentami a akciová spoločnosť EHCS s 51,9 percentami. EHCS sa považuje za majetok Világiho napriek tomu, že oficiálne v jej vedení nefiguruje. Poór a Kmotrík majú vlastné kluby a možno si len chceli obzrieť konkurenciu. A maďarskí politici zo Slovenska na takejto udalosti jednoducho museli byť.

Hlavné mesto Maďarov na Slovensku

Dunajská Streda sa politicky stáva hlavným centrom maďarskej menšiny na Slovensku. Určite je najmaďarskejším z veľkých miesť, k tejto národnosti sa tu i pri poslednom sčítaní v roku 2011 hlásilo skoro 75 percent obyvateľstva. V Komárne, dlho považovanom za tradičné centrum komunity, kde majú do Maďarska len kúsok cez most, sa vtedy k maďarskej menšine prihlásilo už iba 53 percent obyvateľov.

V skutočnosti bude i tam pomer Maďarov vyšší, pri viac ako 10 percentách obyvateľstva zostala v Komárne národnosť „nezistená“. Faktom však zostáva, že sa mesto na Dunaji rýchlo asimiluje. Komárno stále zostáva najvýznamnejším menšinovým kultúrnym centrom, je to skutočné mesto s množstvom historických pamiatok, maďarským divadlom i univerzitou, jeho politický význam však jednoznačne preberá centrum Žitného ostrova.

„Výhodou“ Dunajskej Stredy z hľadiska zachovania maďarskej dominancie bolo paradoxne to, že je dodnes tak trochu zabudnutou a podceňovanou „veľkou dedinou“. Neleží na hranici, nemala a nemá priemysel, nepriťahovala slovenských prisťahovalcov, či už by to boli vojaci, colníci alebo robotníci.

Než prevzala vlakovú dopravu súkromná firma Regiojet, cestovanie do Bratislavy bolo veľmi zdĺhavé a únavné. To sa aspoň v čase špičky nezmenilo, Regiojet nie je schopný vypraviť dosť dostatočne priestorných vlakov, aby v nich cestujúci často neboli natesnaní ako sardinky. Dunajská Streda tak neláka ani tých, čo si hľadajú dostupné bývanie v okolí hlavného mesta a postupne svoje okolie poslovenčujú.

Dunajská Streda tak zostala maďarským mestom. Od roku 1990 mala vždy maďarského primátora, ktorého do vzniku spoločnej strany i po jej rozdelení vždy delegovala SMK. A najmä mala DAC, ktorý bol aj v časoch socializmu považovaný za maďarský klub. Napriek tomu, že ho československá komunistická moc chcela násilne poslovenčiť a v 50. rokoch mu vnútila mená ako Spartacus či dokonca Slavoj.

Viac ako klub

Dnes je DAC jedným z konštitučných prvkov maďarskej menšinovej identity na Slovensku. „DAC je viac ako futbalový klub. Je to sebaúcta Maďarov zo Žitného ostrova,“ tvrdí často citované heslo. DAC však takúto úlohu plní aj pre mnohých Maďarov zo stredu a východu Slovenska. I preto mal taký ohlas policajný zásah proti fanúšikom klubu v roku 2008 – bol vnímaný ako útok na celú menšinu a ako snaha vtedajšej Ficovej vlády Maďarov zastrašiť.

Najlepším dôkazom toho, ako symbolický význam DAC-u funguje, je sám majiteľ klubu. Világi prešiel v posledných rokoch v očiach tunajších Maďarov a najmä menšinových nacionalistov zázračným prerodom. Ako sivá eminencia stojaca za liberálnym či bugárovským krídlom menšinovej politiky pre nich bol stelesnením diabla, vinili ho skutočne zo všetkého. Ako záchranca roky umierajúceho DAC-u sa naraz stal populárnou postavou a chvália ho i tí, čo mu dlho nevedeli prísť na meno.

Marketingový význam DAC-u si uvedomujú aj menšinoví politici, to bol jeden z dôvodov, prečo ich bolo na tribúne toľko. Druhým dôvodom bola Orbánova prítomnosť. SMK je dnes zahraničnou pobočkou jeho strany Fidesz. Bugár bol až do svojho odchodu z SMK hlavným Orbánovým spojencom medzi krajanmi a stále dúfa, že ho Orbán vezme na milosť.

Príbeh DAC-u dobre ukazuje, aký je rozdiel medzi tým, či vás Orbán má rád, alebo nie. MOL je sčasti štátom vlastnená firma blízka Fideszu, čo okrem Világiho osoby určite prispelo k tomu, že do DAC-u investovala toľko peňazí – bola to vlastne podpora krajanskej politiky Orbánovej vlády.

V Dunajskej Strede sa okrem nového štadióna buduje futbalová akadémia s 11 tréningovými ihriskami, Budapešť na jej výstavbu tiež prispela najmenej jedným miliónom eur a bude podporovať aj jej prevádzku, ktorej náklady sa odhadujú na 1,7 milióna eur ročne.

Nehovoriac o tom, že obe maďarské strany prevzali taktiku Fideszu, ktorej prejavom je i horúčkovitá výstavba štadiónov v Maďarsku. Podľa nej je politika hlavne o komunikácii, symboloch a gestách. A čím horšie sa veci vyvíjajú, čím menej dokážete voličom ponúkať niečo, čo skutočne zlepší ich život a pomery v krajine, o to viac komunikácie a symbolov potrebujete.

Takže možno očakávať, že význam DAC v maďarskej politike na oboch stranách hraníc bude len rásť. A keďže podobnú stratégiu vyznávajú aj Smer či SNS, môže rásť i význam spolupráce medzi Ficovou a Orbánovou vládou, ktorej symbolom boli na tribúne Világi, Poór i Kmotrík.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie